11 vragen over fascia (interview met een expert)

Faszien - een term die momenteel op ieders lippen staat. Maar wat zijn fascia en waar zijn ze goed voor? Deze en andere vragen beantwoordden Faszienforscher Dr. Robert Schleip, menselijk bioloog en directeur van het "Fascia Research Project" van de Universiteit van Ulm in ons interview.

1. Wat zijn fascia?

Dr. Schleip: Fasciae zijn wit, gespierd bindweefsel dat botten, spieren, pezen en organen omringt als een omhulsel. Onze fascia vormt een netwerk dat door het hele lichaam loopt en het structuur geeft. In het verleden werd dit weefsel nogal verwaarloosd in de conventionele geneeskunde. Het is min of meer beschouwd als een "verpakkingsorgaan".

2. Wat is de functie van fascia?

Dr. Schleip: In de afgelopen jaren is gebleken dat dit spier-, vezelig en elastisch bindweefsel vele belangrijke functies in het lichaam heeft: het is een van onze belangrijkste sensorische organen voor lichaamsperceptie. Meer dan 100 miljoen zenuwuiteinden bevinden zich in dit collagene weefselnetwerk. Collagenen zijn vezelvormende eiwitten van het bindweefsel.

Een ander kenmerk is dat fascia spier-naar-spieroverdracht beïnvloedt. Fascia ondersteunt en vormt ook het lichaam. Zo kan een gezonde fascia bijvoorbeeld rugpijn voorkomen.

3. Hoe komt het dat die fascia bij elkaar blijft en wat zijn de consequenties?

Dr. Schleip: Gezonde fascia en fascia hebben op jonge leeftijd vaak een schaar-roosterachtige structuur en zijn dus optimaal elastisch. Bij oudere, gewonde of ongetrainde mensen heeft het weefsel dat is gematteerd door de collageenvezels een ongeordende geometrie en kleeft aan elkaar.

Meestal is dit te wijten aan een gebrek of verkeerd gebruik - dus gebrek aan beweging. Deze ondermaatse vraag van de fascia is vrij gewoon. Gevilte stof kan echter ook optreden als een lichaamsdeel werd gepleisterd. Hierdoor is men niet meer zo mobiel en wordt het stijf.

Bij atleten kan de fascia ook gevoeld worden, wat dan te wijten is aan een overmatige vraag van de fasciae.

4. Fascia zou rugpijn moeten veroorzaken - is er iets aan de hand?

Dr. Schleip: Ja, dat klopt! We weten echter nog steeds niet welk percentage fascie verantwoordelijk is voor rugpijn. We weten echter dat zelfs als een hernia aanwezig is, deze in de meeste gevallen niet verantwoordelijk is voor de rugpijn. Voor tenminste 80 procent van de pijn in de rug: oorzaak onbekend.

En hier komt de fascia om de hoek kijken. Gebleken is dat deze aanzienlijk veranderd en plakkerig zijn bij patiënten met rugpijn dan bij gezonde, gezonde mensen en dat de rugfascie bij de mens meerdere zenuwuiteinden heeft die de perceptie van pijn en beweging dienen.

5. Zijn er dan veel vermeende spierblessures meer waarschijnlijk verwondingen aan de fascia?

Dr. Schleip: Dat mag je zeggen, ja. De zogenaamde spierpijn moet bijvoorbeeld 'fascia-kater' worden genoemd. Omdat de vrije zenuwuiteinden, die een tot twee dagen na de training erg gevoelig zijn, zich in de fasciale spiermantel bevinden en niet in de spier zelf.

Het is echter niet precies bekend waarom de fascia nu pijn doet bij pijnlijke spieren. Het kan zijn dat de spiermantel microletsels heeft opgelopen. Het kan echter ook zijn dat de spier zelf gewond is geraakt en dat de spiermantel dan pijn doet als een aangewezen alarmweefsel.

6. Werkt fascia goed tegen spierpijn?

Dr. Schleip: Voor pijnlijke spieren kunnen fascia-rollen van nut zijn. Deze stimuleren niet alleen het bindweefsel, maar ook de huid, spieren en andere weefsels. Er zijn nu relatief betrouwbare, evidence-based beoordelingen die aantonen dat de pijn effectief wordt verminderd door een volgende rol - die ik nu regeneratiebehandeling zou noemen in plaats van training - efficiënt. En zelfs meer dan volgende massages; vermoedelijk omdat bij het rollen de bloedsomloop en stimulatie zelfs meer dan bij massages worden bevorderd.

Nieuwe studies, waaronder in de Journal of Sport Rehabilitation, hebben ook aangetoond dat met rollen met vibratiekern de subjectieve pijnverzwakking nog intenser is.

Als je bijvoorbeeld opwarmt met een fasciabroodje, dan heb je een goede kans om spierpijn te voorkomen. Opwarmen verbetert de bloedtoevoer naar het lichaam en verhoogt de elasticiteit van de spiermantels, zodat verwondingen minder vaak voorkomen. Dit preventieve effect is nog niet duidelijk, maar het geeft wel iets aan. Maar ook hier: als je jezelf tijdens de training overbelast, moet je pijn verwachten.

