Goos väl smält

Älskar du gås? Eller är du mer av typen kalkon? Föredrar du hummer, lax och co? Eller är du mer benägna att förföra med maränger, mandelpuddingar och sorbet? Oavsett. Med festdagarna är din matsmältning på för riktiga kampdagar. Men du kan göra en hel del för att komma igenom den kommande Schlemmer-tiden utan halsbränna, flatulens och obehag.

Hur fungerar matsmältningen?

Genom matsmältning menas omvandlingen av mat till enzymer genom ämnen som kroppen kan använda. Detta börjar i munnen, där under salvaszymen initierar denna transformation. Saltsyra och det viktigaste matsmältningsenzymet pepsin läggs till i magen.

Levern bidrar gall till fettmassning, och i de olika delarna av tarmen grisas sedan gröt ytterligare och rivs med hjälp av miljarder bakterier, så att de vitala substanserna absorberas genom tarmslimhinnan och genom blodbanan till organen, musklerna och in i kroppen Hjärnan kan transporteras.

Helgdagar är stora kampdagar

Det är självklart att övermålning med fet matlad mat betyder hårt arbete. En del fest är bara om matsmältningssystemet - särskilt om inte alla delar av näringskanalen fungerar som de borde. Eller tuggar du något noggrant? Tar du tillräckligt med tid att äta? Och din tarm? Hjälper du honom genom att gå tio kilometer varje dag och träna din abs regelbundet?

Däremot kan du också stimulera tarmens naturliga matsmältningsrörelse på andra sätt. Till exempel, genom god matskonsumtion eller bitter substanser, såsom de som ingår i maskros, broccoli, humle, salvia och rosmarin, i kronärtskockor eller radicchiosalat. Sådana bitre ämnen verkar huvudsakligen på smaksprutarna i tungan. Sekund senare ger gallret och bukspottkörteln mer sekret, tarmrörelsen aktiveras och matsmältningsarbetet ökar totalt sett.

Detta lindrar matsmältningen

Om du vill äta och smälta lättare, borde du också veta att vissa delar av kroppen behandlas företrädesvis i kroppen, medan andra snabbt absorberas av kroppens feta avlagringar:

  • Först bränner organismen alkoholkalorier eftersom han inte kan rädda dem. 1 gram alkohol ger 7 kalorier!
  • Den andra är kolhydrater, eftersom de finns i socker, men också i potatis, bröd, ris, pasta eller grönsaker. 1 gram kolhydrater innehåller 4 kalorier.
  • För det tredje behandlas proteinet - från kött, fisk, ägg, spannmål, baljväxter eller grönsaker. Ett gram protein beräknas till 4 kalorier
  • Först nyligen är de feta kalorierna borta. Och om måltiden redan har inneburit tillräckligt med energi, dräneras de feta kalorierna omedelbart på fettkuddarna. När allt kommer omkring tar 1 gram fett 9 kalorier, mer än dubbelt så mycket som kolhydrater eller protein.

Inte undra då då så många människor klagar på magsänkningar, hyperaciditet och halsbränna, övervikt och förstoppning.

Är stekt gås hälsosam?

En god stek gås är en av de typiska julen middagar - men hur många kalorier är faktiskt i en bit av gås? Kalorinnehållet i gåsen beror främst på om köttet äts med eller utan huden.

100 gram gås utan hud ger det till ca 150 kalorier. Men om gåsen äts med hud kommer 100 gram gås att innehålla mer än dubbelt så mycket kalorier. Om du vill göra något bra för din kropp under julhelgen, borde du göra det bättre med stekt gås.

Från aniskakor till Zimtstern

Shortbread-kakor, vaniljkakor och kakor med kortbröd är de feta tungvikterna bland julkakorna. Otroligt små kalorier ger kokosnötter, honungskaka och aniskakor.

Här finns vad som finns i butik för kalorier, fett och fiber i de söta godisarna - var och en per 100 gram

Cookies platserKalorier (Kcal)fetthaltkolesterolgrovfoder
Aniskeks3353, 11400, 9
honung kaka3403, 6651, 7
kokos macaroons31313, 903, 8
pepparkaka3728, 7362, 6
shortcrust49825, 0752, 0
mutter kex45021, 2381, 6
Pfeffernüsse45015, 2501, 4
printen45519, 2141, 4
Spekulatius44118, 7961, 5
smördeg51528, 7741, 5
vanilj50528, 81921, 5
matsmältnings43321, 408, 1
Zimtstern41516, 603, 0
Dela med vänner

Lämna din kommentar