Sallader - säsong året runt

Sallader är inte bara friska, de är alltid i säsong - runt året. De flesta sallader är lätta att förbereda och passar som en härlig rätter till nästan alla huvudrätter, men också som en kalori huvudrätt, de är bara på varma dagar en behandling. Om du uppmärksammar den smala linjen på sommaren eller bara vill göra något bra för kroppen, så är sallad det perfekta valet. Crunchy sommarsallader som huvud och isbergssallad, Kraussalat eller Lollo Rossa är en kalorierad och samtidigt hälsosam och färgstark njutning.

Sallad: kalorier och ingredienser

De gröna eller rödgröna bladen ger organismen beta-karoten, vitaminerna B1, B2 och B6, liksom vitamin C. I synnerhet finns mineraler som kalium, fosfor och magnesium samt det "hematopoietiska" spårelementet i sallat. Energinivån hos de flesta sorters sallader är bara 15 till 20 kilokalorier per 100 gram.

Trots dess rikedom i vatten, sallad är väl matad, eftersom fibern i det sväller i tarmarna och också positivt påverkar matsmältningen. Också fördelaktigt för metabolismen är det relativt låga natrium- och högkaliuminnehållet, vilket främjar avrinning ("rening") av kroppen. Eftersom sallad konsumeras rå, saknas vitaminer och mineraler genom uppvärmning eller matlagning.

Speciellt de ganska yttre, rika gröna salladsbladen innehåller värdefulla ingredienser. Bortsett från bladen på utsidan, som kan innehålla mer nitrat och föroreningar, bör de därför användas om möjligt.

Sallat: sallad, issalat och Batavia sallad

Under sommarmånaderna huvud, is och Batavia sallad från utomhussäsongen. De tillhör lactuca eller gittergruppen. Eftersom alla tre utgör ett mer eller mindre fast "huvud", kallas de ofta som sallader. Typiskt för salladsgruppens sallader är det när man skär skärmen och lämnar en mjölkad juice.

  • Trots många nya salladsarter är salat fortfarande populärt. Det smakar neutralt och är därför mångsidigt att förbereda - en idealisk bas för blandade sallader av alla slag. När de yttre hårda bladen av det tjocka, fasta stängda huvudet och de starka revbenen tas bort kan bladen tvättas och plockas i bitar av bitar. Sallat är inte bara i grönt, men också som en röd variant. Detta är fri från bittra ämnen, men mindre hållbara.
  • Som en speciell avelsriktning av sallat har den mycket större is- eller isbergsallat etablerat sig. Färgen på det köttiga, skörda, men saftiga bladet varierar från gult till mörkt grönt. Även röda sorter är kända. På grund av sin skarpa bit och dess goda hållbarhet blev issalat snabbt populärt. Så det kan vara flera dagar - till och med skär eller teilentblättert - packas enkelt i en plastbehållare eller fuktig trasa i kylskåpet.
  • En ras av huvud och issalat är Batavia sallad; När det gäller storlek ligger han någonstans däremellan. Detta gäller även bladets tillstånd och hållbarhet. Smaken är spicier än sallad. Dess svagt krullade, tjocka blad är gulaktigt, grönt, mörkt rödbrunt eller grönt med röda kanter, beroende på variation och säsong.

Klänning sallader och pickles sallader

Dekorativa och välsmakande är de rufna bladen av ekbladssallad, Kraussalat, Frillice, Lollo rossa och Lollo bionda. Från maj till juni till oktober kommer de enskilda sorterna fräscha från fältet.

Speciellt under vintermånaderna erbjuds ytterligare kors av ekblad och Batavia, rött kraussalat, korsning av sallad och Romana eller is-Kraussalat från växthuset under namnet "Kraussalat".

Alla dessa sorter kallas säd och salladslök, eftersom de inte bildar salladshuvud, men enskilda löv som växer från rosetter. Termen "Schnittsalat" går tillbaka till tidigare tider när du gillade att odla dessa snabbväxande sallader i din egen trädgård. Vid skörden skurar en familj lika många löv som behövs för en måltid. Den krulliga salladbladen har egenskapen att regrow två gånger efter det första snittet.

Ekbladssallad, Lollo rossa / bionda och Frillice

  • Eichenlaubsalat får sitt namn på grund av formen av dess långa, smala och skarpa blad, är starkare i smaken än sallad och har en liten aning hasselnöt. Den finns i ljus och mörkgrön varianter såväl som i rött. Dess mjuka löv är extremt känsliga, så det måste hanteras försiktigt och snabbt konsumeras efter shopping.
  • Bladen av de italienska sorterna Lollo rossa och Lollo bionda är å andra sidan ganska hårda och robusta men har en känslig kant. Både kryddiga, lite bittera och nötterande sallader kan hållas i kylskåpet i några dagar.
  • Frillice är en relativt ung salladsallad från Holland. Det kombinerar smaksättningen av glasssalladen och de skarpa sallads kanterna med Kraussalats dekorativa utseende. Frillice innehåller mer C-vitamin än huvudformande salladtyper och smakar som Romana-sallad ("sommarendiv") något ört-aromatisk.

Från löv av vilda växter eller trädgårdsblommor kan du förbereda en utsökt sallad - tänk bara på maskros, nässla och nasturtium. Ofta kan du även använda sina vackra blommor som en ätbar prydnad. Dock är endast de unga ömbladen lämpliga för konsumtion.

Dela med vänner

Lämna din kommentar