De mest almindelige korsallergier

Krydsallergier forekommer oftere i forbindelse med høfeber. Dem, der lider af pollenallergi, må ikke kun gå uden forårsture - ofte selv en bid i et æble eller at spise en jordnød til allergiske mennesker kan have alvorlige konsekvenser. Fordi med dem reagerer immunsystemet overfølsomt over for fremmede stoffer, de såkaldte allergener. Da nogle allergener, for eksempel pollenens allergener, ligner dem hos nogle fødevarer, kan allergikere udvikle såkaldte krydsallergier. Ofte er det visse frugter, grøntsager eller møtrik sorter, der forårsager en sådan krydsallergi.

Høvober: Udløseren af ​​krydsallergier

Høstemag kaldes ofte pollenallergi, fordi den udløses af pollen fra græs, træer eller urter. Afhængigt af hvilke stoffer der forårsager allergi, kan symptomernes intensitet variere sæsonmæssigt:

 • Normalt er pollenbelastningen højest i foråret og sommermånederne.
 • Allerede i februar eller marts vågen den første Frühblüher, som blandt andet tilhører alderen og hazellingen.
 • Som året skrider frem, er allergikere især urolige af pollen fra birken.
 • Græsernes blomstringsperiode ligger imidlertid typisk fra maj til august, således at en allergi mod rug eller havre undertiden kun mærker sig i sommermånederne.

Et af de mest allergifremkaldende stoffer er mugwort. Denne ukrudt kan forårsage meget alvorligt ubehag selv i små mængder.

Da allergien kan sprede sig til bronkierne og forårsage allergisk astma der, bør alle tilfælde af høfeber behandles professionelt af allergisten. Dette bør også kontrollere, om høfeber er forbundet med en krydsallergi.

Hvad er en krydsallergi?

Allergerne af pollen og nogle fødevarer er delvis ens i deres kemiske struktur. Da immunsystemet ikke altid kan skelne de enkelte stoffer fra hinanden, er pollenallergi ofte følsomme for visse fødevarer. Dette kaldes "cross allergi" eller "pollen-associeret fødevareallergi".

Imidlertid forekommer krydsallergi ikke kun i forbindelse med høfeber - andre allergier kommer som en aktuator.

Fælles former for krydsallergi

Hvilke fødevarer forårsager ubehag afhænger af allergiens art:

 • Ofte er der en krydsallergi mellem træpollen og forskellige former for frugt, grøntsager, nødder og urter.
 • De, der er allergiske over for birk pollen, viser ofte også symptomer på at spise sten og pomfrugt (for eksempel æble, pære, kirsebær, blomme eller fersken), jordbær, tomater, hasselnødder eller sojabønner.
 • Der er også et forhold mellem mugwort pollen og visse krydderier, såsom spidskommen, peber eller anis, men også med grøntsager som paprika, selleri, gulerod eller agurk.
 • Græspollenallergier forårsager ofte overfølsomhed over for andre afgrøder såvel som forskellige typer af frugter, grøntsager, nødder og krydderier (f.eks. Rug, havre, melon, kiwi, ærter, jordnødder eller pebermynte).
 • Husstøvallergi er ofte forbundet med en krydsreaktion til skaldyr eller krebsdyr.
 • Også krydsreaktioner mellem lignende fødevarer er mulige, for eksempel mellem forskellige typer nødder, korn eller fisk.
 • En allergi over for penicillin kan føre til krydsallergi over for en bestemt gruppe antibiotika.

Der er også en forbindelse mellem kontakt og mad allergener. Et typisk eksempel på en kontaktallergi er latexallergi. Denne allergi form er ofte forbundet med en allergi over for nødder, frugter (for eksempel avocado, banan eller kiwi) eller grøntsager (for eksempel kartoffel, selleri eller tomat).

Hvordan kan en krydsallergi mærkes?

Symptomerne på en krydsallergi opstår normalt umiddelbart efter at have spist og er normalt lokale til mundområdet begrænset.

