Kost i nyreinsufficiens

En proteinreduceret kost kan reducere koncentrationen af ​​urin udskilles stoffer (stoffer, der skal udskilles via urinen) for at holde symptomerne bange og forsinke dialysens eller nyretransplantationens indtræden så længe som muligt. Mindre protein betyder mindre stress. Den normale gennemsnitlige diæt indeholder i den sunde 1, 0 til 1, 5 g protein pr. Krop kilogram legemsvægt. Det er for meget for syge nyrer.

Protein: Find den rigtige dosis

For ernæring af en patient med kronisk nedsat nyrefunktion, er proteinindtaget altid en slags "tightrope walk", fordi det hurtigt skaber risikoen for underudvikling med de vitale aminosyrer. Aminosyrer er byggesten af ​​proteinerne (protein) og har foruden kroppens masse struktur andre funktioner i kroppen. De virker som enzymer, hormoner, antistoffer i immunsystemet, transmissionen af ​​nerveimpulser og meget mere.

I energimæssige underskud anvendes både kroppens protein og de få tilladte kostproteiner til energiforsyning. Dette fører igen til en uønsket forøgelse af urinstof (nedbrydningsprodukt af protein) i blodet. Kostbehovene afhænger imidlertid af de forskellige stadier af kronisk nyreinsufficiens og er baseret på laboratorieværdier. Gennem en tilpasset kost kan liderne aktivt påvirke sygdommens forløb.

Protein (protein)

Diætprotein bør begrænses afhængigt af sværhedsgraden af ​​kronisk nyreinsufficiens. Som et minimum af proteinet må det imidlertid ikke være mindre end 0, 5 g protein pr. Krops kilo, så det ikke kommer til nedbrydning af krops substansen. Patienter med avanceret nyreinsufficiens bør generelt have det daglige proteinindtag stabiliseret ved 40 til 60 g.

 • Det anbefales at anvende lavprotein diætetiske specialprodukter (lavproteinstivelse, lavproteinmel og produkter fremstillet af det, såsom brød og bagværk).
 • Vælg højkvalitets protein for at give de essentielle aminosyrer i tilstrækkelig form. Højkvalitets proteinblandinger sikres ved en kombination af kartofler og æg, bønner og æg, mælk og hvede, æg og hvede, bælgfrugter og hvede samt bælgfrugter og mælk. Kartoffel-æggeblandingen har den højeste biologiske værdi (= antal gram kropsprotein, der kan opbygges fra 100 g diætprotein).

fedt

Ud over energiforsyningen er fedtstoffer leverandører af essentielle fedtsyrer og bærere af fedtopløselige vitaminer.

 • Sørg for at du har nok fedt med masser af enumættede fedtsyrer (fx olivenolie eller rapsolie) og flerumættede fedtsyrer (fx majsolie eller tistelolie).

kulhydrater

De forskellige sukkerarter er rene kulhydrater og kan bruges i almindelige mængder. Kulhydrat befæstning kan være nødvendigt for at give tilstrækkelig energi.

 • Carbohydratbærere som brød, kiks og pasta indeholder også protein, og i tilfælde af avanceret nyresygdom skal de helt eller delvist udveksles med lavprotein-specialprodukter.

energi

Det er vigtigt at sikre tilstrækkeligt energiindtag, da der i utilstrækkelig energiindtagelse af kroppen anvendes det allerede begrænsede fødevareprotein til energi. Konsekvensen er den uønskede forøgelse af urinstof i blodet.

 • Tag mindst 35 til 40 kalorier pr. Kg legemsvægt pr. Dag. Til energiakkumulering kan kulhydrater som glucose, bordsukker eller receptpligtige diætmad (lavt protein og lavt i elektrolyt og samtidig høj energi) anvendes. En fed berigelse af maden er også mulig ved at tilføje kost margarine.
 • Tjek din vægt dagligt og se din læge og diætist, hvis du har meget vægt.

vand

Nyrens evne til at udskille vand svækker ikke indtil sygdommens endelige fase. Indtil da, for at lindre nyrerne, kræves der et højt væskeindtag på 2 til 3 liter for at skylle ud urinholdige stoffer. Generelt gælder følgende gyldne regel for at undgå ødem (opbevaring af vand):

 • Drik så meget som mængden af ​​urin udskilles dagen før plus 500 ml.

natrium

Natrium påvirker blodtrykket og er tæt forbundet med patientens tørst.

 • Moderat brug saltvand og foretrækker fluoriseret iodiseret salt. Den daglige kost bør ikke indeholde mere end 6 til 8 gram saltvand. Det er tilfældet med den gennemsnitlige kost. Ved madlavning skal du om muligt ikke stege eller sizzle ved bordet.
 • Brug ikke diætsalte. Disse er produkter, der helt eller delvis består af kaliumsalte og kan forårsage hyperkalæmi.
 • Alle tilberedte måltider, saucer eller bouillon har et højt saltindhold.

kalium

Kalium udskillelsen forbliver stort set normal indtil et avanceret stadium af kronisk nyreinsufficiens. En lav-kalium kost er normalt kun nødvendig, når mængden af ​​urin er faldet signifikant (mindre end 1000 ml om dagen). Et forhøjet kaliumniveau i blodet kan være meget farligt og føre til muskelsvaghed, hjertearytmi og endog hjertesvigt. Da kalium er et vandopløseligt mineral, kan kaliumindholdet i kartofler, grøntsager og frugt reduceres ved passende tilberedning og forberedelse.

 • Undgå fødevarer med rigdom af kalium, såsom spinat, bælgfrugter, tomatpuré, tørret frugt, abrikoser, bananer, chokolade, nødder, tørrede frugter, grøntsager og frugtsaft.
 • En reduktion i kaliumindholdet (10 til 50 procent) af frugt, grøntsager, salater og kartofler opnås ved hakning og skylning flere gange.
 • Undlad at bruge madlavning fra grøntsager og kartofler.
 • Fjern saften fra dåsefrugter og tilbered dig en frisk citron marinade.

Phosphor / phosphat

En lavprotein kost er normalt lav i fosfater på samme tid. Det daglige indtag af fosfat bør ikke overstige 1000 mg pr. Dag, ellers kan der forekomme problemer med knoglemetabolisme.

 • Fosfatrige fødevarer omfatter hård og forarbejdet ost, nødder, fuldkorn, tørret boletus, røget mad, chokolade og cola drikkevarer.
 • Hvis diætfosfatreduktionen ikke er tilstrækkelig, skal lægemidlet (fosfatbindemidler) tilsættes af lægen for at forhindre fosfatoptagelse i tarmen.

Vitaminer og andre mineraler

En lavprotein og lav-kalium kost kan føre til langsigtede mangler i tilførsel af vitaminer og mineraler.

 • Vigtigt er en målrettet substitution af calcium, jern, zink, vitamin D, vitaminer fra B-komplekset og vandopløselige vitaminer af lægen.

Forstoppelse (forstoppelse) ved nyreinsufficiens

I de sidste stadier af kronisk nyreinsufficiens er der ofte forstoppelse på grund af lavt væskeindtag. Forbruget af fiberholdige fødevarer som fuldkorn, frugt, grøntsager og salater sikrer sædvanligvis en sund tarmaktivitet og en reduktion af forekomsten og sværhedsgraden af ​​diætrelateret hyperlipidæmi (lipidmetabolismeforstyrrelse).

Da øgede kalium- eller fosforniveauer begrænser forbruget af disse fødevarer, er risikoen for forstoppelse højere. På grund af forsinket afføring kan det forårsage oppustethed, oppustethed og mavesmerter. Brugen af ​​konventionelle afføringsmidler kan føre til afhængighed. Til behandling af forstoppelse anbefales et lactulosepræparat til kronisk nyreinsufficiens i før dialysestadiet og dialysestadiet.

Kendskabet til at blive ramt af kronisk nyresygdom og at skulle tilpasse sig det, for mange berørte og deres pårørende, betyder en dyb ændring i deres livshistorie og livsplanlægning. Ud over alle de medicinske behov, der kommer til patienter, er ernæringsmæssig terapi en del af måderne at forsinke udviklingen af ​​kronisk nyresvigt.

Del med venner

Forlad din kommentar