Inkompatibel: Knäleds artros

Nästan alla är skyddade mot gemensamt slitage: Nästan varje person över 65 år har tecken på artros - totalt 143 leder kan fånga det. Men även yngre människor kan drabbas, särskilt om de stressar sina leder, till exempel konkurrerande idrottare. Den vanligaste formen av artros är överlägset knäartros.

Stivt knä på morgonen

Det börjar nästan alltid med smärta på morgonen efter att ha stigit upp, knäet är styvt. Senare, smärtan ökar, ofta symtomen ökar när de faller ner trappan, de blir starkare över tid, knäet sväller upp - sen ser man upp läkaren. Nästan en av fyra vuxna i Tyskland har artros och cirka fem miljoner människor drabbas av knä artrosi, även känd som gonartros. Artros räknas bland reumatiska sjukdomar.

Knäleden gör ett bra jobb

Knäleden är den största och viktigaste delen av människokroppen. Det kan böjas och sträckas som ett gångjärn. Med ett böjt knä kan du också vrida nedre benet utåt och inåt. Det gör ett bra jobb, för varje steg bär det hela kroppsvikt.

Knäleden består av lårbenet, knäskålen och tibia. Fibulan är i sidled kopplad till tibia men inte till knäleden. Lår och tibia stämmer inte överens med deras ledytor.

För att kompensera för detta har det bruskskivor i leden, inre och yttre menisken. Dessutom är menisci av en enhetlig tryckbelastning, kraftöverföring och stabilitet. Då omsluter en annan gemensam kapsel fogen. Kapseln är invändigt beklädd med ett slemhinnor (synovialis), vilket ger synovialvätskan. Denna synovialvätska används för att närma strukturerna i leden.

Vad händer med en artros?

Slidgigt kan förekomma i alla led, men artros är en av de vanligaste formerna av artros (gonartros). Slidgigt betyder bruskbearbetning: En slitage bär när brusk som täcker fogändarna blir grovt på grund av friktion och gnidning. Detta orsakar smärta, ibland inflammation.

Orsaker till artros

Vanliga orsaker är överbelastningar, till exempel på grund av fetma, men ärftliga faktorer spelar också roll. Men yngre människor hittar det också, speciellt om de stressar sina leder kraftigt genom ensidig eller ensidig sport. Det är normalt att brosket slits av genom åren, vilket reducerar fogflödet, vilket resulterar i förlust av elasticitet och lägre motståndskraft. Först är brosket påverkat, eftersom sjukdomen fortskrider, klipper de beniga strukturerna också ut.

Behandling mot artros

Under hela livet genomgår alla kroppens strukturer denna naturliga åldringsprocessen. Om det förekommer alltför stora tecken på slitage eller om för tidigt slitage uppträder anses detta vara en patologisk förändring, som vanligtvis kräver behandling. En distinktion görs mellan primärt (orsakat av naturliga slitage och åldringsprocesser) och sekundär artros som orsakats av felaktig belastning. Dessa inkluderar överdrivna knäbelastningar, såsom konkurrenskraftig sport, dålig arbetsbelastning, såsom övervikt, felaktigt läkade frakturer och skador, metaboliska sjukdomar (diabetes) och autoimmuna sjukdomar som reumatism.

Radiograferna i leden visar omfattningen av tecken på slitage. Men själva brosket kan inte visualiseras med en röntgenstråle. Mycket ofta indikerar förträngningen av det gemensamma utrymmet indirekt tunnare brosk. Läkaren kan bara se slitage på de drabbade, mjuka fogkomponenterna genom ultraljud.

artroskopi

Den gemensamma spegeln är en operativ procedur, som vanligtvis behandlas omedelbart. Tekniskt sett kallas denna reflektion artroskopi, en undersökning av leder med ett speciellt endoskop - en liten kamera, artroskop. Det viktigaste alternativet för artroskopi är magnetisk resonanstomografi (MRT). En stor fördel med denna forskningsmetod är att det är en mycket mild process.

Artrit är en gemensam inflammation

Artros ska inte förväxlas med artrit. Artrit är en kronisk inflammatorisk sjukdom i lederna, och i mycket sällsynta fall kan inre organ, hud eller ögon påverkas. Cirka 0, 5 procent av befolkningen påverkas - kvinnor tre gånger större sannolikhet än män. Hand- och fingerfogar antändas särskilt ofta. Här är smärta en av de viktigaste egenskaperna hos sjukdomen, som vanligtvis uppstår på natten eller på morgonen.

Också typiskt är en morgonstyvhet i lederna som tar längre tid än 15 minuter. Terapi bör vara så tidigt som möjligt för att stoppa ledningen av artrit och förhindra ytterligare skador. Antiinflammatoriska läkemedel används i samband med fysioterapi.

Dela med vänner

Lämna din kommentar