10 lugnande medicinska växter för magen

Om stressrelaterade magbesvär eller bröstkramper efter en oljig måltid är det ofta den helande effekten av växtbaserade kosttillskott som örtte, vilket kan lindra gastrointestinalt obehag. Många naturliga medicinska örter och medicinalväxter från hemgården kan hjälpa till med magbesvär. Vi har satt ihop en liten helande växtvetenskap med de tio mest effektiva örterna för magproblem.

1) Bitter Loopflower: Reglerar magmusklerna

Denna medicinska växt har en avslappnande effekt på magmusklerna, men stimulerar också rörligheten i magen. Därför är bitterhet ett bevisat örtmedel mot magkramper, flatulens och uppblåsthet. Dessutom skyddar den mot magsår, inflammation i mag-tarmkanalen och har en preventiv effekt mot gastrit och halsbränna.

2) Angelica rot: Lös upp magskramper

De som lider av uppblåsthet och lätt flatulens kan lugna sin mage med hjälp av Angelica rotens helande egenskaper. De essentiella oljorna och bittera ämnena i den helande ängelroten löser upp mag- och magkramper och därigenom lindrar uppblåsthet och känsla av fullhet och har också en antimikrobiell effekt.

I form av te eller som en del av växtbaserade kosttillskott kan ängelrotet utveckla sin antiinflammatoriska effekt och förhindra magsår. Dessutom fungerar den medicinska växten som en aptitretare, om känslan av hunger på grund av magproblem ska misslyckas en gång.

3) Kamilleblomma: Den klassiska medicinska växten för magen

Kamille är förmodligen det mest beprövade och välprövade växtbaserade läkemedlet för inflammation i magen och för att lindra mag-tarmkanalen. Därför rekommenderas att man dricker kamille te för diarré och gastrointestinala sjukdomar.

Det milda och helande växtextraktet av kamomill har en avslappnande och lugnande effekt på magen och nerverna. Dessutom reglerar det produktionen av magsyra, har en antiinflammatorisk effekt och förhindrar magsår.

4) Karaffefrukt: Hjälper med magkramper och flatulens

Många matsmältningsmedel innehåller karvägen. Och inte förgäves, eftersom det helande kryddet från Fjärran Östern reglerar magsyraproduktionen och förhindrar också magkramper och kolik. De eteriska oljorna i fröet från den medicinska växten minskar bildningen av fermentationsgaser i tarmarna och motverkar sålunda flatulens.

Om överdriven magont och magkramper inträffar efter överdriven konsumtion av fett- och flatulenta dieter kan kummin te hjälpa till.

5) Mjölktistelfrukt: Skyddar mot magsår

Mjölktisteln har en mycket speciell helande effekt: det skyddar cellerna och förhindrar utvecklingen av magsår. Dessutom reglerar mjölktisteln produktionen av magsyra och hjälper till med magkramper.

6) Balm lämnar: För en orolig mage

I irriterad mage kan löv av citronbalsam hjälpa. Ingredienserna i balsambladen har en avslappnande och smärtstillande effekt på magen. Ett nyligen infuserat te från löv av citronbalsam stimulerar även gallesaften och ger en långsam matsmältning tillbaka till livet.

7) Pepparmyntsblad: Aromatisk friskhet för magen

På grund av sin uppfriskande smak är pepparmynta ett mirakelmedel för illamående och magkramper. Njut av pepparmintte förhindrar inflammation i magen och magsåren.

Vid gastrit bör den mytiska läkemedelsväxten endast avnjutas i mått, eftersom deras höga mentolhalt kan dessutom irritera magen.

8) Celandine: Få en lustig mage går

Denna ört, även kallad vagga, främjar mageaktiviteten. Dess bittera substanser, alkaloider och flavoner har en lugnande och antispasmodisk effekt, men stimulerar samtidigt hela matsmältningssystemet.

Men akta dig: På grund av dess alkaloider är celandine en av de inhemska giftiga växterna. Det bör därför inte förbrukas direkt, men endast i form av färdiga medicinska växtpreparat, t ex som globuler, som ska tas.

9) Licorice root: Lugnande ört för magen

De helande växtextrakten av lakritsrot kan lösa magskramper och motverka utvecklingen av magsår. Dessutom reglerar den medicinska örtrot syrbildning i magen. Känd är också den medicinska växten som en del av lakrits. Bittert smakande godis sägs dock inte ha någon helande effekt.

10) Fennikel: För magkramper och flatulens

Den kulturella och medicinska växten från Centraleuropa har ett högt innehåll av kalium och eteriska oljor, som har en lugnande effekt på mag-tarmanordningen. På grund av sin milda smak serveras också fänkålte ofta som en växtbaserad dryck för avlastning av flatulens och uppblåsthet hos spädbarn och småbarn.

Dela med vänner

Lämna din kommentar