7. Hoe kan ik mijn fascia trainen en wat brengt de training met zich mee?

Dr. Schleip: Er zijn vier pilaren waarmee je je fascia optimaal kunt trainen:

  1. Met fasciarollen of -ballen kun je het bindweefsel soepel houden en de gehechte fascia losmaken. De rollen zijn echter niet de enige optie en zijn niet voldoende voor een Faszientraining alleen.
  2. Minstens zo belangrijk zijn veerkrachtige, onregelmatige bewegingen die de fascia elastisch houden. In de gezondheidssport werd deze bounce training helaas lang genegeerd, omdat men geloofde dat je spieren en circulatie anders efficiënt kon trainen en je minder congestieschade hebt. Het is nu echter belangrijk om stuiterende en veerkrachtige bewegingen te herontdekken, terwijl men er eerder doorheen traint dan het rode weefsel. Hoewel je deze twee soorten weefsel niet afzonderlijk kunt trainen, kun je daarop focussen. Sporten zou bijvoorbeeld springen, springen of trampoline springen.
  3. Bovendien, stretch stretching, vergelijkbaar met een kat, doet het weefsel goed. Hier is het belangrijk dat strekken niet alleen een spier belast, maar ook holistisch en dynamisch wordt uitgevoerd. Omdat dit de fasciale ketens stimuleert die over meerdere gewrichten lopen. Vooral geschikt hier bijvoorbeeld, yoga, Thai Chi of Qi Gong-oefeningen.
  4. Last but not least, fascia moet ook worden getraind als een opmerkzaam orgaan door fijne bewegingen die de zintuigen trainen. Sportwetenschappers spreken vaak over zogenaamde sensorimotorische training. Er wordt geprobeerd het lichaamsgevoel te trainen door visuele stimuli (bijv. Sluitende ogen) of moeilijke omstandigheden uit te schakelen. Dit omvat bijvoorbeeld de specifieke nestling van individuele wervels op een rugleuning tijdens de vergadering.

8. Hoe vaak en hoe lang moet ik mijn fascia trainen?

Dr. Schleip: het hangt altijd af van wat je wilt bereiken. Als u oud collageenweefsel wilt afbreken, wordt dagelijks rollen aangeraden voor een paar minuten per gebied. Maar als u collageen wilt consolideren, zou ik slechts om de twee tot drie dagen rollen, omdat de opeenhoping van collageen een bepaalde hoeveelheid repercussietijd nodig heeft.

9. Kan ik iets anders voor mijn fascia doen?

Dr. Schleip: Natuurlijk is lichaamsbeweging het belangrijkste voor onze fascia. Maar zelfs een gebalanceerd dieet en gezonde slaap spelen hier een rol. Een gezonde levensstijl, naast voldoende lichaamsbeweging, kan helpen om de fascia elastisch te houden.

10. Hoe weet ik of ik het overdadig gebruik met fascia-training?

Dr. Schleip: Het zijn juist deze veerkrachtige, springende bewegingen die hierboven beschreven zijn die emotioneel een bepaalde jeugdige lichtheid in ons veroorzaken. Dit gevoel kan ervoor zorgen dat mensen zichzelf overschatten. Dan lopen ze het risico om de training te overdrijven. Spanningen of soortgelijke verwondingen kunnen dan het gevolg zijn.

Vooral oudere mannen moet je in deze uitbundigheid vertragen. In plaats daarvan moeten ze 'geschikt voor de leeftijd' trainen, dat is traag en goed gemeten. Vrouwen kunnen kneuzingen of spataderen ervaren als ze het overdrijven met de fasciale rol.

In Amerika komt dit gedrag vaker voor dan in Duitsland om waar te nemen: Amerikaanse vrouwen trakteren zichzelf hier totdat ze gekneusd worden. Naar verluidt zou dat moeten helpen tegen cellulitis. Aanzienlijk gezonder is een lagere dosis en bovenal zachtere training, die er op den duur toe kan leiden dat de huid strakker wordt. Ook vermindert regelmatig joggen zichtbaar cellulitis. Maar je moet altijd in gedachten houden dat cellulitis ook genetisch bepaald is.

11. Zijn er bepaalde groepen mensen voor wie fasciatraining nogal ongepast is?

Dr. Schleip: strekoefeningen zijn goed voor bijna iedereen. Evenwichtsbewegingen, zoals die worden beoefend door frequente joggers, kunnen de fascia overbelasten. Ook met de veerkrachtige bounce-training moet je voorzichtig zijn. Mensen met een ontsteking in het lichaam moeten het eerst laten vervagen voordat ze in training kunnen komen met lichte tuimelbewegingen. Zelfs mensen met osteoporose moeten alleen stuiterende bewegingen oefenen na medisch consult.

Bovendien moeten mensen die in het dagelijks leven vaak blauwe plekken oplopen - en soms zonder te weten waar - met een zachte fascia-rol beginnen en geleidelijk aan toenemen. Omdat deze mensen een zwak bindweefsel hebben en met een harde rol meer blauwe plekken oplopen.

Conclusie: Faszientraining als supplement

Dr. Schleip: Met al het enthousiasme zou je een fasciatraining moeten zien als een aanvulling - en niet als een vervanging - voor spier-, bloedsomloop- en coördinatietraining. Zoals zo vaak is het hier ook de combinatie.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter