Hormonbytesbehandling - Män har också sina dagar

Det låter nästan lite hånande när det står att även män kan ha sina "dagar". Men bespottning är inte lämpligt, eftersom det finns hormonella förändringar i det manliga könet. Även om de inte känner sig i en 28-dagars rytm, behandlar den manliga motsvarigheten till de menopausala åren med "Climacterium virile" männen såväl som klimakteriet.

Delvis androgenbrist

"PADAM": Detta står för partiell androgenbrist, den åldrande människornas hormonbrist (PEDAM - Partial Endocrine Deficiency Syndrome). Medelvärldskrisen, där män sägs lida mer än kvinnor, sammanfaller alltid med hormonella förändringar. Bara denna aspekt av människans liv har knappast diskuterats hittills. Dessutom finns det ingen "herrläkare" som - som gynekologen för kvinnors hälsa - bara bryr sig om medicinska mänens angelägenheter.

Konsekvenserna av hormonbristen, som är generellt långsam hos män, är ganska liknade för kvinnor: håravfall, svettning, förlust av libido och depression. Till skillnad från kvinnor är män inte särskilt väl förberedda för dessa förändringar och vet ofta inte hur man hanterar dem.

Klimakteriet - många tar inte upp frågan

Manens så kallade menopausala år börjar gradvis, ungefär trettiofem år, och känner sig individuellt mellan 40 och 55 år. Förutom de fysiska förändringarna, drabbar man ofta sömn- och koncentrationsstörningar eller är mer benägna att bli upprörd. Även takykardi och heta blinkningar uppträder.

Detta nämns dock sällan vid doktorns besök. Faktum är att endast 15 procent av männen 45 år och äldre går till hälsokontroll och prostatacancer screening vartannat år. Det skulle vara en möjlighet att ta itu med sådana klagomål - urologen är ofta den enda porten för många män.

Principen om hön och ägg

Blir vi gamla eftersom vi saknar hormonerna eller saknar hormonerna för att vi blir gamla? När du besvarar denna fråga finns det två väldigt olika tillvägagångssätt. Från accepterandet av en naturlig, genetiskt programmerad åldringsprocess är en hormonellt bestämd anti-agingbehandling, som i sin tur ersätter kosmetika, solarium och styrka.

När det gäller kvinnor har uppgifterna om hormonersättningsterapi (HET) återigen blivit en allvarlig obalans, och kvinnor och gynekologer är nu osäkra på doseringen och varaktigheten av hormonbytet. Nuvarande studier tyder på att hormonersättningsterapi hos kvinnor endast ska användas i de fall då alla andra lösningar inte längre är till hjälp - och då endast under en begränsad tid, eftersom riskerna och biverkningarna är för stora.

För män är forskning och erfarenhet inom denna sektor fortfarande i sin spädbarn! Därför krävs extrem försiktighet vid tidig behandling av hormonersättning hos män.

Bestäm hormonstatus

Hormonbalansen varierar från person till person och också mycket långsammare än kvinnan. Testosteron minskar hos män från 35 till cirka 1 procent per år. Menopausala symptom är inte nödvändigtvis relaterade till fallet i testosteron, men kan också ha många andra orsaker. Därför är laboratorieundersökningar med stort blodantal och hormonstatus, som också tar hänsyn till sköldkörteln och binjurivåerna, särskilt viktiga i en omfattande diagnos.

Gynekologer - Mänskliga läkare?

Androgenen - så "mänens doktor" som är analog med gynekologen, gynekologen - existerar inte i denna form. Således saknas en speciell kontaktperson för männen. Denna situation kan förändras som en del av den kommande hälsovårdsreformen om läkare ges en starkare samordningsroll. Fram till dess bör tre specialister definitivt inkluderas i tolkningen av laboratorievärdena: internist, urolog och endokrinolog (hormonspecialist).

Om några hormon tillskott anses vara "man" bör vara mycket välinformerad om fördelar och risker. Testosteron kan stimulera tillväxten av prostatacancerceller. DHEA, föregångaren till könshormoner, har liknande misstanke. Dessutom har långsiktiga studier om hur hormontillskott påverkar män varit helt saknade.

I många anti-åldersböcker utmärkses tillväxthormonet HGH som ett riktigt mirakelvapen mot åldrande. Åsidosättande verkar effekten av tillväxthormon det fysiska utseendet på 10 till 20 års åldrande efter sex månaders behandling. Det är lovat att det gråa håret blir svart igen, rynkor på händerna och ansiktet försvinner, det tjocka förklädet smälter framför magen och vävnaden blir fastare. Dessa mirakelverkningar är i högsta grad vetenskapligt bevisade.

Att lindra stress är viktigt!

Som hos kvinnor behöver den moderna människan en omtänkande och livsstilsförändring. Hälsosam kost, mindre alkohol och mer motion är ett bättre anti-aging-koncept än hormoner och piller. En av de viktigaste faktorerna är stressreducering, vilket har en positiv effekt på manliga hormoner genom mer motion och motion.

Dessutom frigörs endorfiner, så kallade glädjehormoner, som motverkar mentala stämningar och fysisk spänning. Så innan hormoner sväljs är sport och stressreducering definitivt värda ett långsiktigt försök.

Information och samtal

Om "man" har känslan av att ha kommit till klimakteriet, bör han först kontakta sin familjedoktor, urolog eller internist. Potency piller, dolda droger via Internet eller till och med hormonpreparat utan recept och medicinsk kontroll meddelas inte. Men mer än piller kan eventuellt också hjälpa andra beteenden. Att prata om förändringarna och en positiv omorientering inför krypande åldringsprocessen kan också vara till nytta.

Och slutligen kan man också behandlas för depression! Återigen kommer de ofta för korta idag.

Dela med vänner

Lämna din kommentar