Svart te, grönt te

Över fem miljoner ton te produceras över hela världen varje år. Där tyskarna är fortfarande nybörjare i tedryck. Enligt tyska teförbundets statistik förbrukar tyskarna endast 19, 2 ton år 2016, vilket motsvarar 28 liter per capita. Europas mest nidkära tedrycker, britterna, å andra sidan kommer till omkring 200. Endast östfrisierna gör mer: 300 liter. De är sålunda ca 120 liter framför irländare som kallas teälskare. Även om bladen i Tyskland inte kan hålla andan för sin rival, passerar tedriven koppen: han tar sin tid för sin favoritdrink, brygger bladen som rekommenderad, väljer sin rätter försiktigt - och åtnjuter dem.

Teets historia

En bra femtedel av tebladen kommer från Indien, näst största te leverantören i världen. Kina, där drycken först upptäckts och druckas i ca 5000 år, kommer först och ger också den största variationen av sorter. Det faktum att te var odlat i Indien var en idé om engelska, ursprungligen fanns inga teplantor odlade i Indien. Britterna hade kommit i Kina och Japan till smaken och ville inte sakna drinken hemma.

Så de skickade de eftertraktade bladen från Östasien till Europa från mitten av 1700-talet. Den fuktiga, mjuka luften i hållet och extrema klimatförändringar på vägen som påverkar teens smak, kan också ta en tur i dålig vind upp till ett år, vilket gjorde avgiften väldigt dyr.

När det blev svårt att handla med Kina i början av 1800-talet försökte britterna att odla teplantor i deras tidigare koloni i Indien. Växten blomstrade utmärkt på sluttningarna av Himalaya, Suezkanalen och snabbare fartyg förkortade resan: Te blev den engelska och indiska nationella drinken.

Med tiden gav hybriderna uppfödare mer robusta växter som trivs idag i mindre ideala områden av teodling, som Indonesien, Turkiet och delar av Afrika.

Grön eller svart?

Vare sig te är svart eller grönt beror inte på sorten, utan på typ av bearbetning:

  • De färska bladen hängs efter att de blivit torkade, vilket förorsakar att de förlorar fukt, men inte helt torra.
  • Då kommer de under en cirkulär press, som bryter bladens cellväggar, så att cellsap kommer fram och kommer i kontakt med luften.
  • Kontakten med syret i luften startar sedan jäsningen. Detta berövar bladen av bittra ämnen och gör dem hållbara. Samtidigt byter de färg och blir mörkbrun till svart.

Grönt te, å andra sidan, är inte fermenterat, men ångas och torkas sedan. Även den enda relativt korta tiden tillgänglig under olika handelsnamn är inte te tejdat. För att bevara sakerna för den här speciellt lätta drycken använder te trädgårdsmästarna mycket unga, fortfarande oöppnade bladknoppar av vissa sorter och torkar varje blad individuellt i luften.

Vitt te

Han kallas "vit" eftersom de unga bladen är täckta av en delikat vit fluff. Han är också ganska ljus i koppen och ångrar inte lång dragning. Hans devotees rave om hans mycket utsökta doft - som vanligtvis dricker en stark svart Assam, men kommer troligen att bli besviken över den fina smaken av vitt te.

Dela med vänner

Lämna din kommentar