Preventivmedel - Hormonal preventivmedel

Beroende på hormonernas sammansättning hindrar sådana medel ägglossningen ("ägglossningsinhibitor"), förtorkar slem i livmoderhalsen och gör det därför svårt för spermierna att penetrera eller hämma implantationen av ägget i livmodern. Under de senaste åren har ett antal alternativ utvecklats utöver det klassiska "p-piller" som används sedan början av 60-talet.

Orala preventivmedel (p-piller)

De sväljas dagligen i 21 eller 22 dagar i tablettform, följt av en paus på 7 eller 6 dagar. De skyddar omedelbart, men måste tas regelbundet, senast 12 timmar efter normal rytm. Antibiotika och vissa antiepileptika kan påverka deras effekter.

I denna fortfarande populära form av preventivmedel utmärks flera kategorier:

  • konventionellt piller (kombinationspreparat): förhindrar ägglossning genom en blandning av östrogener och progestiner. I enfaspreparat förblir blandningsförhållandet konstant över intagstiden, men ändringar i tvåfas- och trefaspreparat för att bättre matcha kvinnofasen (Pearl Index: 0, 1-0, 9)
  • Micropille: liknar ett konventionellt piller men har lägre östrogenhalt (pärlindex: 0, 2-0, 5)
  • Minipill: Den innehåller endast lågdos progestogener och måste därför tas på ett strikt schema (Pearl Index: 0.15-3).

Den nya progestindrospirenonen ("Yasmin®"), som har använts sedan 2002, motverkar ackumulering av vatten som orsakas av östrogener och den därtill hörande viktökningen, har positiva effekter på huden och hjälper ibland också till premenstruellt syndrom. Andra kända progestiner som klormadinon och dienogest arbetar även mot akne, håravfall och ökat kroppshår.

Vaginalring (NuvaRing®)

Denna mjuka, flexibla ring är tillverkad i plast, har en diameter av 54 mm och innehåller i en depå en östrogen-progestinblandning. Han ger dessa hormoner ständigt och fungerar som ett minipiller (Pearl Index: 0, 65). Det introduceras av kvinnorna själva som en tampong och avlägsnas efter tre veckor. Efter en veckopaus används nästa. Den har varit tillgänglig på den tyska marknaden sedan februari 2003.

P-piller (Evra® eller Lisvy®)

Den 4, 5 x 4, 5 cm hudfärgade hormonplåstret Evra® har funnits i Tyskland sedan 2003. Den frisätter sin östrogen-progestinblandning kontinuerligt genom huden i kroppen, sitter fast i skinkorna, överarm, buk eller övre rygg och byts varje vecka. Som med det vanliga pillret är det en paus på en vecka efter tre veckor (pärlindex: 0, 88, värre för överviktiga kvinnor).

Sedan 2015 har den lägre dosen, genomskinliga, ungefär 11 cm² Lisvy® preventivplåstret också varit tillgängligt (Pearl Index: 0, 81, otillräckliga data finns tillgängliga för överviktiga kvinnor).

P-piller (Implanon®)

Denna preventivmetod som använder en pinne som frisätter hormoner har varit på marknaden i Tyskland sedan juni 2000. Liksom tre månaders spruta innehåller den bara progestagener som släpps långsamt, sitt preventivmedel är mycket säkert och varar i över tre år (Pearl Index: 0.1-0.9). Den 3-4 centimeter långa och 2 millimeters tunna pinnen pressas av gynekologen under huden, på insidan av en övre arm.

Depo-Provera

Liksom mini-pillret innehåller detta preventivmedel endast progestiner, men i depåform. Det injiceras var tredje månad av gynekologen i humerus- eller skinkmuskeln och därmed släpper sakta ut sina aktiva ingredienser (Pearl Index: 0.2-0.5).

Hormonspiral (Mirena®)

Liksom koppar spiral, är hormonspiralen ("intrauterin system" = IUS) införd i livmodern av gynekologen och kan förbli i upp till 5 år. Istället för koppar ger hon kontinuerligt progestiner därifrån. Den kombinerar fördelarna med den klassiska spiralen med metoderna för mini-piller eller tre månaders spruta och är därför mycket säker (Pearl Index: 0.05-0.1).

Dela med vänner

Lämna din kommentar