10 tips om osteoporos

1. Kontrollera din risk!

Är du kvinna, smal och väldigt skinnig eller över 50 år gammal? Då har du en ökad risk att utveckla osteoporos. Om du har två eller tre av följande riskfaktorer ska du prata med din läkare: tidig klimakteriet, benförlust i familjen, låg kroppsvikt, nikotinförbrukning eller en höjdminskning på mer än fyra centimeter. Det vanliga intaget av droger som kortison favoriserar benförlust.

2. Män påverkas också!

Även om män är mindre drabbade än kvinnor, men inte immun mot det - om varje sjunde man lider av en osteoporotisk fraktur under sitt liv. Till exempel kan riskfaktorer som rökning, alkohol, brist på motion, en ohälsosam kost eller minskningen av testosteronnivåerna genom åren vara utlösaren.

3. Med 50 för tidig upptäckt!

Kvinnor bör starta tidig upptäckt från 50 års ålder. Män, om de har två till tre riskfaktorer. Fråga din läkare eller sjukförsäkringsbolag där du kan få mätning av bentäthet och om kostnaderna är täckta.

4. Bensäthetsmätning är inte lika med bentäthetsmätning!

En pålitlig och vetenskapligt erkänd metod för mätning av bentäthet är osteodensitometri. Den enkla och smärtfria undersökningen utförs snabbt och mycket lågt i strålning jämfört med röntgenstrålar.

5. Kalcium och D-vitamin förstärker dina ben!

Se till att du har en kalciumrik kost och tillräckligt med vitamin D-intag i ung ålder. Kalciumkällor: mjölk, mejeriprodukter, kalciumrikt mineralvatten och gröna grönsaker.

6. Akta dig för ben rånare!

För mycket fosfor, animaliskt protein, saltlösning och oxalsyra går till din benämne! Nikotin, alkohol och kaffe försvagar också dina ben och bör undvikas eller åtnjuta endast måttligt.

7. Bli aktiv!

Regelbunden övning uppmuntrar dina ben att lagra mer kalcium. Fysisk aktivitet är därför viktig inte bara för förebyggande men också för befintlig osteoporos. Din läkare kommer att ge dig råd om vilken träning som passar dig.

8. Starkare ben med rätt behandling!

Det finns läkemedel som effektivt motverkar benförlust. Bisfosfonater, t.ex. Som den aktiva ingrediensen alendronat, tillhör idag standardterapin. Tala med din läkare och diskutera tillsammans vad du kan göra för att förhindra benförlust.

9. Behandla dina ben till en uppbyggnadsdag!

Se till att du har tid för dig själv och din behandling en dag i veckan. Gör vad du tycker om och gör sport. Detta stärker inte bara benen utan också självförtroendet och därmed joie de vivre.

10. Här får du stöd!

Tips och hjälp finns också från självhjälpsgrupper. Här kan du begära kontakter i din region:

  • Federal Self-Help Association för osteoporos eV, Kirchfeldstraße 149, 40215 Düsseldorf Telefon 02 11 - 31 91 65
  • Paraplyförening av tysktalande osteoporos självhjälpsföreningar och patientorienterade osteoporosorganisationer (DOP), Breitenweg 7c / 1, -8042 Graz, telefon 0043 - 31 - 6 48 32 48

Fler tips

För att uppleva larmsignaler: Boneatrofi börjar initialt obemärkt, eftersom det utvecklas gradvis och smärtfritt. Bevis på avancerad benförlust kan vara: tillfällig ryggsmärta och trasiga ben som uppträder under normal vardagsstress och minskande kroppstorlek.

Ostabila ben på grund av undervikt och dieter: Om du är underviktig har du högre risk för brutna ben. Svält och frekventa dieter leder till brist på kalcium och främjar osteoporos.

Dela med vänner

Lämna din kommentar