Hypotyreoidism (hypotyreoidism)

Vid hypotyroidism producerar sköldkörteln färre hormoner än kroppen behöver. Som ett resultat kan symtom som trötthet, depressiva stämningar, viktökning och känsla av förkylning uppträda. Orsaken till klagomålen är ofta den autoimmuna sjukdomen Hashimoto's thyroidit. För det mesta kan hypothyroidism behandlas väl av konstgjorda hormoner - men drogerna behöver vanligtvis tas under en livstid.

Hypothyroidism - Vad är det?

Sköldkörteln är ett organ som producerar vitala hormoner triiodothyronin och tyroxin som är avgörande för oss människor. Bland annat är dessa viktiga för vår cirkulation, vår ämnesomsättning, vår tillväxt och vårt psykologiska välbefinnande. Om det finns brist på sköldkörtelhormoner, fungerar metabolismen långsammare och prestandan sjunker.

Produktionen och frisättningen av sköldkörtelhormoner i hjärnan styrs av hypotalamus och hypofysen. Dessa producerar hormoner som stimulerar sköldkörtelns aktivitet. Om dessa regleringscentrum i hjärnan eller sköldkörteln själv inte fungerar som de ska, produceras färre hormoner än kroppen behöver. I ett sådant fall talar en hypotyroidism.

Hypotyreoidism är relativt vanlig. I Tyskland påverkas mellan 0, 5 och 1 procent av befolkningen. Kvinnor är betydligt mer benägna att drabbas av sjukdomen än män. Med ålder ökar risken för hypotyroidism.

Orsaker till hypotyroidism

Hypertyreoidism kan dölja olika orsaker. Problemen kan vara antingen i själva sköldkörteln eller från hypotalamus eller hypofysen. Dessutom kan det också hända att en hypofunktion utlöses av medicinska åtgärder som utförs till exempel vid behandling av hypertyreoidism.

I sällsynta fall kan hypothyroidism orsakas av en lågjod diet. Det är också sällsynt att en sämre funktion är medfödd - det här är fallet med en av 4000 barn. I motsats till denna medfödda form kallas en subfunktion med annan orsak än förvärvad hypothyroidism.

Om en fysisk sjukdom är orsaken utmärks tre olika former:

  • Primär hypothyroidism: I denna form finns en sköldkörtelfunktion.
  • Sekundär hypotyroidism: I denna form störs hormonproduktionen i hypofysen.
  • Tertiär hypotyroidism: I denna form störs hormonproduktionen i hypotalamusen.

Thyroidit (Hashimoto's thyroidit)

Sköldkörtelhypofunktion orsakas oftast hos vuxna av kronisk sköldkörtelbete. Orsaken till inflammationen är vanligtvis den autoimmuna sjukdomen Hashimoto's thyroidit.

I detta tillstånd, som främst påverkar kvinnor mellan 40 och 50 år, identifierar kroppen falskt sköldkörteln som utländsk vävnad och producerar antikroppar mot organet. Resultatet är en kronisk inflammation, genom vilken sköldkörtelns vävnad delvis förstöras. Med tiden skapar detta en hypotyroidfunktion.

Hypotalamus och hypofys sjukdom

Den hypotyroidism som utlöses av sjukdomar i kontrollcentralerna i hjärnan är relativt sällsynt. Om det finns en hypofys (hypofys) störning, till exempel på grund av en tumör, kommer den att producera för lite TSH. Hormonet säkerställer att hormonproduktionen i sköldkörteln stimuleras. Om TSH-koncentrationen är för låg, kommer otillräckliga sköldkörtelhormoner att produceras i sköldkörteln.

Hypertyreoidism kan orsakas inte bara av hypofys sjukdom utan också av hypotalamus. Hypothalamus producerar budbäraren TRH. Detta stimulerar i sin tur bildandet och frisättningen av TSH i hypofysen. Om det finns en sjukdom i hypotalamus påverkar detta också indirekt sköldkörtelfunktionen.

4 fakta om hypothyroidism - © istockphoto, ChesiireCat

Medicinska åtgärder

Vid hypertyreoidism kan de medicinska åtgärder som används för att behandla sjukdomen utlösa hypotyroidism. Dessa åtgärder inkluderar till exempel radiojodinbehandling och kirurgisk borttagning av delar eller hela sköldkörteln. Om för mycket vävnad förstörs eller tas bort, kan sköldkörteln inte producera tillräckligt med hormoner.

Dessutom kan högdos antityroide läkemedel också leda till hypofunktion. Dessa läkemedel används vid hypertyreoidism för att hämma hormonproduktionen i sköldkörteln.

Medfödd hypotyreoidism

Medfödd hypotyreoidism är relativt sällsynt. Eftersom tidig upptäckt är av avgörande betydelse i denna form, är alla nyfödda barn i Tyskland screenade. Koncentrationen av hormonet TSH i blodet mäts. För att endast om hypothyroidism är igenkänd i tid, kan varaktig skada på nervsystemet förhindras.

Det finns olika orsaker bakom medfödd hypothyroidism. Det är exempelvis möjligt att sköldkörteln är helt frånvarande, att sköldkörtelvävnaden inte har utvecklats ordentligt eller att hormonproduktionen störs. Dessutom kan sköldkörteln hos barnet i livmodern ha blivit skadad - till exempel genom lågdioddiet eller radiojodbehandling under graviditeten.

Underaktiva sköldkörteln ger vanligen tecken på minskad aktivitet och uttorkning under de första månaderna av livet. Dessutom kan neonatal gulsot vara längre än vanligt. Om dysfunktionen inte detekteras i tid kan det leda till utvecklingsstörningar i nervsystemet och benen. I ett sådant fall används kretinism.

Dela med vänner

Lämna din kommentar