10 tips: Det er bra for leveren!

Leveren er et viktig organ som spiller en sentral rolle i stoffskiftet. Det er blant annet involvert i behandling og lagring av næringsstoffer, samt nedbrytning og utskillelse av toksiner. Hvis leveren ikke fungerer ordentlig, har den alvorlige konsekvenser for hele kroppen. Skader på leveren og potensiell skade kan ikke alltid forhindres. Likevel kan du gjøre mye for å holde leveren frisk og sunn. Vi forteller deg hva som er bra for leveren din og hva som er mer skadelig for deg.

Leverfunksjon

Leveren er av stor betydning for kroppen vår fordi den utfører viktige oppgaver:

  • Behandling og lagring av karbohydrater, fett, proteiner, mineraler, sporstoffer og vitaminer
  • Dekomponering av de absorberte proteiner i aminosyrer
  • Nedbrytning og utskillelse av forurensende stoffer
  • Kontroll av energi og hormonbalanse
  • Produksjon av gallejuice

På grunn av sine oppgaver er leveren et viktig organ for oss mennesker. Heldigvis er hun ekstremt i stand til å lide og regenerere seg selv med mindre skade. Men for at dette skal fungere, er det viktig å gjøre noe godt for leveren nå og da eller for å spare det litt. Fordi mens mindre skade fortsatt kan løses, er alvorlig leverskade irreversibel.

Det er bra for leveren

Enkelte regler for atferd er ikke bare bra for leveren, men også for resten av kroppen. Drikker mye hjelper for eksempel avgiften av leveren, mens moderat forbruk av mørk sjokolade kan lindre symptomene på levercirrhose. Her er fem tips for en sunn lever.

1. Drikk mye detoxifies

Drikk nok, fordi det bidrar til å avgifte leveren. Fordi hvis det er nok væske i kroppen, kan toksinene transporteres raskere til leveren og kroppen kan rengjøres bedre. Det er derfor du bør drikke minst to liter væske hver dag - helst vann- eller urtete.

2. Melk tistel kur som beskyttelse for leveren

Melketistelen er et urtemiddel som ikke bare beskytter leveren, men fremmer også regenerering ved eksisterende skade. I apotek eller helsekostbutikker får du løsningen hovedsakelig i kapselform. Ofte tilbys kapslene med artisjokkekstrakter, som også har en positiv effekt på leveren.

Som et alternativ til en kapselherding, kan du også regelmessig lage melkdistelte. For dette brygg kålen med kokende vann og la blandingen trekke i syv minutter.

3. Bittere stoffer lindrer leveren

Herbal mat som inneholder mange bitre stoffer har en positiv effekt på leveren. I tillegg til artisjokker inkluderer disse, for eksempel, cikoria, endivalsalat, løvetann, radicchio, spire og salvie. Fra tid til annen bruker du plantene som en siderett eller krydder salat. Alternativt kan du også lage salvie eller løvetannste.

Bittere stoffer sikrer at galdeproduksjonen økes. Som et resultat tolereres fett i maten bedre. I tillegg lindrer de leveren ved å senke høyt blod lipid nivåer.

4. Mørk sjokolade for en sunn lever

Studier indikerer at mørk sjokolade på grunn av sitt høye kakaoinnhold ikke bare senker blodtrykket, men kan også ha en positiv effekt på leveren. Dermed bør et moderat forbruk av mørk sjokolade også kunne hjelpe med de typiske symptomene som kan forårsake levercirrhose. Disse inkluderer fremfor alt økt trykk i bukene i leveren og leveren etter å ha spist.

En studie fant at pasienter som spiste mørk sjokolade i tillegg til å spise, var mindre utsatt for press.

5. Leverpakning etter rik og rikelig mat

Hvis du har spist for fet og for mye, bør du foretrekke å stimulere fordøyelsen med en leveromslag i stedet for en snaps. Dyp et lite håndkle i varmt saltet vann, vri det forsiktig ut og legg det på leveren. Legg deretter en varmvannflaske på håndkleet og la viklingen virke i 30 minutter.

På grunn av varmen leveres leveren bedre med blod og avgiftningsprosessen accelererer. Gjenta prosedyren regelmessig med mindre du lider av magesmerter eller tarmsåre eller magesmerter. Da bør du gjøre det bedre uten leverkapsel.

Det gjør ikke leveren god

I tillegg til gunstige ting er det også noen ting som kan skade leveren. Det faktum at alkohol og sukker ikke lever godt, er kjent, men for hurtigmat eller tilsetningsstoffer som finnes i maten kan ha en negativ effekt på leveren. Her er fem ting som skadet leveren.

1. Alkohol skader leverceller

De som forbruker store mengder alkohol over en lengre periode, risikerer permanent skade på leverenceller. Mindre skade, som for eksempel forårsaket av alkoholholdig forgiftning, kan reparere leveren alene. Men gjentatt skade forårsaker at sykdommer som skrumplever i leveren utvikles.

Unngå derfor alkohol så mye som mulig. Å drikke et glass øl eller vin fra tid til annen er bra, men overdriv det ikke. Menn bør ikke konsumere mer enn 20 gram alkohol per dag, og kvinner bør ikke konsumere mer enn 10 gram per dag. 20 gram svarer til omtrent et glass vin (0, 25 liter) eller et stort glass øl (0, 5 liter). Det er også viktig at du ikke drikker hver dag, men gir leveren en pause i mellom.

2. Sukker favoriserer en fettlever

I tillegg til alkohol kan større mengder sukker ha en negativ effekt på leveren. Dette skyldes det faktum at visse sukkermolekyler i kroppen omdannes til fett veldig raskt og dermed kan fremme utviklingen av fettlever.

Det er derfor du ikke trenger å gjøre uten matvarer som inneholder sukker. Imidlertid, bruk kun tungt søttede produkter i moderasjon. Dette gjelder også fruktose, som også kan ha en negativ effekt på leveren i store mengder.

3. Spise reduserer blodstrømmen raskt

Pass på at du har tid til å spise. Fordi hvis du spiser fort eller bare på siden, er fordøyelseskanalen ikke riktig forsynt med blod på grunn av stress. Dette påvirker også leveren. Hvis orgelet ikke blir perfusjonert riktig, kan det ikke fungere ordentlig og problemer er uunngåelige.

4. Tilsetningsstoffer hindrer avgiftning av leveren

Når du spiser, bør du unngå matvarer med tilsetningsstoffer så mye som mulig. Fordi uansett om fargestoffer, smaksforsterkere eller konserveringsmidler - tilsetningsstoffer sikrer at avgiftingsprosessen i leveren er forlenget. I tillegg til tilsetningsstoffer bør visse kosttilskudd tas med forsiktighet. Noen av produktene mistenkes for å forårsake leverskade.

5. Medisiner byrder leveren

Legemidler som brytes ned i leveren byrde organet. Hvis leveren er sunn, er moderat inntak av aktive ingredienser som paracetamol ikke et problem. Vær imidlertid alltid oppmerksom på doseringen som er gitt i pakningsvedlegget og den tillatte bruksvarigheten. Selv angivelig ufarlige stoffer kan forårsake leverskade hvis de tas for lenge eller for høyt en dose.

Hvis det allerede foreligger leverskade, bør du konsultere legen din før du tar medisiner som vokser i leveren. Kanskje dette også kan anbefale en alternativ aktiv ingrediens. For eksempel, i stedet for acetaminophen kan du bruke produkter som inneholder acetylsalisylsyre for hodepine.

Del med venner

Legg igjen din kommentar