Epilepsie - onweer in het hoofd

Epilepsie is een van de meest voorkomende chronische ziekten van het centrale zenuwstelsel. Permanent beïnvloed door epilepsie, dwz recidiverende epileptische aanvallen, zijn in Duitsland 500.000 mensen. De term komt van het Grieks en betekent "door iets gewelddadig aangeraakt te worden". Reeds in die tijd werd de ziekte, die al in de oudheid bekend was, als mysterieus beschouwd: getroffenen vallen - vaak schreeuwend - op de grond, verliezen bewustzijn en bewegen hun hele lichaam ongecontroleerd. In sommige gevallen kan zich ook schuim vormen voor de mond.

Definitie: epilepsie of epileptische aanvallen?

Zelfs vandaag nog is de ziekte nog steeds gevuld met veel vooroordelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is epilepsie niet erfelijk, hooguit kan de neiging tot epilepsie worden geërfd. Bovendien moet een onderscheid worden gemaakt tussen individuele "epileptische aanvallen" en de ziekte "epilepsie". Dit wordt pas gediagnosticeerd als de patiënt zonder duidelijke reden meer dan twee aanvallen heeft gehad. Mensen die lijden aan epilepsie, afhankelijk van de aard van hun ziekte in veel gebieden van het leven ernstig beperkt.

Om licht te werpen op de epileptische aandoening en vooroordelen over epilepsie te verminderen, wordt in oktober elk jaar epilepsiedag gevierd.

Epilepsie: beslaglegging als onweersbui in het hoofd

Om uit te leggen wat epilepsie eigenlijk is, gebruiken artsen en getroffenen graag het beeld van de "storm in het hoofd". Ze denken echter niet na over hoofdpijn. Integendeel, de ongecontroleerde impulsafvoer van zenuwcellen op de voorgrond, die het normale, ordelijke functioneren van de hersenen onmogelijk maken.

Bij een epilepticum zijn de signalen die de zenuwcellen overbrengen ofwel te lang ofwel te kort: het resultaat van de "valse meldingen" zijn dan ongecontroleerde spierbewegingen, die als krampen worden ervaren. Maar ook zenuwcellen, die verantwoordelijk zijn voor het denken en het bewustzijn, kunnen worden aangetast. Dan verliest een epilepticum het bewustzijn bij een aanval.

Epileptische aanvallen kunnen er heel anders uitzien. Sommige patiënten hebben hevige krampen, terwijl andere symptomen van epilepsie zo minimaal hebben dat ze nauwelijks merkbaar zijn.

Voorzichtig, gevaar voor verwarring

Niet alle aanvallen zijn echter epileptische aanvallen. Veel baby's en jonge kinderen lijden aan koortsaandoeningen, zogenaamde "febriele convulsies", die ook verdwijnen nadat de onderliggende ziekte verdwijnt.

Niettemin moet een epileptische aandoening altijd worden uitgesloten na een koortsstuip, door de hersengolven te meten.

Vormen van epilepsie

De International League Against Epilepsy heeft in totaal tien verschillende typen aanvallen en zelfs nog meer soorten epilepsie beschreven. Een epilepsievorm kan verschillende aanvalsvormen hebben. Een epilepticum lijdt meestal alleen aan een epileptische vorm, maar hij kan verschillende vormen van aanvallen doorlopen.

Zo verschillend als de individuele vorm van epilepsie en epileptische vormen zijn, zo ook de afstanden tussen de individuele aanvallen. Sommige patiënten hebben jaren of decennia tussen aanvallen. Voor anderen gaan er slechts seconden voorbij voor de volgende aanval.

Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen de "focale" en de "gegeneraliseerde" aanval. Bij focale aanvallen wordt alleen een afgebakend gebied in de hersenen aangetast, terwijl bij een algemene aanval beide hersenhelften of de hele hersenen vanaf het begin worden beïnvloed.

