Adnexitis - de ontsteking van de eierstokken en eileiders

Veel vrouwen vinden een ziekte van de vrouwelijke voortplantingsorganen uiterst stressvol. De klachten gaan vaak gepaard met schaamtegevoelens en de angst voor onvruchtbaarheid. Aangezien bekkenontstekingsziekten vaak een chronisch verloop hebben, moet het bezoek aan de gynaecoloog niet worden uitgesteld, zelfs niet met lichte symptomen.

Wat is bekken ontstekingsziekte en wie is getroffen?

Ontstekingsziekten kunnen voorkomen in de eileiders en eierstokken, waarnaar in technische termen wordt verwezen als salpingitis (Salpinx = Grieks voor trompet, de vorm waarvan de eileiders eraan herinneren) en oophoritis (Oo = Grieks voor "ei") Wanneer beide structuren betrokken zijn, spreken de gynaecologen gewoonlijk van adnexitis (adnexale hechting), dat wil zeggen een ontsteking van de aanhangsels van de baarmoeder.

Vooral in Engelstalige landen verschijnt de term PID (bekken ontstekingsziekte) vaak. Onder hen, in aanvulling op de bekken ontstekingsontsteking van de baarmoeder (endometritis) is genomen. De reden is dat de infectie meestal wordt veroorzaakt door opstijgende kiemen, die vervolgens alle vrouwelijke voortplantingsorganen in het bekken op hun weg aanvallen.

De adnexitis treft voornamelijk seksueel actieve vrouwen van 15-25 jaar; Naar schatting 1-2% van de vrouwen wordt ziek in deze leeftijdsgroep. In het bijzonder zijn rokers getroffen, vrouwen met vaak wisselende seksuele partners, dragers van een spiraal en patiënten die een vaginale bloeding of ingrepen in de buurt van de onderbuik hebben ondergaan (bijv. Schraapsel).

Hoe ontwikkelt adnexitis zich?

De oorzaak is een infectie, bijna altijd met bacteriën. Ziektekiemen kunnen de eileiders en eierstokken op drie manieren bereiken: opklimmen uit de vagina (oplopend), neerdalend van naburige organen zoals de blindedarm of het rectum (neerdalend), of aangespoeld door het bloed (hematogeen):

  • Oplopende infectie: dit pad is veruit de meest voorkomende. In ongeveer twee derde van de gevallen is een infectie in het lagere geslachtsorgaan met chlamydiae of gonococcen de onderliggende oorzaak. Als gevolg van de ontsteking worden de barrières bijvoorbeeld meer doorlaatbaar voor de baarmoederhals van de baarmoederhals en kunnen deze en andere ziektekiemen gemakkelijker doordringen. Ze leiden tot ontsteking van de cervicale mucosa (endocervicitis) en migreren vervolgens door de baarmoeder en vervolgens de eileiders. Hetzelfde geldt voor gynaecologische interventies of na geboorten - zelfs de natuurlijke afweermechanismen kunnen worden aangetast en dus de manier waarop ziektekiemen worden voorbereid.
  • Afstammende infectie: als naburige organen ontstoken zijn, kunnen de pathogenen zich vanaf daar verspreiden: hetzij - als de blindedarm strak is - door direct contact of door de lymfestroom. In zeldzame gevallen kan dit ook gebeuren tijdens een operatie (bijv. Verwijdering van de appendix).
  • Hematogene infectie: deze bloedverspreiding is relatief zeldzaam. Het resultaat is meestal een infectie zoals tuberculose, bof of griep, die tot ernstige algemene symptomen kan leiden.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter