10 tips om osteoporose

1. Sjekk din risiko!

Er du kvinne, slank og veldig rettferdig eller over 50 år gammel? Deretter har du økt risiko for å utvikle osteoporose. Hvis du har to eller tre av følgende risikofaktorer, bør du snakke med legen din: tidlig overgangsalder, tap i familien, lav kroppsvekt, nikotinforbruk eller en nedgang i høyden på mer enn fire centimeter. Det vanlige inntaket av narkotika som kortison favoriserer bentap.

2. Menn er også berørt!

Selv om menn er mindre påvirket enn kvinner, men ikke immune med det - om hver syvende mann lider en osteoporotisk brudd i løpet av livet. For eksempel kan risikofaktorer som røyking, alkohol, mangel på mosjon, et usunt kosthold eller nedgang i testosteronnivåene gjennom årene være utløseren.

3. Med 50 for tidlig deteksjon!

Kvinner bør starte tidlig deteksjon fra en alder av 50 år; Menn, hvis de har to til tre risikofaktorer. Spør legen din eller helseforsikringsselskapet hvor du kan få bentetthetsmåling utført og om kostnadene dekkes.

4. Måling av bein tetthet er ikke lik bentetthetsmåling!

En pålitelig og vitenskapelig anerkjent metode for måling av bein tetthet er osteodensitometri. Den enkle og smertefrie undersøkelsen utføres raskt og svært lavt i stråling sammenlignet med røntgenstråler.

5. Kalsium og vitamin D styrker beinene dine!

Sørg for at du har kalsiumrikt diett og tilstrekkelig vitamin D inntak i ung alder. Kalsiumkilder: melk, melkeprodukter, kalsiumrikt mineralvann og grønne grønnsaker.

6. Pass opp for beinrøvere!

For mye fosfor, animalsk protein, saltvann og oksalsyre går til beinstoffet ditt! Nikotin, alkohol og kaffe svekker også beinene dine og bør unngås eller bare nytes moderat.

7. Bli aktiv!

Regelmessig øvelse oppfordrer beinene dine til å lagre mer kalsium. Fysisk aktivitet er derfor viktig, ikke bare for forebygging, men også for eksisterende osteoporose. Legen din vil gi deg råd om hvilken øvelse som passer for deg.

8. Sterkere ben med riktig terapi!

Det er medisiner som effektivt motvirker bein tap. Bisfosfonater, f.eks. Som aktiv ingrediens alendronat tilhører i dag standardterapien. Snakk med legen din og diskuter sammen hva du kan gjøre for å forhindre tap av ben.

9. Behandle beinene til en oppbyggingsdag!

Sørg for at du har tid til deg selv og din terapi en dag i uken. Gjør det du liker og gjør sport. Dette styrker ikke bare beinene, men også selvtilliten og dermed joie de vivre.

10. Her får du støtte!

Tips og hjelp er også tilgjengelig fra selvhjelpsgrupper. Her kan du be om kontakter i din region:

  • Forbunds Selvhjelpsforening for osteoporose eV, Kirchfeldstraße 149, 40215 Düsseldorf Telefon 02 11 - 31 91 65
  • Paraplyforening av tysktalende osteoporose selvhjelpsforeninger og pasientorienterte osteoporoseorganisasjoner (DOP), Breitenweg 7c / 1, -8042 Graz, telefon 0043 - 31 - 6 48 32 48

Flere tips

For å oppdage alarmsignaler: Boneatrofi går i utgangspunktet ubemerket, da det utvikles gradvis og smertefritt. Bevis på avansert bein tap kan være: sporadisk ryggsmerter og knuste bein som oppstår under normal daglig stress og en redusert kroppsstørrelse.

Ustabile bein på grunn av undervekt og dietter: Hvis du er undervektig, har du større risiko for ødelagte bein. Sult og hyppige dietter fører til mangel på kalsium og fremmer osteoporose.

Del med venner

Legg igjen din kommentar