Duizeligheid: begeleidende symptomen

Duizeligheid en misselijkheid

Duizeligheid wordt vaak geassocieerd met bijkomende symptomen zoals hoofdpijn of misselijkheid. Misselijkheid en braken kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij goedaardige positieduizeligheid, maar ook bij gevaarlijke oorzaken zoals een beroerte. Ze kunnen ook wijzen op de ziekte van Menière of een ontstoken evenwichtszenuw. Omdat misselijkheid en duizeligheid vaak samen voorkomen, is het niet mogelijk om alleen vanwege dit bijkomende symptoom conclusies te trekken over de onderliggende oorzaak.

Duizeligheid en hoofdpijn

"Als duizeligheid gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid is migraine vaak de oorzaak, wat met name waarschijnlijk is als je meerdere duizeligheidsaanvallen zonder gehoorsverlies hebt", legt Strupp uit. "Als duizeligheid voor de eerste keer optreedt samen met hoofdpijn, is het belangrijk om bloedingen in de hersenen uit te sluiten", waarschuwt de expert.

Duizeligheid migraine, ook bekend als vestibulaire migraine, kan duizeligheid aanvallen van enkele minuten tot enkele uren veroorzaken. Acuut, kan een duizeligheid migraine worden bestreden met anti-emetica die misselijkheid bestrijden, evenals klassieke pijnstillers zoals acetaminophen of acetylsalicylzuur. Als de aanvallen van duizeligheid frequenter worden, moet profylactische behandeling, bijvoorbeeld met een bètablokker, worden overwogen.

In ongeveer een derde van de gevallen treedt duizeligheid migraine op zonder hoofdpijn, wat de diagnose van de arts bemoeilijkt. In dergelijke gevallen kunnen echter gelijktijdig optredende symptomen zoals gevoeligheid voor licht en geluid en eerdere migraineaanvallen aanwijzingen geven voor de juiste diagnose.

Duizeligheid Migraine bij kinderen

Duizeligheid migraine is ook een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid bij kinderen. "Als een kind meer dan drie keer per maand duizelig wordt, moet de kinderarts profylactische behandeling bespreken, " beveelt Strupp aan. Om de duizeligheidsaanvallen van het kind te voorkomen, is een therapie met bètablokkers geschikt. Vaak is echter de toediening van magnesium al voldoende.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter