Vad är xylitol (xylitol)?

Xylitol (kemisk: pentanpenten) tillhör gruppen av sockeralkoholer, vilka exempelvis innefattar sorbitol eller laktitol. Det används främst i livsmedelsindustrin som sockersubstitut. Här är substansen särskilt populär eftersom det sägs ha en anti-cariogen effekt.
Xylitol, i motsats till vanligt bordsocker (sackaros), har ingen skadlig effekt på våra tänder, men bör även ha en positiv effekt på vår tandhälsa.

särdrag

Xylitol är liknande i smak till normalt hushållssocker och har också nästan samma sötma. När det konsumeras ger det en kylande effekt på tungan, eftersom den drar upp värmen från kontakt med saliv.

På liknande sätt som sorbitol är kaloriinnehållet i xylitol lägre än normalt hushållssocker. Medan ett gram sackaros innehåller ca 4 kalorier, förbrukar xylitol bara 2, 4 kalorier per gram. Eftersom sockersubstitutet i kroppen kan metaboliseras med mindre insulin än sackaros, används det ofta i produkter för diabetiker.

Xylitol hämmar utvecklingen av tandförfall

I Finland upptäcktes kariesreducerande effekter av xylitol på 1970-talet. I flera studier kunde en tydlig minskning av karies bevisas genom att ta. Denna effekt beror troligen på att bakterier som är ansvariga för kariesutveckling, xylitol inte kan metabolisera och därmed dö.

Dessutom ska framställning av saliv stimuleras av xylitol och remineralisering av tandämnet som främjas. Användningen av tänderna bör också vara mjukare - vilket gör det svårare för proteiner att fästa på tandytan. Dessutom bör regelbunden användning av sockersubstitutet också göra det lättare att ta bort plack och tandsten.

För att optimal tandvård ska tas en xylitol mängd mellan fem och tio gram per dag. Denna mängd kan absorberas, t ex via pulver, godis eller tuggummi.

Biverkningar av xylitol

Huruvida xylitol kan ha skadliga biverkningar är ännu inte känt. För påståenden om att xylitol är cancerframkallande finns det hittills inga bevis.

Vid intagning bör det dock noteras att xylitol kan ha en laxerande effekt vid en dos som överstiger 0, 5 gram per kg kroppsvikt.

I motsats till sorbitol blir organismen dock van vid en högre mängd xylitol över tiden: Vid regelbundet intag sker inte den laxerande effekten på lång sikt. Ändå måste livsmedel som innehåller mer än 10% av sockersubstitutet märkas med tillsatsen "kan vara laxerande om de konsumeras för mycket".

Även om xylitol tidigare har ansetts vara ofarligt för människor hos människor, avslöjade djurförsök allvarliga biverkningar. Till exempel på hundar fanns det en markant minskning av blodsockernivån, svåra leverskador och koagulationssjukdomar.

xylitol källor

Naturliga xylitolkällor är olika frukter och grönsaker. Detta gäller bland annat blomkål, jordgubbar, hallon och plommon. Eftersom sockersubstitutet också finns i barkens bark i större kvantiteter kallas det även björksocker.

Xylitol produceras också i vår kropp - det är med sockeralkoholen är därför inte ett främmande ämne. Det produceras av kroppen under nedbrytningen av kolhydrater.

Den industriella utvinningen sker idag i huvudsak från skördade corncobs. Eftersom extraktionen är dyr är sockersubstitutet betydligt dyrare än vanligt bordsocker. Du kan köpa xylitol i form av pulver eller som en del av tuggummi, pastiller, munspray eller tandkräm.

användning

Xylitol blir alltmer populär i köket för matlagning och bakning, eftersom det ersätter socker nästan lika, men bara hälften av kalorierna. Under tiden finns det många produkter, till exempel choklad, att köpa, där den används istället för sackaros för sötning. I livsmedel markeras additiv xylitol med numret E967.

Sugar substitutet används också i tuggummi och godis för tandvård. Det bör alltid vara noga med att endast köpa produkter som har sötats endast med xylitol och inte med andra sockersubstitut. Detta är emellertid ofta inte fallet med tuggummi.

Dela med vänner

Lämna din kommentar