Diabetes og tør hud

Mange mennesker ved om tørre hudproblemer. Imidlertid bliver patienter med diabetes ofte plaget af hårdt kløe, kløende og revnet hud, fordi den ændrede metabolisme også påvirker huden. Fire ud af fem diabetikere lider af hudproblemer som tør hud, revner, atletes fod og dårligt helbredende sår. Beskyttelse giver god blodsukker kontrol og intensiv pleje.

Frem for alt påvirkes de øverste lag af huden

Især epidermis med sit hornagtige lag påvirkes af diabetes. Deres job er at beskytte kroppen mod dehydrering, patogener og forurenende stoffer.

Dette øverste hudlag leveres af den underliggende dermis. Her er blodkar, nerver, sved og talgkirtler. Hvis disse er beskadiget af det høje blodsukker, kan de ikke længere fungere ordentligt. Huden får ikke længere nok næringsstoffer og ilt.

Resultatet: Det kan ikke længere gemme fugt som normalt og tørrer ud hurtigere.

Forstyrret fedtproduktion

Hudens egen fedtproduktion i talgkirtlerne er normalt ude af balance for diabetikere. Den fede film på hornhinden får "huller" og kan ikke længere pålideligt beskytte den underliggende hud mod miljøpåvirkninger. Desuden: Denne biologiske syre mantel er afhængig af et lidt sure miljø med en pH på omkring 5, 5.

Falsk pleje, for eksempel med alkaliske sæbe, varmt vand og lavkvalitets cremer, kan svække denne naturlige hudbarriere. Huden bliver grov, chapped, skællende, spændt og kløende. Hun er også mere modtagelig for allergier i denne tilstand. Produkter med parfume, duft og konserveringsmidler kan desuden irritere huden.

Diabetikere: følsomme fødder

Særligt ramt er hænder og ansigter, ben og fødder. Især fødderne er fokus for diabetesbehandling. Fordi kredsløbs- og nervesygdomme som følge af sygdommen er almindelige i dette fjerne fra hjertet. Svedproduktionen falder og gør huden skør, krakket og svag. Bakterier og svampe har let spil.

Derudover forbliver infektioner og sår uopdagede længere og helbrede værre. Diabetikere bør derfor være særlig opmærksomme på deres fødder!

Del med venner

Forlad din kommentar