Sport: belangrijk voor de gezondheid

Telkens weer hoor en lees je het: regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor je gezondheid. Maar is dat waar? En zo ja, welke effecten heeft regelmatige lichaamsbeweging op ons lichaam? We zullen je vertellen of sport gezond of ongezond is en welke impact sporttraining heeft op ons cardiovasculair systeem, onze spieren, onze botten en ons metabolisme.

Waarom is sport belangrijk?

Bijna elke seconde Duits doet tegenwoordig weinig of geen sport meer. Waarom er geen tijd is voor een regulier sportprogramma, daar zijn veel redenen voor: het professionele leven is vaak stressvol en de rest van de vrije tijd wordt gebruikt voor het gezin in plaats van voor familie, vrienden of andere hobby's.

Sport is essentieel voor een gezonde levensstijl. En sport is geen kleine wandeling om de hoek of de weg naar de volgende supermarkt betekende: ten minste 30 minuten moet u op zijn minst matig inspannen - ideaal drie tot vier keer per week.

Sport: gezond of ongezond?

Sport is gezond en gezond, tenminste als het goed wordt gedaan. Omdat regelmatige sporttraining onder andere het immuunsysteem versterkt, het cardiovasculaire systeem fit houdt en een verscheidenheid aan ziekten kan voorkomen.

Maar als je het overdrijft met fysieke stress, kan sport ongezond voor je zijn. Het resultaat van overmatige stress kan pijnlijke spieren zijn, maar ook sportblessures zoals meniscusbeschadiging, kruisbandige scheuren of ligamentstammen. Sport is ook ongezond wanneer het lichaam niet genoeg tijd krijgt om te regenereren nadat het gestrest is.

Om sport gezond en niet ongezond te laten zijn, moet u uw arts na een lange pauze grondig laten controleren voordat u opnieuw begint met sporten. Hij kan controleren hoe goed je gezondheid is en welke sporten (niet) geschikt zijn voor jou. Met bestaande ziekten kan hij ook een zinvol trainingsplan met u uitwerken.

Sport is gezond voor het hart

Regelmatige duurtraining versterkt de hartspier - het hart kan dus economischer werken. Dankzij de versterkte spieren kan het hart bij elke slag meer bloed in het lichaam pompen en heeft het dus minder kans om te slaan. Dit beschermt het hart en zorgt ervoor dat de hartspier beter geperfundeerd kan worden in de intervallen tussen twee slagen.

Regelmatige beweging houdt ook de bloedvaten elastisch - weerstand in de bloedvaten wordt verminderd en het risico op hoge bloeddruk daalt. Met bestaande hoge bloeddruk kan sporttraining bijdragen aan het opnieuw verlagen van de verhoogde niveaus. Hier moet u echter samen met uw arts een geschikt trainingsplan opstellen.

Naast het cardiovasculaire systeem heeft sporttraining ook een positief effect op het cholesterolgehalte: terwijl 'slecht' LDL-cholesterol door sport wordt verminderd, wordt 'goed' HDL-cholesterol verhoogd. Dientengevolge kan atherosclerose en dus ook secundaire ziekten zoals een beroerte of een hartaanval worden voorkomen.

Voorkom diabetes met sport

Tijdens een sportieve belasting wordt energie in toenemende mate verbruikt - ook in de vorm van suiker - geconsumeerd. Door dit proces daalt de bloedsuikerspiegel. Bovendien is minder insuline nodig, omdat tijdens een lading de glucose wordt geabsorbeerd door geschikte transporteiwitten in de spiervezels. Zo kan sport diabetes mellitus voorkomen.

Regelmatige fysieke training kan ook een positief effect hebben op bestaande diabetes. Omdat bij diabetici evenals bij gezonde door beweging van de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt. Maar zoals bij hypertensie geldt ook voor diabetes: praat vooraf met uw arts over uw trainingsplan om mogelijke risico's of schade te voorkomen.

Sterke botten door sport

Door sportieve training worden onze botten gestimuleerd om een ​​nieuwe botstof te vormen. Dit proces wordt met het ouder worden steeds belangrijker, omdat de botdichtheid langzaam afneemt van het 35e tot het 40e levensjaar en het risico op osteoporose toeneemt. De juiste training kan botverlies voorkomen.

Geschikte sporten zijn joggen, wandelen en wandelen, evenals krachttraining. Het is belangrijk dat de ingestelde stimulus niet te zacht is. Zwemmen of fietsen alleen heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk geen positief effect op de botten.

Gezond gewichtsverlies door sport

Regelmatige lichaamsbeweging heeft in twee opzichten een positief effect op ons lichaamsgewicht: aan de ene kant worden veel calorieën verbrand tijdens het sporten. Hoeveel calorieën nauwkeurig worden verbrand, hangt van verschillende factoren af. Naast de sport zijn ook het lichaamsgewicht, de duur en de intensiteit van de training doorslaggevend.

Aan de andere kant neemt het toe door regelmatige beweging, maar ook door de basale stofwisseling. Dit geeft aan hoeveel energie het lichaam in vrede verbruikt. Hoe meer spieren u heeft, hoe hoger het basaal metabolisme. Als je goed bent opgeleid, verbrand je meer energie in vrede dan een ongetraind persoon. Daarom is het de moeite waard om niet alleen een duurtraining te verliezen, maar ook een regelmatige, gerichte krachttraining om spieren op te bouwen.

Vecht tegen buikvet

Regelmatige fysieke training helpt om het lichaamsgewicht te verlagen - en dus ook het gevaarlijke buikvet (visceraal vet). Het ligt diep in de buikholte en bedekt de interne organen daar. Het is gevaarlijk omdat het een ideale voedingsbodem is voor verschillende pro-inflammatoire boodschappers. Vanuit de buikholte kunnen deze door het hele lichaam worden verdeeld en het risico op vasculaire aandoeningen of diabetes permanent verhogen.

Om het buikvet te verminderen, zijn met name duursporten zoals joggen, wandelen, zwemmen of fietsen geschikt. Als je een van deze sporten beoefent, beweeg dan minstens een half uur of beter een beetje langer. Alleen dan komt de vetverbranding echt op gang.

Geestelijk fit dankzij sport

Sport heeft invloed op onze fysieke fitheid: atleten lijken veel jonger dan leeftijdsgenoten die niet oefenen als ze kijken naar fysiologische parameters zoals de cardiovasculaire functie. Naast de fysieke, regelmatige oefening heeft dit ook invloed op onze mentale fitheid.

Sport moet onze mentale prestaties enerzijds verbeteren door een verbeterde bloedcirculatie. Als de hersenen beter van bloed worden voorzien, wordt het voorzien van meer voedingsstoffen en meer zuurstof. Aan de andere kant moeten de hersenen verjongd en effectiever gebruikt kunnen worden door regelmatige sporttraining. De impact van regelmatige lichaamsbeweging op onze hersenen moet echter nog worden onderzocht.

Ga aan de slag

De innerlijke bastaard is meestal de grootste tegenstander op weg naar een meer actieve levensstijl. Om het te overwinnen, is het belangrijk dat je jezelf niet meteen overbelast. Sta rustig op en laat het een beetje vertragen. Dan is de inzending meestal niet zo moeilijk.

In plaats van direct met drie trainingen per week te beginnen, moet je eerst met een sporteenheid beginnen. Zet het in het weekend, want je hebt meer tijd dan tijdens de week. Als u gewend raakt aan de training, kunt u tijdens de week een tweede training starten. Dit kan al dan niet dezelfde inhoud hebben als een training in het weekend: als je in het weekend gaat joggen of wandelen, probeer dan tijdens de week te zwemmen. Of doe thuis een beetje gymnastiek en versterkingsprogramma.

Afhankelijk van je gemoedstoestand, kun je een volgende trainingssessie introduceren of de duur van de eerste twee sessies verlengen in de volgende stap. U kunt uw atletische werkbelasting geleidelijk verhogen. Uiteraard worden drie of vier eenheden van ten minste 30 minuten per week als optimaal beschouwd. Maar zelfs een iets lager sportprogramma is beter dan niet te bewegen. Het belangrijkste is dat je van de sport geniet - omdat dit de enige manier is om voor de lange termijn in training te blijven!

Deel met vrienden

Laat je reactie achter