10 tips för ett hälsosamt, långt liv

Alla vill vara hälsosamma och passa så länge som möjligt. Med en hälsosam livsstil kan du göra mycket för dig själv. De viktigaste faktorerna är näring, motion, avkoppling och sömn, avhållsamhet från överflöd och positiv inställning till livet. En medveten livsstil ökar dina chanser att hålla sig i äldre ålder. Här är 10 viktiga tips om vad du kan göra för att hålla din hälsa och livskvalitet under lång tid:

1. Rätt näring

Knappast någonting är viktigare för att bibehålla hälsan än en hälsosam diet. En hälsosam kost gör:

  • minst fem portioner frukt och grönsaker per dag, helst rå, i alla färger och sorter
  • Mejeriprodukter som yoghurt och ost dagligen
  • Fisk en eller två gånger i veckan
  • många vegetabiliska oljor och kolhydrater, inklusive gott om baljväxter
  • För spannmålsprodukter, det bästa sättet att använda hela kornvarianter
  • Litet kött och fett, även på dolda fetter i till exempel korv och färdiga produkter
  • Använd salt och socker sparsamt
  • Koka bara mat så kort som nödvändigt och med lite vatten och fett

Allt detta bevarar inte bara våra vitala funktioner utan stärker också immunförsvaret.

2. Drick tillräckligt

Vattenbrist skadar den mänskliga organismen: Eftersom vatten inte bara är en viktig del av kroppens celler utan även blodets huvudbeståndsdel, kan blodet inte längre flöda ordentligt om vi dricker för lite. Hela kroppen blir sämre, hjärnkraft och koncentrationsförmåga minskar. Lämplig törstsläckare är vatten, fruktspritzer eller örtte. Det tyska näringsföreningen rekommenderar dagligt intag av minst två liter vätska till vuxen människa.

3. Regelbunden motion

Regelbundna uthållighetssporter är bra för kropp och själ och det bästa sättet att få kroppen att få fart på både kropp och kropp. Sport bidrar till att stärka kroppens försvar, minska stresssymptom och förhindra hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetma och osteoporos. Även hjärnprestanda i ålderdom påverkas positivt.

Vilken typ av motion som helst bidrar till ditt välbefinnande: Minsta för att förhindra sjukdom är fem till sju gånger i veckan i en halvtimme med lätt träning. Det är aldrig för sent att börja med sport. Även de som bara börjar när de är gamla kommer nästan omedelbart att dra nytta av de positiva effekterna.

4. Massor av frisk luft och ljus

Syre väcker andarna och mobiliserar immunsystemet. Gå därför - även på vintern - varje dag i frisk luft. En annan positiv effekt när vi är ute: Vi får mer ljus, vilket också förbättrar vårt humör. I dagsljuset släpps neurotransmittorn serotonin, vilket ljusar stämningen.

Även under mycket dåligt väder är det mycket ljusare ute än inomhus. Dessutom är ljus viktigt för framställning av vitamin D - oumbärligt för starka ben.

5. Avkoppling för balansen

Stress, hektisk och mental stress är ett drag på motståndet; Störningar i balans mellan spänning och avkoppling kan leda till allvarliga psykiska och fysiska sjukdomar. Så senast när stress och agitation kommer ur hand är det dags att backa ner ett redskap.

Avkopplingstekniker som autogen träning, progressiv muskelavslappning enligt Jacobsen eller yoga kan hjälpa till att återfå balans och lugn.

6. Sova noga och regelbundet

Sömn är ett grundläggande behov som vi behöver för att tillfredsställa lika regelbundet som att äta och dricka. Det är en oumbärlig grund för livet och förutsättningen för utveckling, välbefinnande och hälsa. Under sömnen slås metabolismen på ett växel, men reparationsmekanismerna arbetar med full hastighet.

Immunsystemet, matsmältningssystemet, hjärt-kärlsystemet, nervsystemet och hjärnan behöver sova att regenerera. Till exempel visar nya studier att personer som regelbundet sover för lite har en mycket större risk för hjärtinfarkt.

Sjunde hjärnan jogging

"Att flytta, för att få välsignelser" - det här ordsteget gäller inte bara våra kroppar, utan också våra hjärnor. För precis som våra muskler vill hjärnan vara upptagen - och för en livstid. Om gråcellerna inte hålls på väg försämras de. Omvänt kan hjärnan utbildas som en muskel. För att hålla sig psykiskt passande behöver de grå cellerna daglig motion.

8. Hälsovårdsrelaterade gifter

Rökning är hälsoskadlig och varje cigarett! Det är dock aldrig för sent att sluta röka - även efter år av nikotinberoende har det fördelar för din hälsa. Således är risken för lungcancer igen efter 10 års rökning, jämförbar med den hos icke-rökare. efter 15 år risken för kardiovaskulär sjukdom.

Måttlig konsumtion av alkohol brukar inte skada - njutas i måttlighet, det kan ha ganska positiva effekter. Men det borde vara kvar med ett litet glas och flera alkoholfria dagar i veckan, för det finns ingen riskfri alkoholkonsumtion.

9. Friska förhållanden

Oavsett om du gillar det eller inte, är alla inblandade i ett nätverk av relationer. Framgången av interpersonella relationer är en viktig faktor för livskvalitet, mental och fysisk hälsa. Levande och uppfyllande relationer - dessa börjar med ett hälsosamt förhållande till sig själv och livet.

10. Ja till livet

Människor med positiv inställning till livet brukar ha bättre mentala copingstrategier. De utövar mindre stress och därmed sparar sina försvar. Dessutom kan personer som är positivt anpassade skratta bättre om sig själva och därmed visa sin suveränitet och lugn.

Öppenhet, till exempel i utbyte med personer med olika upplevelser och livsstilar, bidrar till att hålla sig flexibla. Eftersom vem är instängd i ständigt upprepande livsmönster begränsar hans erfarenhet. Och tar chansen att hålla sin hjärna aktiv.

Dela med vänner

Lämna din kommentar