herpangina

Herpangina, ook wel Zahorsky's ziekte genoemd, treft vooral kinderen. Uw kind of baby heeft koorts en blaren in de mond, dysfagie, maar geen slechte adem? Hij is ziek en heeft buikpijn? Vooral in de zomer en de herfst worden kinderen en baby's getroffen door deze meestal onschuldige virusinfectie. De ziekte wordt vrij goed beschreven aan de hand van de naam, Herpangina: 2-3 mm grote blaren, die eruit zien als koortsblaasjes, maar zich achter in de keel bevinden en zo leiden tot pijn en dysfagie als bij tonsillitis (tonsillitis).

Oorzaken: Hoe ontwikkelt Herpangina zich?

Ziekteverwekkers zijn Coxsackie A-virussen, die worden overgedragen via drinkwater en besmet voedsel. Eerst vermenigvuldigen ze zich in de keel en het maagdarmkanaal en leiden ze tot passende klachten. Zeer zelden komen ze de bloedbaan in in andere organen en veroorzaken daar symptomen. Vooral gevaarlijk zijn ontstekingen van de hersenvliezen of hersenen.

Welke symptomen vertoont de infectie?

De symptomen beginnen ongeveer twee tot zes dagen na de infectie met hoge koorts en meestal sterk verslechterde algemene toestand. Aan de achterkant van de keelholte ontstaat een fluweelachtig gevoel, veroorzaakt door de ontsteking. De kleine bubbels barsten kortstondig uiteen en vallen uiteen in pijnlijke zweren. Naast de slikmoeilijkheden komen ook misselijkheid en buikpijn voor. Na één, uiterlijk twee weken, is alles normaal gesproken voorbij.

Therapie: wat kun je doen?

De arts zal de vermoedelijke diagnose vrijwel altijd kunnen baseren op typische symptomen. Een causale therapie tegen Herpangina (Zahorsky-ziekte) bestaat niet. Met enkele maatregelen kunnen echter de symptomen verminderen:

  • Vermijd zuur en pittig.
  • Het is belangrijk om voldoende vochtopname te hebben, ondanks de symptomen: melk of yoghurt, milde bouillon, soep of pap, maar geen sappen (vanwege het fruitzuur) zijn geschikt.
  • Gorge drie keer per dag met lauwe salie, kamille of mallow thee (2 theelepels bladeren of bloemen op 250 ml water, laat 5-10 min trekken), helpt tegen de pijn en ontsteking; Alternatief is een mondwater met essentiële oliën.
  • Honing verlicht de pijn en remt de ontsteking.
  • Voor ernstige pijn kan de arts medicijnen voorschrijven voor plaatselijke verdoving van het mondslijmvlies; Ook helpen pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter