Oregano: krydder med helbredende egenskaper

Oregano (Origanum vulgare) er kjent i dag som "pizza krydder". Urten-aromatisk duftende urt er en uunnværlig del av det moderne kjøkkenet, selv om denne planten kun har vært brukt i ca 200 år for krydder. Som et middel, var imidlertid oregano allerede brukt av de gamle grekerne, og derfor kommer navnet sitt fra det greske språket og oversettes som "smykker av fjellene" betyr (Oros = fjell, gonos = smykker, glans). Så denne urten var opprinnelig innfødt til Middelhavsregionen. I dag har oregano også spredt seg i Asia, Sør-Europa, Østerrike og Sveits, hvor det vokser vilt på dårlige enger og tørre, solrike kalk- og grusjord.

Oregano: sunn og velprøvd

I Tyskland har sunn oregano vært kjent som en medisinsk plante siden middelalderen. Siden da kan anlegget kjent som "Dost" eller "Wild Marjoram" finnes i våre urtehager. De tyske navnene refererer imidlertid kun til den forekommende her oregano variasjonen, krydder og helbredende kraften i de sørlige forekomsten er større.

I urteapoteket kan hele Oregnao-anlegget brukes. Den beste høsttiden for urt er på plantens blomstringstid, mens bladene kan brukes som urtekrydder for mat gjennom vekstsesongen.

Aktive ingredienser og helbredende egenskaper av oregano

Ingredienser av oregano med medisinsk effekt er hovedsakelig tanniner og bitterstoffer samt essensielle oljer. Sistnevnte omfatter spesielt:

  • tymol
  • carvacrol
  • cymene
  • borneol

Den medisinske planten oregano brukes spesielt i klager i hele fordøyelseskanalen (mage, tarm, lever, galle) og respiratoriske sykdommer bruk og har antiinflammatorisk spesielt i munn og hals.

Den essensielle oreganooljen med høyt innhold av fenoler i aromaterapi er det sterkeste naturlige antibiotikumet.

Forbered oregano te selv

For å helbrede oregano te, hell 1 teskje av det tørkede urt med ¼ liter kokende vann og la det komme til infusjon i 5 minutter.

  • For hoste bør oregano te være full i søt form flere ganger om dagen.
  • For fordøyelsesbesvær skal teen bli trukket i 10 minutter og fullstendig usøtet etter måltider.
  • Gurgling med oregano-te lindrer hoste, hals og tannverk, og betennelse i munn og hals.

Oregano som krydder

Den mest intense smaken blir formidlet av den greske oregano (Origanum vulgare ssp. Oregano har lenge vært brukt i middelhavsmat i tomatsaus, pizza krydder, salat eller dampet fisk. Men stek poteter, grillet kjøtt, eggerøre og chili con carne smaker også godt når de er kokt med denne appetittvekkende krydder.

Oregano skal lage mat lenge, fordi urter utvikler sin sterkeste smak når de tilberedes.

Opprettholde og vokse oregano

Den oregano som tilhører labiates viser sine første blomster i juni. De er arrangert i panicles og er vanligvis av rosa, sjelden hvit farge. Den oregano brukes som en "bee pasture" til slutten av august, men det tiltrekker også mange arter av sommerfugler. Oregano-urterene er 30-60 cm høye og har woody skudd på bunnen, hvor kjevehår, ovale til elliptiske blader vokser.

Oregano regnes som "mer robust bror" av marjoram og føles hjemme raskt i varme, solrike stedene i hagen. Når den er plantet, spres den raskt gjennom selvsåing og Wurzelausläufer og kan overleve vinterkulden i våre breddegrader. Oregano er lett å vedlikeholde og bør bli vannet sparsomt. Ifølge sitt hjemland elsker han solrike, kalkholdige steder.

Del med venner

Legg igjen din kommentar