Adnexitis - betennelse i eggstokkene og egglederne

Mange kvinner finner en sykdom hos de kvinnelige reproduktive organene for å være ekstremt stressende. Klagerne blir ofte ledsaget av skam og frykt for infertilitet. Siden bekkenbetennelsessykdom ofte tar et kronisk kurs, bør besøket til gynekologen ikke bli utsatt selv med mindre symptomer.

Hva er bekkenbetennelsessykdom og hvem påvirkes?

Inflammatoriske sykdommer kan forekomme i fallopierørene og eggstokkene, som er referert til i tekniske termer som salpingitt (Salpinx = gresk for trompet, hvilken form som egglederene minner om) og oophoritis (Oo = gresk for "egg") Når begge strukturene er involvert, snakker gynekologene vanligvis om adnexitt (adnexal vedlegg), det vil si en betennelse i bihulene i livmoren.

Spesielt i engelsktalende land, forekommer termen PID (bekkenbetennelsessykdom) ofte. Blant dem, i tillegg til bekkenet betennelsesbetennelse i livmor (endometritis) er tatt. Årsaken er at infeksjonen vanligvis skyldes stigende bakterier, som deretter angriper alle kvinnelige reproduktive organer i bekkenet på vei.

Adnexitt påvirker overveiende seksuelt aktive kvinner i 15-25 år; Anslagsvis 1-2% av kvinnene blir syke i denne aldersgruppen. Spesielt berørt er røykere, kvinner med ofte skiftende seksuelle partnere, bærere av spiral og pasienter som har gjennomgått vaginal spyling eller inngrep i underlivet (f.eks. Skraping).

Hvordan utvikler adnexitt?

Årsaken er en infeksjon, nesten alltid med bakterier. Germs kan nå egglederen og eggstokkene på tre måter: stigende fra skjeden (stigende), synkende fra naboorganer som tarm eller endetarm (nedstigende), eller vasket opp ved blodet (hematogen):

  • Stigende infeksjon: Denne stien er langt den vanligste. I om lag to tredjedeler av tilfellene er en infeksjon i det nedre kjønnsorganet med klamydiae eller gonokokker den underliggende årsaken. Som et resultat av betennelsen, blir barrierene mer permeable for livmorhalsens livmoderhals, og disse og andre bakterier kan trenge lettere inn. De fører til betennelse i livmorhalsslemhinnen (endocervisitt), deretter migrere gjennom livmoren og deretter egglederne. Det samme gjelder for gynekologiske inngrep eller etter fødselen - selv de naturlige forsvarsmekanismer kan bli svekket og dermed hvordan bakterier blir tilberedt.
  • Nedadgående infeksjon: Hvis tilstøtende organer er betent, kan patogenene spredes derfra: enten - for eksempel hvis cecum er stramt - ved direkte kontakt eller gjennom lymfestrømmen. Sjelden kan dette også skje under operasjon (f.eks. Fjerning av vedlegg).
  • Hematogen infeksjon: Denne spredningen av blod er relativt sjelden. Resultatet er vanligvis en infeksjon som tuberkulose, kusma eller influensa, noe som kan føre til alvorlige generelle symptomer.
Del med venner

Legg igjen din kommentar