herpangina

Herpangina, även kallad Zahorskys sjukdom, påverkar främst barn. Ditt barn eller barn har feber och blåsor i munnen, dysfagi, men ingen dålig andedräkt? Han är sjuk och har ont i magen? Speciellt på sommaren och hösten påverkas barn och barn av denna vanligtvis harmlösa virusinfektion. Sjukdomen beskrivs ganska bra med namnet Herpangina: 2-3 mm stora blåsor, som ser ut som kalla sår, men ligger i halsens baksida och leder sålunda till smärta och dysfagi som i tonsillit (tonsillit).

Orsaker: Hur utvecklas Herpangina?

Patogener är Coxsackie A-virus som överförs via dricksvatten och förorenad mat. Först multiplicerar de i halsen och mag-tarmkanalen och leder till lämpliga klagomål. Mycket sällan går de in på blodbanan i andra organ och orsakar symtom där. Speciellt farligt är inflammationer av meninges eller hjärnan.

Vilka symptom visar infektionen?

Symtomen börjar ungefär två till sex dagar efter infektionen med hög feber och vanligen allvarligt försämrat generellt tillstånd. I baksidan av struphuvudet utvecklas en flätig känsla som orsakas av inflammationen. De små bubblorna brister i en kort stund och sönderfaller i smärtsamma sår. Förutom svårigheten att svälja, uppstår illamående och buksmärtor. Efter en, senast två veckor är allt vanligtvis över.

Terapi: Vad kan du göra?

Läkaren kommer nästan alltid att kunna lägga den misstänkta diagnosen utifrån typiska symtom. En kausalbehandling mot Herpangina (Zahorsky-sjukdom) existerar inte. Med vissa åtgärder kan emellertid lindra symtomen:

  • Undvik sura och kryddiga.
  • Det är viktigt att ha tillräckligt med vätskeintag trots symtomen - mjölk eller dricksyoghurt, mild buljong, soppa eller gröt, men inte juice (på grund av fruktsyran) är lämpliga.
  • Gurgla tre gånger om dagen med ljummet salvie, kamille eller mallow tea (2 tsk blad eller blommor på 250 ml vatten, låt dra 5-10 min), hjälper mot smärta och inflammation; Alternativet är en munvatten med eteriska oljor.
  • Honung lindrar smärtan och hämmar inflammationen.
  • För svår smärta kan läkaren ordinera läkemedel för lokalbedövning av munslemhinnan. Även smärtstillande medel som acetaminofen eller ibuprofen hjälper.
Dela med vänner

Lämna din kommentar