Abscesses - farliga pusstötar: utveckling och egenskaper

Vi känner alla små abscesser: En större pimple bildas och pus bildas. När pollen är mogen kan du uttrycka den och ta bort pus. Tyvärr är denna kosmetiskt fula men relativt ofarliga "abscess" -typ inte den enda. En abscess är en samling pus i vävnaden. Under mikroskopet kan man se att det purulenta epitelet avgränsar ett bindvävsmembran, så att pus inte kan distribueras oskäligt i vävnaden. Pus består av döda celler och bakterier. I huden är orsaksmedlen oftast Staphylococcus aureus-bakterier. När en pus byggs upp i en befintlig kroppshålighet, som en artikulär kapsel eller gallblåsare, kallas den inte en abscess, men ett empyema.

När uppstår en abscess?

Bakterier är vanligtvis ansvariga för utvecklingen av en abscess. Eftersom vissa typer av bakterier hör till normal hudflora uppstår en abscess när bakterierna tränger djupare in i huden och inget utflöde säkerställs - till exempel om en pore är igensatt av talg eller smuts eller om ett sår är förorenat och tätt stängt var.

En abscess utan bakterier (en så kallad kall eller steril abscess) är mycket sällsynt och ibland uppstår utan uppenbar orsak efter svår, långvarig operation eller tuberkulos.

Var kan en abscess inträffa?

  • Ofta utvecklas en abscess i hårsäckarna och sebaceous eller svettkörtlarna, dvs nära hudytan. En hårfollikelbetennande inflammation kallas follikulit, den kan kännas igen av håret som verkar spira i mitten av bålen. Så snart pus är tillsatt och den inflammatoriska processen sprider sig också till miljön kallas det en koka - om flera hårsäckar och deras miljö påverkas - av en karbunkel.
  • Även analkörtlarna är predestinerade för abscesser - Perianalabszesse ("peri" är latin och betyder "i miljön") är smärtsamma och tråkiga.
  • Men det finns också abscesser i inflammation, som sker i kroppen. I kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom uppträder ofta gallblåsinflammation och tuberkulos.
  • En annan kategori är abscesser som kan bero på skada eller operation. Om bakterier hamnar i såret och det stängs utan dränering, kan pus inte tömma och en abscess uppstår. Därför är det i fråga om förorenade djupare sår vanligtvis ingen så kallad primär sårförslutning, men såret behandlas öppet. Sårsecretioner kan tömma bort och läkning fortsätter utan abscess.
  • Abscesser uppträder sällan i ben: den så kallade Brodie-abscessen avser en abscessbildning i benet. Dessa abscesser är medicinskt ofta mycket dåliga att behandla och måste vanligtvis avlägsnas kirurgiskt.

Också i medicin är två empyema inte ordentligt kallade abscesser: den perityflitiska abscessen är en pus buildup intill cecum, och Douglas abscessen är en pus buildup i bäckenet mellan vagina och ändtarmen.

Symtom: Hur uttrycker en abscess sig?

Med en tjock pimple känner alla kännetecknen: Huden stramar och gör ont när den berörs, miljön är röd. Så snart en öronpropp är synlig och stammen kan uttryckas, försvinner spänningskänslan.

För större abscesser eller abscessformer kan kroppsfeber vara det enda symptomet eftersom abscessen inte är synlig. Men även svåra sjukdomskurser med allmän sjukdom, trötthet eller till och med chocksymtom som cirkulationssvikt är möjliga.

Dela med vänner

Lämna din kommentar