HCG: Graviditetshormonet

Human chorionic gonadotropin, eller HCG for kort, er et hormon produsert i moderkrekken, som fremmer graviditet gjennom sine mange viktige funksjoner. Alfa-HCG og Beta-HCG er differensiert, med bare sistnevnte HCG, beta-HCG, gir graviditetshormonet sin spesielle karakter.

HCG i begynnelsen av en graviditet

I den første fasen av graviditeten er HCG allerede involvert i implantasjonen av den befruktede oocytten i endometrium. Det forårsaker frigjøring av de såkalte gule kroppshormonene østrogen og progesteron, noe som gjør at livmorsklæren vokser, og sikrer også fravær av menstruasjon og mulig vedlikehold av graviditet. Ellers ville kroppen avvise det ufødte barnet.

Gravid? HCG-verdier ved graviditetstest

I hver svangerskapstest er blant annet HCG-verdien bestemt. Selv om en forhøyet HCG kan foreslå graviditet, gir ikke sammenligning av enheter av HCG-diagrammet seg noen garanti. Hvis en kvinne er gravid, stiger HCG-nivået i blodet først og deretter i urinen, hvor blodprøven er tryggere. Så en HCG-graviditetstest av blodet etter en uke, så før fraværet, sikkerhet på spørsmålet "Gravid eller ikke?" gi.

I tillegg kan HCG-verdien også gi noen informasjon om graviditeten:

  • Hvis HCG-verdien til tross for svangerskapet er svært lav eller redusert, kan dette være en indikasjon på abort eller graviditet utenfor livmoren (for eksempel en ektopisk graviditet).
  • På den annen side kan en veldig høy HCG-poengsum indikere en flere fødsler eller en malignitet av moderkaken.
  • Også på en mulig tilstedeværelse av trisomi 21 gir det såkalte Down-syndromet, spesielt den frie beta-HCG, informasjon.

HCG-tabell: Hvilken HCG-verdi er normal?

Mange kvinner som ønsker å få barn til å studere de vanlige områdene av HCG-bordet - om de skal teste om de er gravide eller for å overvåke graviditeten. Siden hormonet også injiseres i fertilitetsbehandlingen, kan en forhøyet HCG-verdi her bare føre til et falskt resultat i graviditetstesten. I tillegg er standardområdet HCG-verdi utsatt for enorme avvik, og kan derfor bare være en vag anelse.

I stedet for å sirkle et bestemt tall ved hjelp av et HCG-bord, er det mer sanselig å holde øye med kurven. Som regel dobles HCG-verdien hver annen til tre dager i de første syv ukene av svangerskapet. Etter å ha nådd maksimum mellom den åttende og ellevte uken, avtar den igjen, men gjenstår detekterbar til slutten av svangerskapet. Etter abort eller abort, faller HCG-verdien til normal bare etter noen uker.

På grunn av det store området tillater ikke verdiene til HCG-tabellen heller konklusjoner om graviditetsugen. HCG-verdier spiller ikke bare rolle i en mulig graviditet, men også som en tumormarkør innenfor kreftområdet.

HCG som en tumormarkør

Hvis svangerskapet er utelukket, kan HCG-verdien også være en markør for en hormonrelatert svulst eller gi informasjon om løpet av en svulstsykdom. HCG-verdien overvåkes ukentlig som en del av en tumorbehandling. Ofte er visse former for testikkelkreft, livmorhalskreft, bukspyttkjertelskreft og brystkreft forbundet med forhøyede nivåer. Mindre vanlige er andre ondartede kreftformer som tykktarmskreft eller lungekreft.

Videre bruk i medisin finner det humane korioniske gonadotropin hos gutter, senking av skrotet forstyrres. I tillegg er det gjort forsøk på å unngå testikulær krymping hos idrettsutøvere av styresport, som skyldes den kunstige administrasjonen av testosteron, fordi svangerskapshormonet også stimulerer kroppens egen testosteronproduksjon.

Del med venner

Legg igjen din kommentar