Døvhet påvirker partnerskap

Grunnlaget for hvert partnerskap er kommunikasjonen mellom hverandre. Kommunikasjon lykkes imidlertid ikke alltid på grunn av en rekke faktorer: vi snakker forbi hverandre, noen ganger foretrekker vi å være stille i stedet for å ta opp noe, og noen ganger bare ikke lytte - bevisst, men noen ganger utilsiktet. Hørselstap er en utbredt lidelse som påvirker 19% av over 14-åringer i Tyskland alene eller rundt 13 millioner mennesker. Av disse lider ca 9% av alvorlig døvhet. Hørselsskader kan også føre til problemer i partnerskapet.

Døvhet i partnerskapet

Hørende samtalepartnere er ofte usikre og hjelpeløse i utveksling med hørselshemmede. "Det er flere og flere misforståelser, som igjen kan føre til uenighet. Det er som å ha et nytt menneske som partner når hørselstapet oppdages, sier Dr. Oliver Rien, sertifisert psykolog og selvforstyrret.

De har ofte utilstrekkelig kunnskap om hørselshemmede og er uvitende om hvordan de skal håndtere det. Utålmodighet, men også hjelpeløshet kan være resultatet. Den hørselshemmede partner føler seg avvist og misforstått av denne reaksjonen. "Ofte fører hørselstap til tap av selvtillit. Hvis depresjon og økt følsomhet og irritabilitet da legger til, kan det føre til enorme belastninger i forholdet, sier Rien.

Kommunikasjon taktikk for begge parter

For å unngå vanskeligheter med døvhet Dr. med. Ifølge Oliver Rien er hørselshemmede og hørselshemmede avhengige av visse kommunikasjonstakter:

  • Ser øyekontakt mens du snakker.
  • Det talte ordet må være forutsigbart for den hørselshemmede fra partnerens munn.
  • Snakk sakte og tydelig.
  • Bruk korte og koncise setninger.

Men ofte når disse tilnærmingene sine grenser. Derfor bruker hørselshemmede vanligvis høreapparater. Selv om disse ikke lenger er nyttige, og hørselstapet er dyptgående eller grenser til døvhet, er det en annen måte å forbedre kommunikasjonen mellom hørselen og hørselshemmede: et høreimplantat. Ringe, lytte til musikk, delta i samtaler: Til tross for hørselstap er kommunikasjon generelt lettere og mer stressfri - selv i partnerskap.

Del med venner

Legg igjen din kommentar