Skabb (slagg)

Skabbene er en hudsykdom forårsaket av parasitter, mer spesifikt kløende kvaler. Den vernacular refererer til infeksjonen ikke forgjeves som "scabies" - typisk symptom er en plagsom kløe som - spesielt i sengevarmen - den berørte personens behov for å klø av kontinuerlig. Les alt om symptomene, kurset og behandlingen av scabies her.

Skabbene - en velkjent sykdom

Scabies, allment kjent som mange, vinranker eller grind, var allerede kjent i oldtiden. For 1000 år siden beskrev Arab At-Tabari nøyaktig dyrets patogen og dets plassering i huden, samt mulighetene for å mestre sykdommen.

Dessverre ble denne kunnskapen ignorert av de fleste leger gjennom århundrene, selv om folk ofte visste hvordan de skulle hjelpe seg: Mites ble poked ut av blærene med et nålepunkt og knust med negler. Salver som inneholder svovel og kvikksølv ble også brukt til å behandle scabies.

Hvordan overføres Scabies?

I dag er legene smartere og behandlingsmulighetene mer effektive. Likevel skjer det kløende mite (Sarcoptes scabiei) over hele verden. Denne parasitten er svært smittsom og overføres gjennom stram kroppskontakt.

Dette trenger ikke nødvendigvis å være samleie - allerede ugunstige boligforhold med mange mennesker i en liten plass nok. Dette er grunnen til at lokalsamfunn er ofte berørt. Hygienmangel, vanlige soveplasser og endring av seksuelle kontakter favoriserer infeksjonen.

Om kløenes mite

Den kløende mider er ca 0, 2 til 0, 5 millimeter i størrelse og gjør det komfortabelt ved romtemperatur i klær, sengetøy, polstrede møbler eller tepper. De kan overleve opptil tre dager (opptil to uker i kulde) uten en menneskelig vert.

Hvis et passende offer er innen rekkevidde, vil de befruktede hunnene bli kjedelig under huden i løpet av noen få minutter, grave vinklet, 1 cm langt og 0, 5 til 2 mm brede ganger. På slutten forblir de resten av livet, så i ca en måned sitter og legger daglig avføring og ett til to egg. De luktede larver driller utover og etter ca to uker begynner en ny syklus.

I de fleste tilfeller har en infisert person rundt ti til 50 levemitthunner. Det er imidlertid også en spesielt smittsom form (Scabies norvegica), hvor opptil 200 myter kan frolicere på en kvadratcentimeter av huden.

Symptomer og løpet av scabies

I en første infeksjon med kløende kvaler blir klager følt etter tre til seks uker, med fornyet infeksjon etter 24 timer (på grunn av det allerede aktiverte immunsystemet).

Følgende symptomer er typiske for scabies:

 • Hudirritasjoner i form av blister og pustler samt rødhet oppstår som følge av boring.
 • Mite, bugs og egg forårsaker sterk kløe.
 • I alle deler av kroppen, med unntak av ansiktet og det hårete hodet, kan det forekomme kommaproteiner, vanligvis rødaktige baner.

Dyrene liker spesielt å ligge i følgende områder av kroppen:

 • mellom fingrene
 • i axillære bretter
 • ved albuene
 • på brystvorten
 • ved navlen
 • på penis
 • ved den indre fotkanten og ved ankelen

Den utprøvde riper kan også utvikle en bakteriell infeksjon på de tilsvarende hudområdene. Uten behandling kan det komme til selvhelbredelse etter omtrent en fjerdedel av et år.

Diagnose av scabies

Diagnosen blir ofte gjort på grunn av de typiske symptomene. Det er ikke alltid mulig å mikroskopisk oppdage kvalene på hudskraping eller etter dissektering med en nål. Likevel anbefales terapi hvis det er tilstrekkelig mistanke.

Hva hjelper mot scabies?

I de fleste tilfeller skal det brukes en spesiell agens til svelging ved bruk av hudsalver for behandling av scabies, i utprøvd angrep. Alle personer som er i nær kontakt med den smittede personen må behandles. Terapien gjentas etter en uke.

Også viktige er generelle tiltak for å drepe myggene trygt. Disse inkluderer:

 • Hyppig forandring og avkok av håndklær, sengetøy og undertøy
 • Grundig støvsuging av polstrede møbler, tepper og puter
 • sju dagers lufting av ikke-vaskbare tekstiler

Enda bedre er en rensing av yttertøy og tepper.

Er scabies notifiserbare?

I henhold til lov om infeksjonsbeskyttelse må det bare rapporteres om scabies hvis sykdommen bryter ut i lokalsamfunn, fordi årsaken til angrep av kløende kvaler må undersøkes. En mistanke om angrep må rapporteres umiddelbart til den ansvarlige helseavdelingen.

Meldbare er fasiliteter som:

 • barnehager
 • tog
 • sykehjem
 • barnehjem
 • andre lokalsamfunn

Infested personer må ikke forbli eller arbeide i lokalsamfunn i sykdomsfasen.

Hard fakta og mørke tall

Ifølge Verdens helseorganisasjon er rundt 300 millioner mennesker over hele verden smittet med scabies. Alle klima og sosioøkonomiske klasser påvirkes - men epidemier har en tendens til å forekomme i sosialt berøvede, tungt befolkede områder med dårlig sanitet og vannforsyning.

Spesielt myter synes å føle seg i byområder i tropene. På den nordlige halvkule øker frekvensen av deres forekomst i vintermånedene.

7 viktige fakta om scabies

Den viktigste informasjonen om scabies finner du her et øyeblikk:

 1. Scabies er svært smittsom og forekommer over hele verden.
 2. Scabies er forårsaket av den såkalte kløenmitt.
 3. Overføringen av scabies foregår hovedsakelig ved direkte fysisk kontakt, men kan også foregå indirekte via klesvask eller polstring.
 4. Et typisk symptom er en sterk kløe, spesielt om natten.
 5. Familiemedlemmer og seksuelle partnere må behandles.
 6. I tillegg til den spesifikke behandlingen med et antimykotisk middel, må også generelle hygieniske tiltak tas.
 7. Scabies er bare rapporterbar ved utbruddet og mistanke i samfunnsfasilitetene.
Del med venner

Legg igjen din kommentar