Oorzaken en diagnose van epilepsie

Ongeveer 50 procent van de ziekten komt voor in de kindertijd, met de mogelijkheid van een "spontane" genezing. Epilepsie kan ook het gevolg zijn van een hersenletsel, bijvoorbeeld na een ongeval, wanneer de cellen van individuele hersengebieden niet langer gecoördineerd kunnen werken. Andere oorzaken van epilepsie zijn onder andere:

 • ontsteking van de hersenen
 • hersenbloeding
 • Zuurstoftekort bij de geboorte
 • beroerte
 • Metabole aandoening van de hersenen
 • tumoren
 • Misvorming bij de ontwikkeling van de hersenen

Als een patiënt zonder duidelijke reden een aanval ervaart, wordt de diagnose bevestigd door een elektro-encefalogram (EEG).

Therapie van epilepsie

Voor de behandeling van epilepsie zijn er verschillende mogelijkheden:

 1. drugs
 2. operationele
 3. kabelbreuk
 4. Detectie en preventie van aanvallen op aanvallen
 5. Nervus vagus stimulatie

1. Behandeling met medicijnen

Bij de behandeling van epilepsie is de overexcitabiliteit van zenuwcellen verminderd of zijn de remmingsmechanismen verhoogd. Dit vereist reguliere medicatie, zoals gabapentine en medische controle.

Hoewel veel middelen voor epilepsie gemakkelijk te nemen zijn, zijn de bijwerkingen in veel gevallen enorm. Deze omvatten allergische huidreacties, misselijkheid en braken evenals duizeligheid, vermoeidheid en wazig zien. Lever, lymfeklieren en botten kunnen ook aan medicatie lijden.

In de regel wordt een medicijn toegediend dat wordt gereguleerd door EEG- en medicijnniveaus. Alleen wanneer alle mogelijke afzonderlijke preparaten zijn mislukt, worden combinatiebehandelingen met twee of meer geneesmiddelen gebruikt. Als patiënten gedurende een periode van drie jaar geen aanvallen hebben, wordt vaak geprobeerd om de medicatie geleidelijk te stoppen.

2. Operatieve therapie van epilepsie

Het beslagcentrum in de hersenen wordt operatief verwijderd. Dit is echter alleen mogelijk als de aanvallen altijd op dezelfde plaats plaatsvinden en dit gebied veilig en zonder andere onaanvaardbare nadelen voor de patiënt uit de hersenen kan worden verwijderd.

3. Lijnonderbreking

In het geval van een lijnonderbreking zijn die zenuwbanen gescheiden, waarover een aanval zich verspreidt. Pulsvermeerdering is dan niet langer mogelijk.

4. Detectie en preventie van aanvallen op aanvallen

Deze vorm van behandeling vereist veel zelfdiscipline van de getroffenen. Als een aanvullende behandeling voor andere vormen van behandeling heeft zelfbeheersing echter een niet onaanzienlijke rol bij de behandeling van epilepsie.

5. vaguszenuwstimulatie

Bij deze behandeling wordt een pacemaker gebruikt die de nervus vagus beïnvloedt en zo de ontladingen van de zenuwcellen controleerbaar maakt.

Leven met epilepsie

Epileptici hebben tegenwoordig goede manieren om hun ziekte onder controle te houden. Ze zijn echter bijzonder gevoelig voor vallen als gevolg van vallen tijdens aanvallen. Ze zijn onder meer beperkt in hun werk en vrije tijd, bijvoorbeeld omdat ze geen machines mogen bedienen: het besturen van een auto of zelfs een baan als piloot is verleden tijd, zelfs het omgaan met gevoelige of gevaarlijke stoffen is niet mogelijk.

Veel jongeren met epilepsie hebben daarom moeite om helemaal geen stage te lopen. Terwijl families met epilepsie zich door de jaren heen aan de ziekte kunnen aanpassen, zijn werkgevers en collega's vaak overweldigd door de ziekte.

Het is ook belangrijk om onmiddellijk te kunnen handelen in geval van een aanval: zelfs als de patiënten een noodkaart en passende medicatie bij zich hebben, moet de omgeving in staat zijn om met de patiënt om te gaan. Mensen met epilepsie hebben daarom begrip en steun nodig, maar geen medelijden.

Adolescente epileptica

Het Beroepsopleidingscentrum Bethel heeft er alles aan gedaan om adolescenten met epilepsie te trainen. In hun eigen hotel Lindenhof worden adolescenten met epilepsie getraind in alle sectoren van de hotel- en restaurantindustrie. Het trainingsmodel is landelijk uniek.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter