9 Fouten over zonnebaden en bescherming

De zon is belangrijk voor ons immuunsysteem, voor de vorming van vitamine D en niet het minst voor onze geest. Geen wonder dat de zomer mensen naar buiten lokt. Er circuleren echter veel fouten over de juiste omgang met bescherming tegen zon en zon. Bescherming tegen de zon is belangrijk - dat is ondertussen al wat rond. Maar niet alle wijsheid die circuleert, is waar. Hier is een lijst om veelvoorkomende fouten op te lossen.

1. Na het opromen verlengt u de beschermingstijd

Fout! Het effect van zonnebrandcrème duurt slechts een bepaalde tijd. Dat wil zeggen, door herhaald opromen - nuttig vooral na het baden - kunt u de bescherming vernieuwen, maar niet verlengen. Wrong is ook van mening dat bij gebruinde huid geen zonbescherming noodzakelijk is. De kleur geeft slechts enige bescherming tegen de agressieve UV-straling. Zelfs een gebruinde huid wordt daardoor beschadigd door intense straling - alleen de gevolgen later, bijvoorbeeld in de vorm van voortijdige veroudering en ouderdomsvlekken, zichtbaar.

Overigens: als zowel zonnebrandcrème als muggenwerend middel nodig is, breng dan altijd eerst het zonnescherm en het (vloeibare) mugafstotende middel erop aan.

2. In de schaduw wordt u niet verbrand door de zon

Fout! De wijdverspreide mening dat je jezelf niet in de schaduw moet zetten, is ook verkeerd. Tot 85 procent van de stralingsintensiteit wordt weergegeven door zand, water of gebouwen. En paraplu's of wolken stoppen de stralen van de zon niet helemaal. Overigens is dat de reden waarom gevoelige mensen verbrand worden door de zon, zelfs als ze de hele dag op het strand onder de paraplu zitten. Daarom moeten zelfs degenen die niet in de directe zon gaan, worden afgeroomd.

Het goede nieuws: je kunt ook in de schaduw bruin worden - langzamer, maar zachter en gelijkmatiger! En nog een tip: tijdens de lunchtijd met het bijzonder intense zonlicht, best niet om buiten te blijven.

3. Je bent veilig in het water

Niet waar! Het tegenovergestelde is waar - water is nog gevaarlijker omdat het wateroppervlak de stralen weerkaatst. Dit kan het schadelijke effect van de stralen op de delen van het lichaam die uit het water kijken intensiveren.

Zelfs onder water ben je niet veilig voor de zon - een halve meter onder het wateroppervlak, tot 60 procent van de UVB en zelfs 85 procent van de UVA-stralen komt aan. Bovendien, natte huid brandt sneller dan droog. Vooral verraderlijk: aangezien de huid tijdens het zwemmen wordt afgekoeld, merk je de zon vaak alleen wanneer de rug al rood is. Daarom is het raadzaam om een ​​waterdicht zonnescherm te gebruiken om te zwemmen.

Waterdichte producten houden beter en beter de huid tegen chloor of zeewater - maar ook hier moet de zonnebrandcrème regelmatig worden vervangen door herhaald opromen. Voor kinderen kan het spetteren in het water zelfs een speciale badkleding met UV-bescherming vereisen.

4. Kleding beschermt tegen zon

Nee! Bepaalde UV-stralen dringen ook door in textiel. Vooral strakke en lichte overhemden of een natte stof laten de stralen door. Dus de huid z. B. onder een lichte bikini gemaakt van dunne materiële schade. Zonnebrandproducten moeten daarom een ​​half uur voor het zonnebaden onder de bikini of het badpak worden aangebracht.

Tip: wasmiddelen met zonnebrandcrème zijn op de markt verkrijgbaar, die - na herhaaldelijk wassen - de kleding ondoorzichtiger voor de zon maken. Het is ook nuttig, voor bescherming, om losse en vrij donkere kleding te dragen. Speciale zonbeschermingskleding met een zonbeschermingsfactor van 20 tot 40 is ook verkrijgbaar op de markt, die is geïmpregneerd met zonnebrandmiddelen. En vergeet niet: de hoofdbescherming en de zonnebril!

5. Sunblockers bieden bescherming gedurende de dag

Niet waar! De naam is bedrieglijk: een sunblock kan de zon niet eindeloos blokkeren, maar wordt gekenmerkt door een bijzonder hoge zonbeschermingsfactor (30 of meer). Het gevaar hier: veel mensen voelen zich zo veilig en vergeten regelmatig het zonnescherm te vernieuwen en vooral gelijkmatig te gebruiken.

6. Gevaarlijk is slechts een zonnebrand

Niet correct! Verantwoordelijk voor zonnebrand zijn de hoogenergetische UV-B-stralen. De UV-stralen met lange golf aan de andere kant zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid, maar ook voor huidveroudering en verhoogd risico op huidkanker. Zelfs zonder zonnebrand kan de UV-straling schade aan de huid veroorzaken: hoe langer men zich blootstelt aan de straling, hoe groter het risico op blijvende schade. Te veel zon en warmte kunnen ook leiden tot een zonnesteek, die zich manifesteert door problemen met de bloedsomloop en misselijkheid.

7. Zonnebrandcrème met hoge SPF voorkomt tan

Dat is niet waar! Veel mensen geloven dat zonnefilters met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) bruining voorkomen - en in plaats daarvan producten gebruiken met te lage factoren. Maar zelfs met een sterk zonnescherm ben je bruin en nog zachter. Een hoge zonbeschermingsfactor beschermt tegen zonnebrand en helpt de kleur langer te behouden.

8. Zonallergieën komen van vette crèmes

Dat is waar, maar slechts gedeeltelijk! Zonallergieën hebben heel verschillende oorzaken: medicijnen, geurstoffen, chloor of zout water, maar ook erfelijke aanleg kan leiden tot allergische reacties op de UV-A-stralen in zonlicht bij gevoelige mensen. Op olie gebaseerde zonnebrandmiddelen kunnen een zonnecrème veroorzaken en leiden tot de zogenaamde Mallorca-acne (oftewel professionele acne). Zonallergieën kunnen worden veroorzaakt door een vettig zonnescherm, maar niet noodzakelijkerwijs.

Bijzonder problematisch zijn zonnebrandmiddelen in crèmes en emulsies, omdat ze emulgatoren bevatten die een allergische reactie bevorderen. Voor een Mallorca-acne helpt een zonnegel met een hoge UV-A-lichtbescherming, die vet- en emulgatorvrij is. Let op: ook bij huidverzorging en After Sun-producten moet u ervoor zorgen dat ze geen emulgatoren bevatten. Ze kunnen meer dan 24 uur aan de huid hechten en, in combinatie met UV-straling, later tot intolerantiereacties leiden.

9. De zelfbruiner beschermt de huid

Nee! De bruine kleur van de tube biedt geen bescherming tegen zonnestralen, omdat een zelfbruiner alleen een cosmetisch effect heeft. Ze combineren met componenten van de menselijke epidermis in de zogenaamde hoornlaag en kleuren het huidoppervlak bruin - het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen tegen de zon verandert niets.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter