Hjerterytme: de viktigste spørsmålene

Liv og hjerte rytme tilhører sammen. Siden livet er fullt av bevegelse, kan hjertet ikke slå som et urverk. Hvis vi er glade når vi blir opprørt, vil det slå raskere, det vet vi. Men vi vet også at det er hjertearytmier som ikke bare er irriterende, men farlige.
Intervju med professor dr. Med. Thomas Meinertz

Når må du begynne å bekymre deg? Når blir hjertearytmier farlig?

Prof. Meinertz: Hjerterytme kan være noe helt normalt. Nesten hver person har uregelmessigheter i hjerterytmen på et tidspunkt i livet - ofte uten å innse det. Ofte er hjertearytmier et resultat av hjertesykdom, f.eks. B. Forandringer i hjertet på grunn av hypertensjon, hjertesykdom, hjerteventilfeil.

Sjelden er hjertearytmier forløperne og advarselssymboler av forestående plutselig hjertedød. Overgangen mellom normal og patologisk kan være flytende. Patologisk betyr ikke alltid farlig. Grensen er vanskelig å trekke i enkelte tilfeller.

Hvorvidt hjertearytmier er harmløse, mindre harmløse eller livstruende, bare legen, en internist eller kardiolog, etter en detaljert undersøkelse av pasienten bestemmer.

Hjerte rytmeforstyrrelse er ikke den samme som hjertearytmi?

Det er slik det er. Det skilles mellom: ufarlig hjertearytmi, som kan betraktes som feil i normal hjerte- og hjertearytmi, som skyldes en sykdom hos elektriske impulsgeneratorer (som eksempler: AV-blokk og sinusknude syndrom).

Mest og mest signifikant: hjertearytmier som skyldes hjertesykdom og hjertearytmi som følge av andre sykdommer, for eksempel hypertyreose.

Hjertearytmier er derfor vanligvis - hvis de ikke er medfødte - ingen egen sykdom, men vanligvis resultatet av hjertesykdom eller andre påvirkninger som bringer hjertet ut av rytmen (kalium og magnesiummangel, alkohol, kaffe eller nikotin).

Hva er den beste strategien?

Den beste strategien for hjertearytmier er å eliminere faktorer som fremmer hjertearytmier og å behandle den underliggende sykdommen som forårsaker hjertearytmi.

Når skal hjertearytmi også behandles direkte?

Vi pleide å tro at mange hjertearytmier var truende. I de senere år har det blitt lært at dette ikke er tilfelle. Mange hjertearytmier trenger ikke å bli behandlet i det hele tatt.

I dag behandles hjertearytmier bare når det er absolutt nødvendig. Men da bør de behandles konsekvent og bare av en spesialist. Beslutningen om behandling er et spørsmål for kardiologen, den regelmessige oppfølgingen kan også gjøres av internist eller familie lege.

Når er behandlingen nødvendig?

Hjertearytmi må behandles hvis den gir en risiko for plutselig hjertedød, dersom det kan føre til slag, hvis det påvirker fysisk ytelse, dersom det legger mye belastning på pasienten, for eksempel på grunn av svimmelhet eller følelsen av Takykardi eller merket ubehag. Først da er en terapi initiert - i de fleste tilfeller først med medisinering, i sakte hjertearytmi med en pacemaker.

Hva kan oppnås med medisiner for arytmi?

Disse medisinene kan undertrykke hjertearytmen, eller i det minste gjøre den mindre hyppig, kortere eller mer utholdelig. Det finnes ulike medisiner tilgjengelig. Men deres virkning fra sak til sak er ikke forutsigbar.

Fordi pasienter reagerer forskjellig på medisiner, tar det tålmodighet og noen ganger endres flere medisiner for å finne riktig stoff og dosering.

Atrieflimmer er den vanligste hjertearytmen. Bare i Tyskland lider 800 000 mennesker av det. Hvilke behandlingsmuligheter er det?

Atrieflimmer er ikke bare den vanligste hjertearytmen, det er også hjertearytmen som har gjort spektakulære fremskritt i terapi i løpet av det siste tiåret. Ofte er det nyttig å ikke behandle atrieflimmer i utgangspunktet, eller å behandle bare den underliggende sykdommen som forårsaker atrieflimmering.

Det neste trinnet er bruk av medisinering. Hvis medisinering mislykkes eller utålelig og pasienter lider av atriell fibrillasjon, kan kateterablation bli vurdert. Det er en prosess som får hjerteceller til å bli så øde at atrieflimmer ikke lenger kan forekomme.

Hvor ellers er det gjort store fremskritt?

I tillegg til suksessene i behandlingen av atrieflimmer ser jeg store fremskritt i forebyggingen av plutselig hjertedød. Vi kan hjelpe sårbare pasienter med en defibrillator.

Defibrillatoren er implantert i hjertet som en pacemaker. Han kan på en pålitelig måte oppdage livstruende hjertearytmier og behandle dem ved å levere elektroshock. Som følge av dette kan forventet levetid for høyrisikopasienter bli betydelig påvirket.

Hvordan håndtere hjertearytmier

Med ro. Ikke la galt hjerterytme forstyrre deg. Med ufarlige arytmier må du lære å leve. På den annen side må man fortsette konsekvent med betydelige hjertearytmier. Her bør du, etter å ha funnet en lege som du stoler på, hvis råd følger.

Frykten for pacemakere eller tekniske enheter som defibrillatorer bør overvinnes. Selv med en pacemaker eller med en defibrillator, kan du leve godt og lenge uten å tenke på arytmen.

Del med venner

Legg igjen din kommentar