Med kål og gresskar mot forkjølelse

Kortere, kjøligere og mørkere - det er trenden i disse dager. Ikke på mote, men i den daglige rutinen. I buss og tog er nyset og hostet og lommetørkleene trekkes ut overalt. Bra, hvem er nå væpnet mot viruset. Hvis du vil oppgradere ditt immunsystem, vil nutritionisten Hanna-Kathrin Kraaibeek gi deg tips om hvilke typer grønnsaker du nå kan befeste.

Hvilken høst grønnsaker bør man spise for å få sitt immunsystem gå igjen?

Kraaibeek: Høsttid er kåltid. Uansett hvilket sortiment som kommer på bordet: blomkål, brokkoli, kale, brusselspirer, rødkål ... Kohl er ideell for å forhindre forkjøling, men også når nesen allerede kjører. Det gir kroppen vitaminer og mineraler som styrker immunforsvaret og beskytter kroppen mot infeksjoner.

Nesten alle typer kål er rike på den kalde blokkeren vitamin C. For eksempel inneholder kokte spritkål mer vitamin C enn samme mengde appelsiner. Og fersk kokt brokkoli nesten dobbelt så mye som sitroner. I tillegg er vitamin E ofte funnet i kål. Begge er viktige antioksidanter som binder frie radikaler. De beskytter cellene og opprettholder kroppens forsvar.

Kohl synes å være et mirakelvåpen. Hva er det i ham?

Kraaibeek: Kålfôring gjør ikke bare deg til forkjølelse, men styrker fra hode til tå. I tillegg til vitaminer og mineraler inneholder den rikelig med fiber og er ideell til å spise godt - uten en dårlig samvittighet. Fordi det består i stor grad av vann.

Kohl er en leverandør av kalsium, kalium og jern. Mens kalsium sørger for faste ben, sterke nerver og muskler, regulerer kalium blodtrykket. Sporelementjernet er nødvendig for dannelsen av blodpigmenthemoglobin. Det viktige for cellestrukturen folsyre er funnet, for eksempel i savokål, kinesisk eller kale.

Gresskar er også i sesong nå. Hva med disse oransjehodene?

Kraaibeek: Gresskar er ideelle for supper, stews eller gratiner. Hvis du føler deg kald, bør du skje gresskar suppe, fordi gresskar varmer deg fra innsiden. Massen er full av mineraler og vitaminer.

Spesielt kjernene har noe å tilby: de er ikke bare en god matbit i mellom, men leverer også kroppen med sporstoffer selen, kobber og sink. Sistnevnte støtter immunforsvaret og avviser virus. Gresskarfrø og gresskarfrøolje anbefales også for blære og prostata problemer.

Er det noen andre grønnsaker som du anbefaler på høsten?

Kraaibeek: sopp er veldig sunt og skyter overalt fra bakken. Native sopp, som kantareller, kastanjer, smør sopp eller porcini sopp, består av 90 prosent vann og er ekstremt lav i kalorier, men rik på mineraler og sporstoffer.

Sopp er også levert med b vitaminer avgjørende for nerver og muskler, og vitamin D, som er bra for bein dannelse. Fiberen regulerer fordøyelsen. Dessuten mangler protein for muskelvekst de "beskyttede" eng og skogboere.

Men bare kjennere bør være i skogen å samle. Hvem har ingen anelse om hvilke sopp som er spiselige, foretrekker å nyte den friske skogsluften under en tur.

Del med venner

Legg igjen din kommentar