Azijn en olie in hun beste vorm

Volgens de Griekse legende plantte de godin Athena, in competitie met Poseidon, een jonge olijfboom ten behoeve van de mensheid. De vruchten moeten voedsel voor de mens, lichtbron, medicijnen en schoonheidsproducten zijn.

Olijfolie van de hoogste kwaliteit

Er zijn meer dan honderd verschillende olijfvariëteiten. Ze verschillen in vorm, grootte, kleur en smaak. Over het algemeen worden de olijven geoogst in de maanden september tot december.

Bepalend voor de kwaliteit van de olie zijn de juiste oogsttijd, de oogstmethode en de zorgvuldige en zorgvuldige verwerking van de olijven. Olijven groeien is geconcentreerd in de Middellandse Zee, met name in Italië, Spanje en Griekenland.

Extra vierge olijfolie

De volgende termen komen overeen met de Duitse "extra vergine olijfolie" en duiden de hoogste kwaliteitsklasse voor olijfolie aan:

  • Extra maagd
  • Vierge Extra (Frans)
  • Extra Vergine (Italiaans)
  • Virgen Extra (Spaans)
  • Extra Virgem (Portugees)

De naam "extra vierge olijfolie" garandeert dat de olie werd verkregen door mechanische middelen zonder warmte en vers geoogste, perfecte olijven. De toevoeging "koudgeperst" is alleen toegestaan ​​als de temperatuur tijdens verwerking niet hoger is dan 27 ° C.

Gezondheidseffect van olie

De beste olijfolie is arm aan cholesterol, rijk aan vitamine A en E en aan essentiële mineralen zoals calcium, natrium of magnesium. Het hoge gehalte aan vitamine E vertraagt ​​het verouderingsproces van de lichaamscellen.

Verder wordt gezegd dat de olijfolie wordt beschermd tegen myocardiaal infarct en atherosclerose.

Voor de goede keuken: Aceto Balsamico

Aceto Balsamico is donker, geconcentreerd en stroperig. Het heeft een kenmerkende geur van kruiden, kruiden en honing met subtiele accenten van aromatisch hout.

De smaak is een beetje zoeter en zachter dan andere azijnen. Vandaar de naam "balsamicoazijn".

Het caloriegehalte is zeer laag met ongeveer 26 kcal per 100 ml. Azijn stimuleert de spijsvertering door de aanvoer van enzymen en ondersteunt de opname van voedingsstoffen. Het is verbazingwekkend dat azijn meer vitaminen bevat dan citroenen.

Azijn en olie in de keuken

Azijn en olie verzachten en verrijken de smaak van salades en maken het tegelijkertijd af. Dit maakt verse groenten nog smakelijker. Ze verfijnen ook gegrild vlees.

Wanneer u in de keuken werkt, moet u ervoor zorgen dat azijn en olie altijd luchtdicht en donker worden gehouden. Balsamicoazijn is in principe oneindig duurzaam.

Kleine geschiedenis van azijn en olie

De oudste olijfcultuur die tot op heden is ontdekt, is meer dan 3000 jaar oud en werd op Kreta ontdekt. Bekend is een drukke oliehandel in de oudheid. Net als wijn en olijfolie heeft azijn een zeer lange geschiedenis. De oudste azijn kan dateert uit de vroegste Egyptische dynastieën (circa 5.000-6.000 v. Chr.).

De traditie van de productie van azijn is niet alleen in de verfijning en het behoud van voedsel, maar ook in de farmaceutische toepassing. Hippocrates raadde bijvoorbeeld aan om wonden te wond in azijn doordrenkte enveloppen en azijn toe te passen op alle soorten ademhalingsmoeilijkheden. In de Middeleeuwen werd azijn ook gebruikt als ontsmettingsmiddel tegen de pest. Alleen de natuuronderzoekers Lavoisier en Pasteur hebben een deel van het azijngeheim uitgezonden.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter