Trots vintern låg i hög form

De kalla vinterdagarna klarar av välbefinnandet. Detta bevisas av många studier. Således, i ungefär fem procent av de tyska medborgarna, påverkar den dystra säsongen verkligen sinnet. Som en ytterligare följd av brist på solsken har 30 procent män och 40 procent kvinnor över 50 år latent vitamin D-brist i slutet av vintern. Vinterens typiska önskan om högfettiga och goda måltider är inte utan konsekvenserna. Således är kolesterolnivån på vintern upp till fem procent högre än på sommaren, vilket framgår av en Leipzig-studie. Brist på motion och rustik mat gör också matsmältningsorganen att skapa. Låt det inte gå så långt - med några enkla tips kommer du kunna komma och stanna i hög form trots vinterns låga.

Tips och tricks mot typiska vinterklappar

  • Ljus är balsam för själen. Därför missa inte, för även på tråkiga dagar är det mycket ljusare ute än inomhus. UV-strålarna av ljus stimulerar också kroppens egen vitamin D-syntes - bra för starka ben och immunsystemet.
  • Träning i friska luften kan dock också gynna musklerna, hjärt-kärlsystemet, immunsystemet och matsmältningsorganen.
  • Regelbundna bastubesök eller växlande duschar med kallt och varmt vatten stimulerar också cirkulationen och härdar.
  • Gör ett stänk på plattan: röd-orange, gul och grön grönsaker och frukt garanterar viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Och inte bara det, speciellt växtbaserade livsmedel innehåller många sekundära växtingredienser som har visat sig ha positiva effekter på immunsystemet och till och med cancer mot cancer.
  • Spardagar med fitnessdrycker gjorda av mejeriprodukter, färskpressad juice och lite mjölksocker ger extra lättnad till de vinterrädda tarmarna. Vid redan befintlig förstoppning har en "krypande" dosering med mjölksocker visat sig. Man börjar med en matsked dagligen och ökar upp till önskad framgång på upp till fyra matskedar per dag. Tips: Mjölksocker främjar också återhämtningen av en angripen tarmflora - viktig till exempel efter att ha tagit antibiotika.
  • Mjölksyrabakterier i fermenterade livsmedel som yoghurt, surkål och sura grönsaker stimulerar också immunsystemet enligt den senaste forskningen. Sauerkraut innehåller också mycket fiber - det här gör att matsmältningen går på vintern.

Förresten behöver surkål inte alltid en revben som sidovägg. Som en sallad på asiatisk sätt har den en mycket annan smak och stimulerar matsmältningen.

Coleslaw asiatisk stil

För 4 portioner: 300g surkål, 2 morötter, 3 till 4 bruna svampar, ½ rödpeppar, 4 skivor rå skivad fläsk, 1 tesked sojasås, 2 msk sherryvinäger, 1 skivad tesked mjölksocker, jodsalt, svartpeppar, 2 matskedar kallpressad solrosolja, 1 matsked ojämn sesamfrön. Ta bort surkål och gaffel. Rengör morötter och svampar, skur i kvarts och skivor. Chop paprika och kasseler liten. Blanda allt och klä med sojasås, sherry vinäger, mjölksocker, jodsalt, nymalt peppar och solrosolja. Skaka sesam i pannan (sätt på locket) och blanda under salladen. Lämna salladen i minst en halvtimme och njut av bondgårdbröd. 4 portioner vardera med ca 173 kilokalorier eller 724 kilojoule.

Dela med vänner

Lämna din kommentar