malaria

Malaria är en av världens ledande infektionssjukdomar och dödar upp till 500 miljoner människor varje år och dödar upp till 3 miljoner människor. Genom att resa till asiatiska och afrikanska länder spelar malaria också en roll i Tyskland, även om malariaparasiterna inte är infödda till Tyskland.
Malaria är en infektionssjukdom med typiska feber, som utlöses av malariapatogener, plasmodierna. Dessa plasmodier överförs till människor genom en särskild mygga, Anopheles myggan.

Spridning av malaria

Malaria är typisk för tropiska och subtropiska områden.

De flesta infektionerna förekommer i Afrika, från Afrika söder om Sahara till norra Sydafrika - WHO uppskattar att mellan 300 och 500 miljoner människor smittas med det varje år och mer än en miljon barn dör.

I Asien, särskilt gränsområdet mellan Thailand och Myanmar, Laos, Kambodja, de indonesiska öarna öster om Bali, Papua Nya Guinea och Salomonöarna, påverkas.

I Sydamerika är delar av Brasilien hotade. Turismen påverkar emellertid också människor som inte faktiskt bor i riskområdena. Under de senaste åren har flera hundra tyskar smittats på semesterresor varje år.

De flesta av dessa infektioner uppstod i västafrikanska länder och Kenya. Det är extremt ovanligt att bli smittad om en infekterad mygga kommer in i ett flygplan. Då kan det komma i planet eller på flygplatsen till en överföring, flygplatsens malaria. De flesta malaria överförs genom bett av en kvinnlig Anopheles mygga som är infekterad med plasmodia.

Mycket sällan kan malaria också överföras från person till person under blodtransfusion eller under graviditet från moder till fostret. Dessutom kan "friska" myggor infekteras genom att suga mänskligt blod infekterat med malariaparasiter och därmed bli bärarmyget - det har redan hänt.

Tillväxt av malaria

Malaria orsakas av fyra olika typer av plasmodium - Plasmodium falciparum, ovala, vivax och malaria. Dessa fyra typer orsakar tre typer av malaria, som skiljer sig åt när det gäller feberhistoria och sjukdomsgraden.

Plasmodien tillbringar en del av sin livscykel i myggan och den andra delen i människan. Deras utveckling hos människor är nära relaterad till feberepisoderna som uppstår i malaria. Genom betet av den infekterade plasmodia myggan in i patogenerna i blodet av människor. De migrerar till levern, där de stannar mellan 5 och 18 dagar beroende på arten och utvecklas.

I slutet av detta skede sprängde de drabbade levercellerna och malariaparasiterna åter in i blodomloppet. Där klamrar de sig på röda blodkroppar (erytrocyter), tränger in i dem och multiplicerar på. När erytrocyterna sönderdelas släpps så många patogener, som i sin tur infekterar nya röda blodkroppar. Denna mekanism orsakar återkommande feberpisoder.

Dela med vänner

Lämna din kommentar