verminken

Volgens deskundigen op het gebied van sportgeneeskunde nemen de klachten van de achillespees toe. Pijnlijke ontsteking van deze sterkste en krachtigste pees van het menselijk lichaam is al een van de meest voorkomende letsels aan de onderste ledematen. Verkeerd schoeisel, overmatig gebruik en algemene zwakte van de pees worden door orthopedische chirurgen de schuld gegeven voor achillespeespijn. Volgens een Israëlisch onderzoek zou de buitentemperatuur ook een statistisch significante invloed op de achillespeesontsteking moeten hebben.

Achillespees: grootste pees

De redenen hiervoor liggen in de anatomie: de achillespees is omgeven door een dunne laag weefsel en schuift bij beweging in een soort buis (peesmantel) van zes tot acht membranen. Ter bescherming tegen wrijving worden gelatineuze verbindingen, de mucopolysacchariden, ingebed in de weefsellagen.

De consistentie van de mucopolysacchariden hangt af van de sterkte van de pees: hoe gladder de membranen, hoe lager het risico op letsel. Tijdens het rennen moet de achillespees een kracht van ongeveer acht keer het lichaamsgewicht verdragen. Afhankelijk van de paslengte van de hardloper wordt dit vermogen op de pees 600 tot 800 keer per gereden kilometer toegepast.

Risico op letsel neemt toe in de winter

De wrijvingsverminderende eigenschappen van de membranen worden grotendeels bepaald door de buitentemperatuur, volgens de Israëlische studie. Ongeveer 1.400 soldaten werden op verschillende tijdstippen van het jaar onder dezelfde omstandigheden getraind. In de winter was het risico op letsel groter dan in de zomer. De wetenschappers nemen aan dat koude de mucopolysaccharidelaag van de achillespees, die dicht bij de huid ligt, meer viskeus maakt. Dit verhoogt de wrijving en het risico op letsel.

Opwarmen voordat u aan lichaamsbeweging doet, maakt de overlay echter gladder, waardoor het risico op letsel wordt verminderd. De pezen zijn dan veerkrachtiger. De pijn in het forum adviseert daarom alle sporters om hun kleding aan te passen aan de koude buitentemperaturen en vooral om voldoende op te warmen.

Achillespees: achtergrond en geschiedenis

De achillespees - de naam is gebaseerd op een traditie van de Griekse mythologie: Achilles werd volgens de legende door zijn moeder in het water van Styx ondergedompeld en zou dus onkwetsbaar worden. Dit werkte ook - tot net op de achillespees, die Achilles de achilleshiel werd.

Pijn op de achillespees kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen een over- of onder stress veroorzaakt door sportactiviteiten of een professionele overbelasting. Bovendien worden klachten over de achillespees begunstigd door tekenen van slijtage (degeneratie). Andere mogelijke oorzaken kunnen een onbalans in spierkracht in de spieren van het onderbeen zijn (voetheffers zijn te zwak, kuitspieren zijn gespannen en verkort) en voetafwijkingen.

In ieder geval moet de oorzaak worden opgehelderd door een arts met blijvende pijn. Dit is ook belangrijk om mogelijke verkeerde uitlijningen te voorkomen door het lichaam te houden.

Achillespees: pijn tijdens het lopen

Als je erover nadenkt dat het eenvoudige lichaamsgewicht de voeten tijdens normaal lopen beïnvloedt, kun je je voorstellen welke krachten op de achillespees werken tijdens het joggen. Het is dus niet verwonderlijk dat de klachten aan de achillespees van de verwondingen aan botten, gewrichten, spieren of pezen nu - zelfs vóór knieblessures - de eerste plaats innemen.

Als u veel jogt, kan dit gemakkelijk een ontsteking van de achillespees veroorzaken. De pees voelt dan warm aan, is dik en er is veel pijn. Een Achillespees traan treedt meestal op wanneer een verzwakte pees steeds meer schokkerig wordt belast.

Tips voor lopers

  • Trainingsfouten, ongepast schoeisel en slechte ondergrond zijn veelvoorkomende oorzaken van problemen met de achillespees. Korte sprints, snelle richtingswisselingen, overmatige heuveltraining moeten daarom worden vermeden.
  • Lopers die lijden aan pronatie (hun voeten draaien te ver wanneer ze verschijnen) zijn erg vatbaar voor ontsteking van de achillespees. Om de pronatie te corrigeren, zijn goede loopschoenen, met name schoenen voor bewegingscontrole, belangrijk.
  • Voor problemen met de achillespees, beter zwemmen of fietsen - geen gewichtstraining en vermijd pijn die stress veroorzaakt.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter