Aciklovir: Tolerert godt mot herpesvirus

Kløe, smertefulle blærer i munnen - hver tredje tysk måtte kjempe med forkjølelsessår. Valg av middel mot denne herpes er da vanligvis en krem ​​med den aktive ingrediensen acyclovir, hvorved symptomene kan lindres. Men acyclovir virker også mot andre sykdommer forårsaket av herpesvirusene - som helvetesild eller kjønnsherpes. Vi forklarer hva du trenger å vite om behandling med acyclovir og hvilke bivirkninger som kan oppstå.

Virkemåte: Inhibering av virusmultiplikasjon

Aciklovir er en såkalt nukleosidanalog. Dette betyr at i sin kjemiske struktur ligner den en byggeblokk av DNA fra herpesviruset. Når viruset replikerer i en berørt human celle og dupliserer dens DNA, kan acyklovirmolekylet innlemmes i stedet for den "riktige" byggestenen. Dette fører da til at virusmultiplikasjonen blir avbrutt.

På denne måten kan den aktive ingrediensen lindre og forkorte løpet av herpesinfeksjoner. Aciclovir virker mot herpes simplex-virus type 1 og type 2 (HSV-1 og HSV-2) og mot varicella-zoster-viruset, som også tilhører gruppen av herpesvirus.

Anvendelse av acyklovir

Acyklovir brukes i følgende sykdommer forårsaket av herpesvirus:

 • Kaldesår (herpes labialis)
 • Genital herpes (kjønnsherpes)
 • Helvetesild (herpes zoster)
 • Korneal betennelse i øyet
 • Encefalitt (encefalitt)

I tillegg kan acyklovir brukes til sterkt immunokompromitterte pasienter - for eksempel etter organtransplantasjon - for forebygging av HSV-infeksjoner. Sjelden brukes stoffet også til å behandle vannkopper (varicella) hos immunkompromitterte individer.

Aciklovir som en salve

Aciclovir salve brukes til å lindre smerte og kløe i kaldesår og er tilgjengelig over disk i apoteket. Kremet skal påføres det berørte området hver fjerde time til boblene blir crusty. Behandlingsvarigheten er vanligvis fem til maksimalt ti dager. I tillegg kan aciclovir salve brukes til å hjelpe til med behandling av kjønnsherpes.

For behandling av herpesvirus forårsaket hornhinnebetennelse, er det en spesiell øyesalve, som må foreskrives av øyelege. Under behandlingen blir vanligvis en salvebånd på omtrent en centimeter lengst til lacrimal sac hver fjerde time. Varigheten av behandlingen avhenger av sykdomsforløpet. Etter helbredelse av betennelsen skal salven fortsette i minst tre dager.

Dosering av acyklovir

Avhengig av sykdommen som skal behandles, kan acyklovir administreres i ulike doseringsformer og doser: i form av tabletter som inneholder 200, 400 eller 800 mg aktiv ingrediens, brukes acyklovir i genital herpes og helvedesild, samt i alvorlige kurer av hornhinnebetennelse. Vær oppmerksom på dosen og bruk av legen din bestilling eller pakningsvedlegget!

Genital herpes og hornhinnebetennelse blir vanligvis tatt tre til fire ganger daglig 400 milligram acyclovir, mens helvetesild vanligvis krever en høyere dosering på opptil 4.800 milligram per dag til seks delte doser. Behandlingsvarigheten er vanligvis sju til ti dager - men det er viktig at behandlingen starter så snart som mulig etter symptomstart.

Aciklovir som profylakse

Spesielt kan pasienter med alvorlig svekket immunforsvar, hvor det er økt risiko for herpesinfeksjon, forebygges med acyklovir. I tillegg kan profylaktisk bruk av acyklovir hos pasienter med tilbakevendende, alvorlig genital herpes vurderes. Dosen er vanligvis mellom 400 og 1600 milligram per dag.

Infusjonsbehandling i alvorlige sykdommer

Under alvorlige forhold, som hjerneinfarkt forårsaket av herpesvirus, kan acyklovir gis som en infusjon. Selv med svært smertefulle kjønnsherpes eller når en vassdragssykdom forekommer alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, kan det betraktes som en infusjonsbehandling med acyklovir.

Herpesinfeksjoner hos immunkompromitterte pasienter behandles også ofte med acyklovir-infusjoner. I motsetning til bruk i form av tabletter er infusjoner vanligvis mye mer effektive - men vanligvis er det nødvendig med sykehusopphold.

Kontraindikasjoner og forholdsregler

Aciclovir skal ikke brukes hvis du er overfølsom overfor det aktive stoffet. Forsiktighet bør utvises hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon, da aciklovir utskilles via nyre. Ved nedsatt nyrefunksjon kan det oppstå forsinket frigjøring av acyklovir, og det er derfor nødvendig med lavere doser i disse tilfellene.

Bivirkninger med acyklovir

Aciklovir er et relativt godt tolerert medikament-bivirkning oppstår vanligvis bare ved høye doser eller under infusjonsbehandling. Fordi krystaller kan danne fra den aktive ingrediensen i urinen og dermed skade nyrene. Derfor bør du drikke tilstrekkelig når du tar acyclovir.

I tillegg kan følgende bivirkninger oppstå:

 • Allergiske reaksjoner som utslett
 • Kvalme og oppkast
 • Hodepine eller svimmelhet
 • Forvirring, bevissthetsforstyrrelser eller hallusinasjoner
 • Forandring i blodbildet og leververdiene og nyreverdiene
 • Burning, irritasjon eller rødhet i huden eller konjunktiv når den behandles lokalt med en aciklovir salve eller krem.
 • Irritasjon av venene på infusjonsstedet og betennelse - spesielt ved utilsiktet lekkasje av infusjonen i vevet.

For en detaljert liste over mulige bivirkninger, se pakningsvedlegget.

Interaksjoner av stoffet

Interaksjon med rusmidler kan oppstå når du tar acyklovirmedikamenter som påvirker nyreaktivitet - for eksempel probenicid (brukes til å behandle gikt), cimetidin (brukes til å redusere magesyre) eller teofyllin (for åndedrettsproblemer som astma) ).

I tillegg kan samtidig administrasjon av virkestoffene mycophenolatmofetil og ciklosporin (for å undertrykke immunsystemet etter transplantasjon) føre til vekselvirkning med acyklovir. Informer derfor alltid legen din om alle medisiner som du må ta regelmessig!

Aciklovir under graviditet og amming

I dyreforsøk har bruk av acyklovir under graviditet ført til misdannelser av fosteret. Imidlertid er det ingen bevis for at stoffet har bivirkninger på det ufødte barn hos mennesker. Siden det foreligger utilstrekkelige studier, bør bruk av acyklovir i svangerskap kun utføres etter omhyggelig vurdering av fordelene og risikoen.

Det er imidlertid kjent at acyklovir går over i morsmelk. Derfor bør acyklovir ikke brukes under amming. Hvis behandling med acyklovir er nødvendig under amming, kan det være mulig å ta en ammingspause i løpet av behandlingen.

Del med venner

Legg igjen din kommentar