For eksempel kan følgende symptomer opstå:

 • Hævelse, prikken eller kløe i mundslimhinden
 • Blærer på læberne
 • Hud rødme omkring munden

Kun sjældent spredes allergien til hele kroppen. I disse tilfælde kan følgende symptomer opstå:

 • Quaddelbildungen
 • Ubehag i det gastrointestinale område
 • kredsløbsproblemer
 • åndedrætsbesvær

I værste fald er der risiko for kredsløbssammenbrud, akut åndedrætsbesvær eller endda et livstruende allergisk chok.

Behandling af en krydsallergi med antihistaminer

Medicin kan lindre symptomerne på tværsallergier. Antihistaminer reducerer for eksempel effekten af ​​kroppens egen messenger histamin. Dette frigives i en allergisk reaktion i høj grad og udløser de typiske symptomer.

Afhængig af aktiv ingrediens er antihistaminer tilgængelige som en næsespray, øjendråber, tabletter, sirup eller dråber. De lider ikke kun symptomerne på krydsallergi, men bruges også til at behandle høfeber. Af og til kan de dog forårsage træthed som en bivirkning.

Hyposensibilisering i krydsallergier

Årsagen til en krydsallergi kan kun bekæmpe en såkaldt hyposensibilisering. Formålet med denne behandling er at gradvist vænne sig til immunsystemet til allergenerne. I flere år får patienten det specifikke allergen med jævne mellemrum - normalt via en sprøjte. Dosis er forøget over tid.

Selv om denne form for terapi er kedelig, men kan modvirke årsagen til allergi som den eneste kendte metode. Behandlingen kan føre til en forbedring af symptomerne eller endog fuldstændig ophør af allergien. I det mindste er livskvaliteten for de berørte, i det mindste forbedret mærkbart.

Hyposensibilisering kan udføres både hos voksne og børn. Denne terapi anbefales især til patienter, der lider af høfeber. Efteråret er den bedste tid på året for at starte behandlingen, da den generelle pollenbelastning er lav.

For alvorlige sygdomme, som astma, bør denne behandling undgås.

Må mad undgås?

I en krydsallergi er en total afkald på allergifremkaldende fødevarer den sikreste mulighed for at undgå symptomernes begyndelse - fordi nogle gange kan små spor af allergenet forårsage alvorlig ubehag. Imidlertid kan mange fødevarer gøres kompatible ved opvarmning eller langvarig frysning.

Især frugt og grøntsager kan "gøres harmløse" ved opvarmning. Også i form af muskatnød, juice, marmelade eller kage tolereres mange typer frugt, såsom æblet, også generelt af allergikere.

Andre allergener er på den anden side varmebestandige. Dette gælder især for nødder, selleri, fisk, soja og mange andre animalske produkter. Disse fødevarer bør undgås helt i tilfælde af allergi.

Ofte forekommer klagerne, når man spiser fødevaren, især når den tilsvarende pollen kun har flyvetid. I dette tilfælde kan en sæsonafhængig afkald på den pågældende mad være nyttig.

Hold altid øje med korsallergi

Som en allergisk person bør du være forsigtig med, hvilke fødevarer du spiser. Fokus er altid på spørgsmålet om ingredienserne. Især med færdige produkter er det nogle gange nødvendigt at læse ingredienserne meget grundigt: Så kan man gemme sig bag etiketter som "vegetabilsk olie" eller "emulator lecithin", for eksempel soja.

For at finde alternativer til allergifremkaldende fødevarer er det tilrådeligt at oprette en ernæringsplan med en ernæringsekspert. Denne procedure anbefales, især hvis visse fødevarer skal undgås helt for at forhindre underernæring.

Derudover bør allergikere undersøges med regelmæssige mellemrum af allergikeren. Fødevareallergier kan blive svagere eller forsvinde over tid. En allergitest kan bruges til at bestemme om allergien stadig er aktiv.

Ved at holde en fødevare dagbog kan også afsløre, hvilke fødevarer der kan være skadelige.

Altid med dig: nødsættet

Hvis en allergi er blevet bekræftet eller der allerede er opstået alvorlige reaktioner, anbefales det at bære et nødsæt. Dette omfatter antihistaminer, kortison og en adrenalinspray.

I tilfælde af et såkaldt allergisk chok, hvor personen er i en livstruende sjælden tilstand, bør lægemidlerne i nødsituationen indgives umiddelbart efter at have ringet til læge.

Del med venner

Forlad din kommentar