Spedbarnsvaksinasjoner - så tidlig som mulig

I den tredje kontrollen av spedbarn adresserer legen vanligvis foreldrene for kommende vaksinasjoner. Babyen er bare fire til seks uker gammel akkurat nå. Det er en god tid å lære om beskyttelse av de små, fordi den første vaksinasjonen mot tetanus, difteri, polio, kikhoste, hepatitt B (leverbetennelse) og Haemophilus influenzae type B (bakterier som forårsaker meningitt) skal gis så tidlig som mulig.

Vaksinasjon gir seks ganger beskyttelse

Barneleger administrerer den seks ganger vaksine fra den andre måneden i alderen. Dette er i tråd med anbefalingene fra Stående Vaksineringskommisjonen (STIKO). Denne ekspertkomiteen for vaksinasjonsproblemer i Tyskland anbefaler bruk av kombinasjonsvaksiner. De som verdsetter det, spør legen om en vaksine uten konserveringsmidler. Bare fire Piekser beskytter barnet mot de seks nevnte smittsomme sykdommene.

Men forveksler ofte fordommer og mangel på vaksinasjonsopplæring foreldre. For eksempel spør mødre om amming ikke er nok som immunforsvar. Her er den såkalte "nestbeskyttelsen" talen, som representerer en viktig støtte til barnets immunsystem i de første månedene av livet. Han kan ikke erstatte vaksinasjoner. I alle fall holder nestbeskyttelsen ikke lenger enn seks til tolv måneder. I tillegg beskytter han bare mot noen risiko, fordi moren gir barnet kun antistoffer mot sykdommer hun er beskyttet mot. I noen sykdommer, som kikhoste, er det ikke gitt beskyttelse mot nesen.

Vaksinasjon mot smittsomme sykdommer viktig

Den største beskyttelsen mot smittsomme sykdommer er spesielt viktig for de yngste. Årsaken: Noen sykdommer er spesielt vanlige hos spedbarn og småbarn, eller er bare farlig for dem. Disse inkluderer for eksempel Haemophilus influenzae type b (kort: Hib, årsak til meningitt) og kikhoste, som er livstruende for spedbarn. Dermed gir STIKO allerede den niende uken i livet som en avtale for den første seks ganger vaksinasjonen. Hvis vaksinasjonskalenderen overholdes, kan barnelege utføre den fjerde og endelige vaksinasjonen for grunnleggende immunisering allerede i ellevte måneden.

Suksessen med konsekvente vaksinasjoner i barndommen viser for eksempel nedgangen i den tilsvarende meningitt med mer enn 90 prosent innen tre år etter introduksjon av en vaksine mot Haemophilus influenzae type b i USA. En suksess som ligner det som ble oppnådd i Tyskland. Hvis smittsomme sykdommer bare oppstår sjelden - som det er tilfelle for eksempel med difteri eller polio - er fristelsen til å forsømme immunisering stor. Men den som mener at komplett vaksinebeskyttelse ikke lenger er nødvendig, er i dag uforsiktig. Selv om enkelte smittsomme sykdommer har blitt sjeldne i vårt land, kan reisende få dem tilbake fra ferien.

Del med venner

Legg igjen din kommentar