Acne - Juiste zorg voor puistjes en puisten

Verliefd op de eerste keer, eindelijk 's avonds toegestaan ​​om naar de film te gaan, misschien zelfs binnenkort een auto - opgroeien is geweldig. Minder "cool", echter, zijn de puistjes en puisten die bijna elke tiener teisteren. Zodat de acne niet alle plezier bederft, wordt de juiste zorg en behandeling aangekondigd.

Hormonale conversie zorgt voor puistjes

"Veel adolescenten hebben last van de vette glans van hun huid", meldt professor Dr. med. Christiane Bayerl, Wiesbaden. Deze seborroe is typisch wanneer hormonale veranderingen tijdens de puberteit, naast vele andere veranderingen, ook de talgproductie van de huid activeren. Hyperkeratose, dwz overmatige keratinisatie van de talgklieren, wordt toegevoegd. De poriën van de huid verstoppen, mee-eters - open, zwart of gesloten, witte comedonen - ontstaan. Puistjes, inflammatoire papels of etterende puisten kunnen zich ontwikkelen.

Reinig de huid in het geval van acne

"Een veel voorkomende fout is echter een agressieve reiniging met te veel zeep of zelfs alcoholische tonic, " waarschuwt Bayerl. Dit spant de huid onnodig op en beschadigt de zuurmantel, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritatie en ziektekiemen. Milde syndets verdient de voorkeur.

De dermatoloog beveelt producten aan die speciaal zijn ontwikkeld voor jonge, onzuivere huid. "Zachte scrubschillen zijn zeer nuttig, omdat ze vuil, overtollige vetten, dode huid en zweet grondig verwijderen", legt Bayerl uit. "Dermocosmetische middelen zoals salicylzuur of fruitzuren maken de hoorn des overvloed los en voorkomen de vorming van comedonen, en producten die kunnen worden gebruikt als een peeling of als een masker zijn zeer nuttig." Voor verse puisten moet geen scrub-peeling worden gedaan.

Verzorging van de huid en behandeling van acne

Verzorging moet dagelijks worden uitgevoerd met vochtinbrengende olie-in-water-emulsies, zoals een hydrogel. Een matterende dagcrème neemt de lelijke huid mee. Ongunstig zijn vetrijke crèmes, zoals lanoline. Jongeren moeten zorgproducten zoeken die als "niet-comedogeen" worden bestempeld. Ingrediënten zoals aloë vera, kamille of toverhazelaar zorgen niet alleen voor, maar kalmeren de huid en verlichten ontstekingen.

Overigens mogen mee-eters en puistjes niet worden "geduwd" - dit verergert alleen de huidaandoening en kan zelfs leiden tot littekens. "Beter is een regelmatige handmatige reiniging met een getrainde schoonheidsspecialiste", adviseert Bayerl.

Vroeg naar de dermatoloog voor behandeling

Mensen die aan acne lijden, moeten vroeg advies inwinnen bij de dermatoloog. "Wat belangrijk is, is een individueel zorg- en behandelconcept dat is afgestemd op de huid en de behoeften van de jonge patiënt", benadrukt Bayerl. De dermatoloog zal een crème of gel voorschrijven met een geschikt medisch medicijn of, indien ernstig, een oraal medicijn. "Aangepaste huidverzorging kan dan de dermatologische therapie ondersteunen", vult de expert aan.

Tandarts tips over acne

  • "Grondig wassen voorkomt acne" Belangrijk is niet veel, maar regelmatig de juiste verzorging! Agressieve reinigingsmiddelen kunnen zelfs de huid beschadigen, te veel zeep kan de acne verergeren. Geef de voorkeur aan speciale acne-producten.
  • "Zoet en zuur is verboden" Een acne wordt niet beïnvloed door een dieet. Een gebalanceerd, gezond dieet zorgt echter voor een mooie huid "van binnenuit".
  • "Zon helpt tegen puistjes" Nee, te veel UV-licht verergert zelfs de verhoorning. Zorg daarom voor voldoende bescherming tegen de zon, bij voorkeur met niet-comedogene preparaten zoals hydrogels. Let op: sommige acnemedicijnen maken de huid bovendien gevoelig voor licht.
  • "Voor puistjes is aaien taboe" helemaal niet, omdat acne niet besmettelijk is voor anderen.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter