helvedesild

Helvedesildene kan forekomme i enhver alder, men påvirker normalt mennesker ud over midtlevetid. Den helvedesild, der udløser virus (varicella-zoster) forårsager barndomsvampkopper og forbliver derefter skjult i nervekanalerne. Under visse forhold kan det reaktiveres - der er en helvedesild. Helvedesilden, specialisten taler om herpes zoster, er en akut, begrænset til visse områder infektion, der er forbundet med stærkt smitsomme blærer og smerter.

Fra vandkopper til helvedesild

Den første infektion med varicella zostervirus forekommer normalt i barndommen og manifesterer sig som en stærk kløende vandkopper. Da virusene er meget smitsomme, er infektionshastigheden meget høj: efter en alder af elleve har 94 procent af befolkningen gennemgået denne infektion.

Imidlertid forsvinder kyllinger ikke fuldstændigt fra kroppen efter at have overlevet sygdommen. Nogle forbliver "i søvn" og holdt i kontrol af immunsystemet for livet i nerves ganglionceller.

Under visse forhold kan vira reaktiveres og forårsage ubehagelige helvedesild. Afhængigt af hvilke nervesystemer der påvirkes, trækker zosterinfektionen på den ene side og bælteformet fra rygsøjlen rundt om kroppen, således navnet helvedesild.

Rynsler: årsager

Årsagerne til reaktivering af vira er normalt ukendte, men det ser ud til, at med stigende alder eller for eksempel ved høj stress nedsættes immunstatus - viruset kan derefter migrere tilbage langs nervesystemet i huden og forårsage helvedesild.

Selv et svækket immunsystem på grund af en sygdom såvel som intens UV-stråling kan fremme udviklingen af ​​helvedesild.

Typiske symptomer på helvedesild

Infektionen er oprindeligt mærkbar som brændende, kløe eller stikkende smerte.

Den typiske udslæt som et af symptomerne vises senere - ca. 1 til 3 dage efter, at virussen når huden. Denne udslæt består af røde pletter på huden og små blærer, der indeholder en virusforurenet infektionsvæske.

Den akutte sygdomsfase af helvedesild kan også have følgende symptomer:

  • generel træthed
  • hovedpine
  • feber

Efter yderligere 3 til 5 dage brydes boblerne og gradvist skorper, som falder af efter 2 til 3 uger. En helvedesild helbreder i de fleste tilfælde uden konsekvenser.

Rynsler: Start behandlingen tidligt

Den tidlige behandling af helvedesild er vigtig for at stoppe virussen så tidligt som muligt og for at forhindre yderligere skader på nerverne - den såkaldte postherpetiske neuralgi.

Hvis tidlig behandling savnes hos mennesker over 50 år og i hoved eller hals, kan dette føre til kroniske smerter, der varer i flere måneder. Derfor, hvis du har mistanke om en helvedesild, skal du straks kontakte en læge til behandling.

Den øjeblikkeligt initierede akutte behandling består af to søjler:

  1. På den ene side fra medicinen med antivirale lægemidler.
  2. For det andet, den konsekvente behandling af smerten, der forårsager helvedesild.

Rapid viral arrest er grundlaget for at undgå helvedesygdomme komplikationer. Hurtig lindring af smerter i de første par dage kan forhindre postzosteroid neuralgi som følge af helvedesild.

5 Fakta om helvedesild - © istockphoto, SneSivan

Helvedesild: Postherpetic Neuralgia (PZN)

Især de ældre kan føle smerte i måneder eller endog år på de områder, der er ramt af helvedesild, som er vanskelige at behandle og kan krones. Helvedesild er ikke længere kaldet post-herpetic neuralgia (PZN). Når smerten er blevet kronisk, er det ofte svært at påvirke det.

Risikoen for denne komplikation som følge af helvedesild vokser med alderen. Ifølge en tommelfingerregel handler alder om procentrisikoen. Postzosterisk neuralgi (PZN) kan i værste fald vare for livet og er undertiden uudholdelig for de berørte.

Vaccination mod helvedesild

Siden 2013 er en vaccine mod herpes zoster godkendt i Tyskland. Levende vaccinen er tilgængelig under handelsnavnet Zostavax® til mennesker over 50 år. Vaccinen reducerer sandsynligheden for helvedesildsinfektion og reducerer risikoen for alvorlig sygdomsfremgang, med den beskyttende virkning faldende med alderen.

En anden vaccine, der er blevet godkendt i USA siden 2017, bærer varemærket Shingrix® og er en såkaldt rekombinant dødvaccine baseret bl.a. på et antigen af ​​varicella-zoster-viruset.

Hvis du er interesseret i en helvedesildsvaccine, skal du diskutere med din læge, hvis en sådan vaccine passer til dig.

Til gengæld er helvedesild kun smittet mod mennesker, der ikke havde vandkopper. I direkte kontakt med udskillelsen af ​​blærerne er det muligt, at det kommer i episoden til et udbrud af vandkopper. En vaccine mod vådkopper som barn beskytter dig dog ikke mod at blive smittet i alderdommen og derefter får helvedesild.

Del med venner

Forlad din kommentar