Actinische keratose - gevaarlijke sporen van de zon

Achter de omslachtige term "actinische keratose" gaat het om een ​​vroeg stadium van heldere huidkanker, waarvan de oorsprong in veel gevallen te wijten is aan UV-straling. Ruwe, schilferige huidveranderingen worden gevormd, vooral op in de zon belichte delen van de huid.

Om de ontwikkeling van een gevorderde huidtumor te voorkomen, is vroege therapie van actinische keratose belangrijk. Verschillende chirurgische, fysische en chemische behandelingsmethoden zijn mogelijk. In ieder geval is voor de genezing van actinische keratose een consistente UV-bescherming essentieel.

Wat betekent actinische keratose?

Actinische keratose (Griekse "aktis" voor rog) betekent "stralingsgeïnduceerde keratiniseringsstoornis". De termen lichte keratose en zonne-keratose worden als synoniemen gebruikt.

Niet te verwarren is actinische keratose met de term "seborrheic keratosis" (leeftijdswrat), die verwijst naar een goedaardige en ongevaarlijke huidtumor.

Definitie: Wat is een actinische keratose?

Een actinische keratose is de eerste fase van witte huidkanker (plaveiselcelcarcinoom, spinalioma), die beperkt is tot de epidermis (carcinoma in situ) en die, in tegenstelling tot een geavanceerd (invasief) plaveiselcelcarcinoom, niet doordringt in de diepere huidlagen.

De bekende term "actinische precancerose" is daarom niet helemaal duidelijk. Omdat per definitie precancereuze laesies een huidlaesie zijn die een verhoogd risico op degeneratie heeft en daarom slechts een voorloper is van kanker.

Risicofactoren: wie krijgt actinische keratose?

Voor de ontwikkeling van actinische keratose is de chronische lichte beschadiging van de huid door frequente en intensieve zonnestraling de belangrijkste risicofactor. Het hangt minder af van het aantal zonnebrandmiddelen, maar eerder van de cumulatieve UV-straling. Zo neemt het risico op actinische keratose toe met de leeftijd.

Vooral aangetast zijn mannen met een licht huidtype. Andere risicofactoren zijn chronische immunosuppressie - zoals na orgaantransplantatie - en infectie met bepaald humaan papillomavirus (HPV).

Verschijning en symptomen: Hoe een actinische keratose herkennen?

Typisch, actinische keratose wordt gekenmerkt door ruwe, schilferige vlekken of platte plaques van ongeveer vijf millimeter tot één centimeter in diameter, die kunnen samenvloeien tot een laminaire cutane laesie. De kleur kan variëren van huidskleur over roodachtig tot geelbruin.

Af en toe kunnen andere symptomen optreden, zoals jeuk, brandend gevoel en pijn bij aanraking. Getroffen huidgebieden zijn met name "zonneterrassen" zoals neus, voorhoofd, wangen, oorschelpen, haarloze hoofdhuid en armen. Op de lip wordt de ziekte actinische cheilitis genoemd.

Histologie zorgt voor diagnose

Als wordt vermoed dat actinische keratose optreedt, wordt het gehele lichaam gewoonlijk onderzocht op huidletsels, meestal met behulp van een microscoop met gereflecteerd licht. De actinische keratose kan worden onderverdeeld in drie graden van ernst (Olsen):

 • Graad 1 (mild): individuele roodachtige vlekken in millimeters, meer voelbaar dan zichtbaar
 • Graad 2 (gevorderd): witachtige verhoornde en verhoogde plaques, duidelijk voelbaar en zichtbaar
 • Graad 3 (ernstig): dikke, wratachtige huidgroei

Vijf subgroepen van actinische keratose

In onduidelijke gevallen moet een weefselmonster (biopsie) worden genomen om een ​​geavanceerd instinct van de wervelkolom uit te sluiten. Op basis van histologie (microscopische weefselstructuur) kunnen vijf verschillende subgroepen van actinische keratose worden onderscheiden:

 • hypertrofische actinische keratose
 • atrofische actinische keratose
 • bowenoid actinische keratose
 • akantholytische actinische keratose
 • gepigmenteerde actinische keratose

Hoe wordt actinische keratose behandeld?

Voor de behandeling van actinische keratose zijn er talrijke behandelingsmethoden. De behandelingsbeslissing moet voor elke patiënt afzonderlijk worden genomen en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal en de grootte van de getroffen delen van de huid, reeds bestaande aandoeningen en de persoonlijke wensen en ideeën van de patiënt.

De internationale richtlijn beveelt aan om patiënten in vier subgroepen in te delen voor de behandeling van actinische keratose:

 1. Patiënten met maximaal vijf definieerbare laesies in één lichaamsregio
 2. Patiënten met ten minste zes definieerbare laesies in één lichaamsregio (meerdere actinische keratosen)
 3. Patiënten met ten minste zes huidlaesies in één lichaamsregio en één aangrenzend huidgebied met chronische UV-schade en keratinisatie (veldkanker)
 4. Patiënten met extra immunodeficiëntie (immunosuppressie door medicatie of ziekte)

Behandeling met actinische keratose

De verschillende behandelingsopties met voor- en nadelen worden hieronder weergegeven. Niet alle behandelingen van actinische keratose zijn echter contante voordelen. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke kosten gedekt zijn.

 • operatie
 • zich met een ijslaag bedekken
 • laserbehandeling
 • fotodynamische therapie
 • chemische behandeling

Chirurgie voor individuele huidveranderingen

Als alleen individuele huidgebieden worden beïnvloed door actinische keratose, kunnen ze worden verwijderd met een scalpel (scheerexcisie) of een scherpe lepel (curettage).

Vervolgens wordt het verwijderde weefsel histologisch onderzocht - deze behandelingsmethode dient daarom ook om een ​​invasief plaveiselcelcarcinoom uit te sluiten.

Nadeel zijn de gebruikelijke risico's van chirurgie zoals wondinfectie en littekens.

IJsvorming: behandeling met stikstof

Invriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie) is een effectief alternatief voor de chirurgische behandeling van enkelvoudige actinische keratosen. Er is geen lokale anesthesie nodig, maar de procedure kan pijnlijk zijn.

Mogelijke bijwerkingen zijn huidirritatie tot blaarvorming en permanente heldere verkleuring van het behandelde deel van de huid, omdat glazuur pigmentvormende cellen kan vernietigen.

Bovendien is er geen histologisch onderzoek mogelijk - daarom is de behandeling niet geschikt als er een verdenking is van een invasieve huidtumor.

Infectierisico tijdens laserbehandeling

Laserbehandeling is geschikt voor zowel enkele als meervoudige actinische keratose en voor patiënten met veldkanker.

Het voordeel is dat de huid over een groot gebied kan worden verwijderd, zodat zelfs vroege huidveranderingen die nog niet zichtbaar zijn kunnen worden gedetecteerd (veldgerichte therapie). Histologisch onderzoek is echter niet mogelijk.

De lasertherapie kan echter pijnlijk zijn en heeft ook het risico op littekens en verkleuring van de huid.

Bovendien neemt het risico op infecties toe vanwege het grote wondgebied. Daarom wordt lasertherapie niet aanbevolen bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Fotodynamische therapie voor meervoudige actinische keratosen

Bij fotodynamische therapie worden de getroffen gebieden van de huid voorbehandeld met 5-aminolevulinezuur of methyl-5-amino-4-oxopentanoaat in de vorm van een zalf of pleister. De geneesmiddelen worden veel meer door de tumorcellen opgenomen dan normale huidcellen en resulteren in een verhoogde gevoeligheid voor licht van een bepaalde golflengte.

Na een contacttijd van ongeveer vier uur wordt de huid bestraald met een speciale lichtbron, wat leidt tot de vernietiging van het aangetaste weefsel. Dit kan pijn, branderigheid en huidirritatie veroorzaken.

De behandeling is met name geschikt voor de huid die door het oppervlak wordt aangetast. Het risico van terugval en het risico van verkleuring van de huid moet lager zijn dan bij andere therapieën.

Chemische behandeling met zalven en oplossingen

Naast de beschreven behandelingsmethoden zijn er talrijke chemische middelen in verschillende vormen voor topische behandeling van actinische keratose.

De preparaten kunnen meestal thuis door de patiënt worden gebruikt, maar de duur van de behandeling is meestal enkele weken tot enkele maanden. We hebben een overzicht samengesteld van de belangrijkste actieve ingrediënten voor u:

 • Diclofenac in hyaluronzuurgel (Solaraze®): Het werkzame bestanddeel diclofenac zou de proliferatie van kankercellen remmen en is bijzonder geschikt voor het gezicht vanwege de lage bijwerkingen. De behandeling duurt echter minimaal twee tot drie maanden.
 • 5-fluorouracil: het actieve ingrediënt is een van de cytostatische middelen en remt de celdeling. De behandeltijd is enkele weken - waarbij het soms tot vrij sterke huidirritatie kan gaan. Individuele actinische keratosen kunnen ook worden behandeld met een lagere dosis 5-fluorouracil in combinatie met salicylzuur, wat de bijwerkingen kan verminderen.
 • Ingenol-mebutaat: het kruiden-actieve ingrediënt wordt gewonnen uit de Euphorbia Kroontjeskruid en is geschikt voor de behandeling van kleinere delen van de huid. Een voordeel is de korte duur van twee tot drie opeenvolgende dagen. De vaak voorkomende ontstekingsreactie van de behandelde huid houdt gewoonlijk binnen twee tot vier weken zonder litteken op.
 • Imiquimod (Aldara®, Zyclara®): Imiquimod is een zogenaamde immunomodulator, die ook wordt gebruikt voor de behandeling van basaalcelcarcinoom (basalioom) en tegen genitale wratten. De werkzame stof stimuleert de immuunafweer in het behandelde huidgebied, wat leidt tot een ontstekingsreactie die de tumorcellen kan vernietigen.

Prognose: Hoe gevaarlijk is actinische keratose?

Actinische keratose verschilt van de geavanceerde vorm van kanker doordat het niet de diepere lagen van de huid binnendringt en daarom niet kan strooien (uitzaaien).

Het risico van het ontwikkelen van een geavanceerde spinale instabiliteit binnen tien jaar is ongeveer tien procent voor meervoudige actinische keratosen en tot 20 procent voor veldkanker.

Voorkomen van zonnebrandcrème

De mate van terugval na behandeling wordt gegeven als 10 tot 50 procent, afhankelijk van het type therapie. Door een consistente bescherming tegen de zon kan het risico van terugval en het optreden van nieuwe actinische keratosen echter aanzienlijk worden verminderd.

Patiënten met actinische keratose moeten daarom de middagzon vermijden en meer aandacht besteden aan adequate bescherming tegen de zon: voor blootstelling aan de zon worden uv-bescherming, zonnebrillen, hoofddeksels en zonnebrandmiddelen met SPF 30 of hoger aanbevolen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter