Duizeligheid (Vertigo)

Of u nu 's ochtends opstaat, bukt of een lange rit maakt: duizeligheid (duizeligheid) is een complex verschijnsel dat zich in verschillende situaties kan voordoen. Vaak gaat duizeligheid gepaard met bijbehorende symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of oorgeluiden. Zowel de duur als het type duizeligheid - roterende zwendel of Schwankschwindel - kan al enkele eerste indicaties geven over de oorzaak van de klachten. Prof. Dr. med. In een interview presenteert Michael Strupp verschillende oorzaken van duizeligheid in meer detail en geeft hij tips voor een correcte behandeling.

Wat is duizeligheid?

Ongeveer tien procent van alle patiënten die hun huisarts bezoeken, kampt met duizeligheid. Aangezien duizeligheid vaker voorkomt bij het ouder worden, is het percentage van degenen die vaak last hebben van duizeligheid relatief hoog, vooral bij ouderen. Ongeveer 30 procent van de mensen ouder dan 65 jaar wordt regelmatig duizelig.

Duizeligheid is een schijnbeweging tussen de omgeving en het eigen lichaam. Je hebt het gevoel dat de omgeving of je eigen lichaam ronddraait of dat de grond fluctueert. In feite zijn deze bewegingen gebaseerd op een verstoorde perceptie van de omgeving, die verschillende oorzaken kan hebben.

Duizeligheid heeft vele oorzaken

Duizeligheid is geen ziekte op zichzelf, maar een indicatie dat er een verstoring is in het smallere of grotere gebied van het saldosysteem. Wat deze oorzaak veroorzaakt, is anders.

"Voor de oorzaken die zich achter duizeligheid verbergen, kun je drie grote groepen onderscheiden", legt deskundige Prof. Dr. med. med. Michael Strupp. "De eerste groep zijn ziekten van het perifere evenwichtsorgaan, de tweede groep is centrale duizeligheid en de derde groep is fobisch oplichting."

Als er een ziekte van het evenwichtsorgaan in het binnenoor is, zijn volgens Strupp met name vaak verantwoordelijk voor de volgende drie oorzaken van duizeligheid:

  • Goedaardige dragende duizeligheid
  • Ziekte van Meniere
  • Ontsteking van de balanszenuw (de zogenaamde vestibulaire neuritis)

Goedaardige dragende duizeligheid

"Een goedaardige positieduizeligheid doet zich 's nachts of' s morgens voelen bij het omkeren in bed." Dergelijke bewegingen kunnen acute vertigo-aanvallen veroorzaken ", zegt Strupp. De oorzaak van de duizeligheid bij opslag zijn kleine kristallen in het oor, die de sensorische cellen in het binnenoor tijdens bepaalde bewegingen irriteren en daardoor duizeligheid aanvallen veroorzaken.

"Het goede nieuws voor alle betrokkenen is dat een dergelijke hoogtevermindering 100 procent behandelbaar is", verzekert de expert. "Voor de behandeling worden zogenoemde bevrijdingsmanoeuvres uitgevoerd, die de patiënt zelfstandig na een medische instructie kan uitvoeren." Door de oefeningen worden de kristallen uit de halfcirkelvormige kanalen getransporteerd - vaak zijn patiënten na slechts enkele dagen klachtenvrij.

Ziekte van Meniere

De ziekte van Menière is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. "Bij de getroffenen wordt de duizeligheid veroorzaakt door het feit dat er te veel vocht in het oor wordt geproduceerd, wat leidt tot duizeligheidsaanvallen, samen met bijkomende symptomen zoals gehoorproblemen, een gevoel van druk in het oor en oorgeluiden", legt Strupp uit.

Mensen die aan de ziekte van Menière lijden, hebben medicamenteuze therapie nodig om duizeligheid te bestrijden. In de regel wordt de werkzame stof betahistine gebruikt. "Net als de goedaardige positieduizeligheid zijn de kansen op genezing ook erg goed in de ziekte van Menière, waarbij ongeveer 90 procent van de patiënten zonder aanvallen behandeld werd", benadrukt de deskundige.

Ontsteking van de balanszenuw

Ontsteking van de evenwichtszenuw wordt ook vestibulaire neuritis genoemd. "Het wordt gekenmerkt door acuut begin, felle duizeligheid gedurende de dag", zegt Strupp. "Triggers van ontsteking zijn herpesvirussen, die onder andere verantwoordelijk zijn voor de onaangename herpesblaren op de lip."

Strupp beveelt aan de ontsteking van de zenuw in de acute fase te behandelen met de toediening van cortisone. Zo kan in ongeveer twee derde van de gevallen de normale functie van de balanszenuw worden hersteld. Het kan echter enkele dagen tot een paar weken duren voordat de symptomen volledig zijn verdwenen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter