Tarm og immunsystem

Tarm og immunsystem er i tæt kontakt med hinanden. Når tarmene svækkes, mister hele immunsystemet styrken. Og omvendt kan det føre til forstyrrelser i mave-tarmkanalen i en defensiv svaghed. I begge tilfælde bliver tarmfloraen ude af balance. Tarmfloraen - det er navnet på totaliteten af ​​alle mikroorganismer, der lever i tarmen. Milliarder af de mindste skabninger, overvejende bakterier, cavort der. Der er omkring 500 forskellige arter. De er flittige hjælpere af immunsystemet, som i sidste ende endda påvirker, om en person føler sig godt eller er syg.

Opgaver af mikroorganismer i tarmen

De sundhedsfremmende intestinale indbyggere opfylder mange opgaver:

  • De sikrer, at visse næringsstoffer kan fordøjes og udnyttes korrekt.
  • De danner vitaminer, såsom vitamin K, hvilket er vigtigt for blodpropper.
  • De beskytter tarmene mod aggressive forurenende stoffer.
  • De forhindrer patogene vira, bakterier eller svampe fra at slå sig ned i tarmslimhinden og forårsage infektioner.
  • De giver immuncellerne, der er i tarmen med vigtige oplysninger. Patogener kan målrettes.
  • De fremmer strukturen og ernæringen af ​​tarmslimhinden.

Alle disse opgaver kan dog kun udføres, hvis kolonisering er afbalanceret. Mikroorganismerne skal stå i et meget specifikt forhold til hinanden.

Tarmsystemet

Tarmsystemet kan normalt kompensere for små eller kortsigtede byrder godt. Alvorlige lidelser og sygdomme udvikles kun, når angrebene er meget massive eller permanente. Forkert kost, en usund livsstil, aggressive patogener eller brugen af ​​visse lægemidler som antibiotika eller cortison er eksempler.

De gode bakterier er beskadiget af sådanne påvirkninger, og de dårlige kan sprede sig. Giftige metaboliske produkter opstår og byrder tarmene. Udenlandske og forurenende stoffer kan ikke længere forsvares tilstrækkeligt. Inflammatoriske processer kan følge. Flere og flere patogene bakterier tager plads til gode og sunde. Snart er tarmfloraen "underbemandet" og overbelastet. De første tegn på dette er flatulens, bøjninger og kramper i tarmen eller kolikken samt en fedtet, stærkt ildelugtende fæces.

Immunsystemet begynder også at "falle". Immuncellerne i tarmen kan ikke længere fungere optimalt, forsvaret mindskes. Derefter spiller patogenerne en let rolle i at forårsage sundhedsmæssige problemer. Mange sygdomme kan følge. De berørte er mere følsomme, ikke kun for smitsomme sygdomme. Sommetider udvikles allergier, reumatiske sygdomme eller visse hudforhold. Dette er alle sygdomme, der i starten ikke er forbundet med en forstyrret tarmfunktion.

tarmskylning

Heldigvis tager tarmen også hjælp udefra, og du kan gøre noget for at normalisere sin funktion. Disse foranstaltninger er opsummeret under søgeordets gutrehabilitering. Der er forskellige tilgange. Det er dog meget vigtigt at først klarlægge årsagen til tarmklapperne til lægen. Hvis dette giver gået, vil apoteket rådgive dig om behandlingen med de remediaterende mikroorganismer. De fleste af disse midler er kun apoteker, men du behøver ikke en læge recept til deres brug.

Terapi af tarmbetændelse

Med den såkaldte slimhindebehandling forsøger man at modvirke betændelser med bakterielle metaboliske produkter og genoprette slimhindefunktionerne. Metaboliske produkter af mikroorganismer som E. coli (humant tarmbakterie) eller visse lactobaciller (mælkesyrebakterier) er berettigede hertil. Denne terapi virker særligt godt med en betændt slimhinde, for eksempel efter diarrésygdomme. Fordi de sundhedsfremmende bakterier i tarmfloraen kun kan formere sig, hvis tarmslimhinden er sund.

I mikrobiologisk terapi behandles tarmene ved indgivelse af hele bakterier, ikke kun deres metaboliske produkter. Den bruger både levende og dræbte bakterier, for eksempel E. coli eller Enterococcus faecalis . De bakterier forekommer i den naturlige tarmflora og gør ingen skade. De hjælper med at genbalancere tarmfloraen og bidrage til rehabilitering af immunsystemet.

Probiotika anbefales for at forhindre immunsystemet. Disse er mikroorganismer, som regel Lactobacillus og Bifidobacteria, som går ind i tarmene med mad eller kosttilskud, bosætter sig der og støtter arbejdet i den naturlige tarmflora. Kosttilskud fra apoteket, for eksempel i form af kapsler, har den fordel, at det er velkendt, at kulturen ankommer i tilstrækkelig mængde i tarm og handling. Til mad er det ikke altid tilfældet, hvis forkølelseskæden er afbrudt, eller hvis lageret ikke finder sted korrekt.

Svampe til diarré

Prebiotika, såsom inulin eller oligofructose, er ufordøjelige kulhydrater (oligosaccharider), som ikke kan fordøjes af humane fordøjelsessafter. De øger antallet eller aktiviteten af ​​den ønskede mælkesyre og bifidobakterier i tarmen og derved støtter kroppens forsvar. Symbiotika er kombinationer af præbiotika og præbiotika.

I akut diarré, men også for at forhindre rejsende diarré, er der også en terapi med Saccharomyces boulardii . Dette er en gær, der kan tages som en kapsel eller et pulver og koloniserer mave-tarmkanalen inden for et par timer. Der forhindrer han diaréen i at sprede sig uden at påvirke tarmfloraen. Midlerne er tilgængelige uden recept på apoteket.

Del med venner

Forlad din kommentar