Interferon i MS og hepatitis C

Hvad er en interferon? Interferoner er vigtige budbringere af det naturlige immunsystem og forhindrer spredning af virusinfektioner. Genetisk manipulerede interferoner har spillet en afgørende rolle i behandlingen af ​​hepatitis C og multipel sklerose i flere år. Interferoner er endogene proteiner, der tilhører gruppen af ​​cytokiner. De spiller en vigtig rolle i kroppens naturlige immunforsvar og begrænser spredningen af ​​virusinfektioner.

Virkning af interferon

En celle inficeret af en virus frigiver interferon. Det frigivne interferon stimulerer kroppens naturlige immunrespons og forhindrer yderligere spredning af viruset. Interferoner kan opdeles i subtyper, der afviger i deres kemiske struktur og dannes af forskellige celletyper.

De mest fremtrædende repræsentanter er: alpha-interferon (α-IFN), beta-interferon (β-IFN) og gamma-interferon (γ-IFN).

Med hjælp fra genteknologi kan interferoner nu kunstigt fremstilles og anvendes til behandling af visse sygdomme. Mens alpha-interferon anvendes til behandling af hepatitis C og nogle maligniteter, er beta-interferon en vigtig byggesten i behandlingen af ​​multipel sklerose (MS). Da interferoner stimulerer kroppens immunrespons, er interferonbehandling normalt ledsaget af alvorlige bivirkninger.

Alpha interferon og hepatitis C

Alfa interferon anvendes meget til behandling af akut og kronisk hepatitis C. Infektion med hepatitis C-virussen medfører alvorlig betændelse i leveren. I mange tilfælde (ca. 50-80%) er akut hepatitis C-infektion kronisk og kan føre til signifikant leverskade på lang sigt.

I tilfælde af terapi med alfa interferon gives patienten subkutant en indsprøjtning med jævne mellemrum, normalt hver uge. Derudover er det nødvendigt at tage ribavirin, som også har en antiviral effekt. Interferonbehandling for hepatitis C varer mellem 24 og 48 uger. For at sikre optimal terapeutisk succes bør patienterne helt afholde sig fra at forbruge alkohol under behandlingen.

Alpha interferon bruges også til at behandle nogle kræftformer. De bedste resultater er hidtil opnået ved renalcellecarcinom og malignt melanom (sort hudkræft).

Beta interferon og multipel sklerose (MS)

Beta interferon anvendes ofte til behandling af multipel sklerose (MS). Multipel sklerose er en af ​​de mest almindelige neurologiske sygdomme hos ung voksenliv. I Tyskland, ifølge German Multiple Sclerosis Society (DMSG), lider i øjeblikket omkring 130.000 mennesker af MS. Multipel sklerose er en inflammatorisk sygdom i centralnervesystemet (CNS), hvor et vigtigt beskyttende lag af nervefibrene, den såkaldte myelinskede, gradvist degenererer. Kommunikationen mellem nerveceller forstyrres derved, og det kommer til forskellige neurologiske underskud, som normalt forekommer i partier.

Symptomerne på multipel sklerose varierer meget afhængigt af hvilket område af nervesystemet der er påvirket. Forekomst kan for eksempel være synsforstyrrelser, prikkende fornemmelser eller svimmelhed.

MS: Gamma interferon afgørende?

Multipel sklerose er en autoimmun sygdom: Immunsystemet bekæmper falsk kropens egne celler. Gamma-interferon antages at spille en afgørende rolle i udløsningen af ​​MS-tilbagefald. Beta-interferon anvendes derimod til behandling af multipel sklerose. Det blokerer den stødfremkaldende effekt af gamma-interferon og dæmper de inflammatoriske reaktioner i CNS.

Behandlingen af ​​MS med beta-interferon sker ved regelmæssige injektioner (flere gange om ugen). I flere undersøgelser kunne en reduktion af pacingsfrekvensen og sværhedsgraden af ​​tilbagefaldet ved beta-interferon detekteres.

Bivirkninger af interferonbehandling

De mest almindelige bivirkninger ved interferonbehandling er influenzalignende symptomer som feber, ledsmerter og træthed. Derudover kan interferon have betydelige mentale bivirkninger, såsom depression, aggression, søvnforstyrrelser, træthed og drevforstyrrelser. For både alpha interferon og beta interferon er de rapporterede bivirkninger meget ens, og almindelige årsager til seponering af interferonbehandling.

Del med venner

Forlad din kommentar