15 vanlige årsaker til døsighet

En følelse av å være pakket inn i bomull - man oppfatter miljøet i begrenset grad, reagerer langsommere og føles "som om man sover i søvn". Døsighet er en tilstand som vanligvis oppfattes som ubehagelig, som det kan være mange forskjellige årsaker til. Vi forklarer hva som kan være bak svimmelhet og hva du kan gjøre med det.

Hva er svimmelhet?

Ifølge medisinsk definisjon er døsighet den enkleste formen for kvantitativ bevissthetsforstyrrelse. Dette betyr at med klar bevissthet blir våkenheten (årvåkenhet) redusert.

Økningen i døsighet er somnolens (døsighet), søppel (en dyp søvnlignende tilstand) og koma. Avgrensing av kvantitative forstyrrelser av bevissthet er en bevissthetsklaring som kan manifestere seg, for eksempel gjennom forvirring eller orienteringsforstyrrelser.

Døsighet og samtidige symptomer

I døsighet tenker og handler er bremset, oppfattes forsinket og informasjon behandles på en begrenset måte. Ofte oppstår konsentrasjonsvansker, oppmerksomhet og minnekapasitet kan reduseres. Ikke sjelden, døsighet er ledsaget av svimmelhet, trykk i hodet eller tretthet.

Hva forårsaker svimmelhet?

Bak svimmelhet kan være forskjellige ufarlige årsaker, men selv alvorlige sykdommer kan uttrykke seg gjennom en følelse av døsighet. Vi har sammenfattet for deg en oversikt over mulige årsaker til svimmelhet:

 1. Dehydrering: Dehydrering kan manifesteres ved døsighet, vanligvis i kombinasjon med tretthet og hodepine. Pass på at du alltid drikker nok vann. En god retningslinje er omtrent to liter per dag.
 2. Lavt blodtrykk eller langsom hjertefrekvens: Svimmelhet kan være en indikasjon på et sirkulasjonsproblem, spesielt med svimmelhet.
 3. Mangel på søvn: Ikke nok søvn kan føre til tretthet og følelse av døsighet.
 4. Alkoholforbruk: Både i akutt forgiftning og "bakrus" morgenen etter at det kan forårsake svimmelhet i hodet.
 5. Legemidler som cannabis, ecstasy eller "knockout drops" kan forårsake døsighet.
 6. Infeksjoner: En infeksjon - som Epstein-Barr-viruset, Lyme-sykdommen eller influensa kan føre til uttalt tretthet, tretthet og døsighet. Disse sammenhengende symptomene kan fortsatt vare i flere uker etter sykdommen.
 7. Cervikal ryggsyndrom: Svimmelhet og svimmelhet kan oppstå som en del av et cervikal ryggsårssyndrom, som kan være forårsaket av spenning eller tegn på slitasje på livmorhalsens ryggrad.
 8. Hypothyroidisme: Når skjoldbruskkjertelen er underaktiv, er hele stoffskiftet redusert - tretthet, mangel på konsentrasjon og døsighet kan være symptomer.
 9. Blodsukkeravsporing: Lavt blodsukker eller høyt blodsukker kan forekomme spesielt i diabetes mellitus - begge kan føre til døsighet.
 10. Hodeskader (traumatisk hjerneskade): Etter fallende, bumping eller hitting på hodet, kan du oppleve alvorlig døsighet, som hjernerystelse eller hjerneblødning.
 11. Stroke: I en akutt sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen, som for eksempel et slag, kommer det vanligvis til nevrologiske symptomer som forlamning, syns- og taleforstyrrelser. I noen tilfeller er imidlertid ikke-spesifikke symptomer som døsighet, hodepress og svimmelhet de eneste tegnene.
 12. Meningitt: Foruten svimmelhet, hodepine, feber og nakke stivhet (halsstivhet) er typiske symptomer på hjernehinnebetennelse.
 13. Hjernesvulst: Hjernemasser som en svulst eller abscess kan øke hjernenes press og dermed føre til forstyrrelser av bevissthet. Imidlertid er disse svært sjeldne årsakene til døsighet.
 14. Psykiske årsaker: Døsighet kan oppstå i psykiske sykdommer som depresjon, angstlidelser eller grenselidelse. Stress kan også være en mulig utløser for en følelse av døsighet.

15. Årsak: Svimmelhet på grunn av medisinering

Mange medisiner kan gjøre deg svimmel som en bivirkning. Disse inkluderer spesielt beroligende midler og søvnhjelpemidler, som kan føre til en "bakrus" neste morgen hvis de tas sent på kvelden. I tillegg kan følgende stoffer blant annet forårsake døsighet:

 • Antihistaminer som dimethinden (Fenistil®), doxylamin (Hoggar® Night) eller dimenhydrinat (Vomex®) brukes mot allergier, søvnforstyrrelser og kvalme. De jobber i sentralnervesystemet og kan få deg til å føle deg trøtt og svimmel.
 • Antipsykotika har en effekt på psyken og brukes for eksempel i skizofreni. Spesielt kan de såkalte lavt potens antipsykotika som pipamperon føre til svimmelhet som en bivirkning.
 • Antihypertensive midler som betablokkere og ACE-hemmere kan forårsake svimmelhet, spesielt i høye doser, ved å senke blodtrykket.
 • Antidepressiva som amitryptilin virker ikke bare mot depresjon, men kan også brukes til kronisk smerte. Tretthet og døsighet er vanlige bivirkninger.
 • Opiater som tramadol og morfin er kraftige smertestillende midler som kan forårsake døsighet.

Dette er bare et utvalg av narkotikagrupper hvor døsighet er spesielt vanlig som en bivirkning. I tillegg er det mange andre medisiner som kan forårsake døsighet hos noen mennesker.

Hva skal jeg gjøre mot svimmelhet?

Døsighet er ikke en sykdom, men et symptom hvis årsak det er å finne ut. Spørsmålet "Hvordan behandler du døsighet?" Derfor kan du ikke svare på flat rate.

Likevel kan du prøve med noen få triks for å komme til bunnen av følelsen av døsighet:

 • Drikk et stort glass vann for å motvirke eventuell mangel på væsker.
 • Hold håndleddene dine under kaldt vann eller sprut kaldt vann på ansiktet for å stimulere sirkulasjonen.
 • Bytt dusjer eller Kneipp støpegods kan også hjelpe sirkulasjonen.
 • En rask tur i frisk luft kan hjelpe med døsighet for å få et klart hode.
 • Ta en liten lur - men vær forsiktig: Hvis du sover mer enn 30 minutter om dagen, kan du bli svimmel etterpå.

Dazed: Når til legen?

Hvis du lider av en konstant følelse av døsighet og ingen av de ovennevnte selvhjelpstiltakene, bør du kontakte en lege for å utelukke alvorlige forhold som årsaken.

Du bør også søke lege så snart som mulig med følgende advarselsskilt:

 • Kvalme og oppkast
 • høy feber
 • Halsstivhet: Smerte i hodebøyning
 • plutselig eller svært alvorlig hodepine
 • i løpet av dagen øker døsighet med vanskeligheter med å holde seg våken
 • Lammelse, nummenhet, syn eller taleforstyrrelser
 • Essensendringer, iøynefallende oppførsel eller apati
 • beslag

Hvis du nylig har tatt en ny medisin, og den faste døsigheten er relatert til tid, bør du fortelle legen din. Under ingen omstendigheter bør du selge stoffet uten medisinsk konsultasjon!

Del med venner

Legg igjen din kommentar