ADHD hos børn

I Tyskland lider en anslået fem procent af alle børn og unge af ADHD. Drengene er meget mere påvirket af opmærksomhedsunderskud end piger. ADHD er mærkbar hos børn på grund af symptomer som overaktivitet og koncentrationsbesvær. Men mange andre symptomer kan indikere ADHD. Vi præciserer årsager, symptomer og behandlingsmuligheder for ADHD hos børn.

ADHD eller ADD: Hvor er forskellene?

Forkortelsen ADHD står for opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse, forkortelsen ADS for opmærksomhedsforstyrrelser. Forskellen mellem ADHD og ADD er derfor i udtrykket hyperaktivitet: Børn, der lider af ADHD, er ikke kun oftere ufokuserede og lettere at distrahere end jævnaldrende, men også hyperaktive. De er fidgety, konstant på farten og sjældent i stand til at håndtere noget. ADS børn er derimod mere tilbøjelige til at dagdrømme.

Afhængigt af hvilke symptomer de berørte børn udviser, skelnes forskellige typer:

  • Hyperaktiv-impulsiv type
  • Hovedsagelig opmærksomhedskrævende type (forekommer især hos piger)
  • Kombineret type: Hyperaktiv og opmærksom

Årsager til ADHD hos børn

Den nøjagtige årsag til ADHD er endnu ikke blevet afklaret. Imidlertid er det mistanke om, at opmærksomhedsunderskuddet er genetisk i mange tilfælde. Ud over det berørte barn lider tætte familiemedlemmer som forældre eller søskende ofte på ADHD.

Årsagen til sygdommen anses for at være defekt hjernesignalering: Budbringerne dopamin og norepinephrin, som spiller en vigtig rolle i vores opmærksomhed og motivation, er til stede på lavere niveauer end normalt hos mennesker med ADHD. Som følge heraf forstyrres udvekslingen af ​​information mellem nervecellerne, og stimuli somme tider ikke længere behandles korrekt.

Men ikke kun genetiske påvirkninger, men også miljøet skulle tilsyneladende spille en rolle i udviklingen af ​​ADHD. For eksempel bør rygning og drik under graviditet øge forudsætningen for opmærksomhedsforstyrrelser. En iltmangel ved fødslen kan også have en negativ indvirkning. Desuden er det miljø, hvor barnet vokser op, også vigtigt: Traumatiske begivenheder bør for eksempel favorisere udviklingen af ​​ADHD hos børn.

Typiske symptomer på ADHD hos børn

Uanset om ADHD er til stede i et barn, er det normalt ikke klart ved første øjekast. Ofte er symptomerne vanskelige at skelne fra aldersmæssig adfærd. Et typisk symptom, der angiver ADHD hos børn, er markeret overaktivitet: børnene er rastløse, fidgety og konstant på farten - selv i situationer, hvor de er forpligtet til at opføre sig stille.

ADHD børn er oftere ufokuseret end jævnaldrende og er let distraheret. Desuden er det svært for dem at bruge lang tid stille og roligt at beskæftige sig med en årsag. De har også problemer med at skelne mellem vigtige og ubetydelige ting. Disse symptomer skaber ofte problemer, når børnene går i skole.

ADHD børn kan også opleve øget glemsomhed, øget irritabilitet, aggressivitet og impulsivitet samt mindre frustrationstolerance hos ADHD-børn. Derudover kan motoriske vanskeligheder, såsom at lære at skrive, forekomme.

Deres klassekammerater har en tendens til at undgå ADHD-børn, og derfor bygger de sjældent vedvarende venskaber. Dette resulterer ofte i lavere selvværd, hvilket kan føre til langsigtet angst og depression. Derfor er det særligt vigtigt for ADHD-børn at opleve kærlighed, sikkerhed og accept i deres familie.

ADHD kursus

De første tegn på ADHD kan forekomme så tidligt som barnet: Spædbørn og små børn lider af søvnproblemer eller fordøjelsesbesvær, er humørsyg og nægter at indgå kontrakt. Noget ældre børn har problemer med at lære nye motoropgaver - for eksempel at spise alene med bestik. Af læringshastigheden ligger ADHD-børn ofte bag deres jævnaldrende.

På grund af de mange nye attraktioner, som børnene udsættes for i børnehaven, forværres symptomerne normalt. Børnene er uforudsigelige i deres handlinger, er vanskelige at få venner og nogle får voldelige tantrums.

De mest oplagte tegn på ADHD symptomer ses dog normalt under skolens tilmelding. ADHD børn er ofte ufokuserede, forstyrrer klasseværelset og reagerer undertiden aggressivt mod lærere eller klassekammerater. Hvad angår deres akademiske præstation, ligger børn med ADHD bag mange af deres klassekammerater: de er ofte mindre modtagelige og har problemer med at læse, skrive og regne. Ofte fortsætter nogle af symptomerne på AHDS i voksenalderen.

Del med venner

Forlad din kommentar