Bivirkninger af kortison

Da cortison som et lægemiddel kun i doser, der ligger over det naturlige hormonniveau, svarer kroppen til hormonoverskuddet. Bivirkningerne er derfor kvasi-normale reaktioner på corticosteroid stimuli - da disse er forhøjede, øges virkningerne også. Bivirkninger opstår specielt ved langvarig behandling, mens kortvarig brug sjældent er problematisk.

Ønskelige virkninger af kortisonbehandling

Nogle af bivirkningerne er nogle gange også ønskede virkninger: For eksempel kan undertrykkelsen af ​​immunsystemet (immunosuppression) være ønsket, f.eks. Ved terapi af det overdrevne forsvar i forbindelse med en allergisk reaktion, men også en alvorlig bivirkning, som fører til øget modtagelighed for infektion.

Typiske bivirkninger af kortison

Uønskede bivirkninger som følge af direkte hormonvirkning er:

  • det såkaldte Cushings syndrom med fuldmånes ansigt, tyrens hals, ansigtsspyling og sprøde hudbeholdere
  • Blodtryksstigning
  • Høj blodglukose
  • Forøgelse af blodlipidniveauet
  • øget modtagelighed for infektion
  • Vægtforøgende
  • Vandretention i vævet
  • Osteoporose: Selvom kortison ikke synes at være den eneste udløser, kan det øge risikoen, hvis den er modtagelig for angreb. Derfor er det nødvendigt at bestemme risikoen for osteoporose (måling af knogletæthed) inden langvarig kortisonbehandling og om nødvendigt indlede forebyggende foranstaltninger som calciumtilskud eller indtagelse af D-vitamin og fluorid.

Cortison påvirker reguleringssystemet for hormoner

En anden gruppe bivirkninger vedrører hormons reguleringscyklus. Ved at fodre glucocorticoidet udefra, falder din egen hormonproduktion i søvn og kan endda føre til adrenal cortex forsvinden.

Denne tilstand bliver problematisk, hvis terapien er stoppet, fordi det tager lidt tid, før den egen produktion går igen. I stress situationer er en sådan patient i fare, da binyren ikke kan give hormonet i en tilstrækkelig mængde hurtigt nok.

Omvendt kan der være en såkaldt rebound-effekt - den øgede gentagelse af sygdomssymptomerne, hvis lægemidlet afbrydes for hurtigt i stedet for langsomt at krybe ud.

5 fakta om kortison - © istockphoto, Good_Studio

Retningslinjer for den rigtige dosering

De nu velundersøgte konsekvenser af kortisonbehandling har også ført til, at lægemidlet anvendes forskelligt i dag, end det var på tidspunktet for dets opdagelse. Doseringen afhænger af sværhedsgraden af ​​den enkelte sygdom og patientens respons.

Som regel behandles akutte sygdomme kun i kort tid, og kroniske sygdomme behandles som regel langsigtet. Det stræber efter at hjælpe kronisk syge med den mindste, lige effektive dosis.

Denne proces er kedelig og vanskelig, fordi man efter en vellykket indledende behandling ved en relativt høj dosis forsøger at reducere dosen af ​​lægemidlet mere og mere. Ved meget lave doser kan denne proces imidlertid gøres meget langsomt og i meget små trin.

Det afhænger også af patienten

Målet er altid at minimere de uønskede bivirkninger. For at gøre dette skal lægen og patienten arbejde sammen. Patienten bør intensivt håndtere sin egen kortisonbehandling og opnå så mange oplysninger som muligt for aktivt at deltage i terapien.

Dette omfatter blandt andet en lavsaltet, afbalanceret kost, hvor fedtholdige mejeriprodukter og frugt og grøntsager spiller en vigtig rolle. Sport og motion bidrager også til mindre ubehag og bivirkninger.

Del med venner

Forlad din kommentar