Als het jeukt en hij zijn haar verliest

De conditie van de vacht en huid van de hond is een weerspiegeling van zijn gezondheid. De meeste honden wisselen hun vacht twee keer per jaar - in de lente en de herfst. Hoe en wanneer een hond zijn zomer- of winterjas verliest, hangt af van ras, temperatuur en de lengte van het daglicht. Omdat de temperatuur en helderheid in het appartement vrij gelijkmatig in het jaar zijn, kan dit leiden tot een permanente haarwisseling, wat geen speciale betekenis heeft.

Ondervoeding, parasitisme, endocriene verstoring of stress?

Als een hond lijdt aan ernstig haarverlies - misschien met haarloze gebieden, alopecia die niet wordt veroorzaakt door krassen, wrijven of likken - of een doffe, doffe of vettige, olieachtige vacht vertoont, jeukt of eczeem heeft, dan er is iets mis.

  • Vachtproblemen kunnen wijzen op ondervoeding. In de handel verkrijgbaar voedsel is meestal uitgebalanceerd, terwijl thuis gekookt voedsel vaak niet is. Het moet worden versterkt met minerale en vitaminesupplementen en af ​​en toe een ei. Sommige honden krijgen een doffe, doffe vacht als ze te veel vlees eten. Nogmaals, een verandering in een uitgebalanceerd dieet helpt. Er kan ook een allergie zijn voor een bepaald voedsel. Dan moet het soort voedsel worden veranderd. Bij sommige honden veroorzaken hoge eiwitinname en een tekort aan essentiële vetzuren jeuk, roos en eczeem.
  • Achter een doffe vacht kunnen haaruitval en vooral roos parasieten zoals mijten zijn of een schimmelinfectie vastzitten. Sommige honden zijn allergisch voor vlooien en verliezen daardoor hun haar.
  • Ook kunnen hormonale oorzaken leiden tot haarverlies, zoals hypothyreoïdie. Na castratie verandert ook de hormoonhuishouding. Het haarverlies verdwijnt echter gewoonlijk na enige tijd vanzelf.
  • Stress kan ook haaruitval veroorzaken. Gestresste of neurotische honden krabben en bijten, hebben dun haar of verliezen op bepaalde plaatsen hun haar.
  • Soms is het haarverlies genetisch bepaald. Sommige rassen zoals boksers en Dalmatiërs hebben de neiging om.

Vachtverkleuringen kunnen een teken zijn van slecht dieet, verstoord metabolisme, allergieën, stress of klimaatveranderingen. Het kleuren van de vacht naar roodachtig of grijzig kan wijzen op een kopergebrek. Zinktekort daarentegen kan leiden tot vroegtijdige vergrijzing van het haar en de huidziekte parakeratosis (overmatige huidkeratinisatie). In het 'Dalmatian Bronze Syndrome' (DBS) zien honden eruit alsof ze vuile plekken in hun vacht hebben.

Verzorging moet zijn

De zorgvuldige verzorging is een voorwaarde voor een mooie, gezonde vacht. Zelfs honden met een korte vacht moeten worden geborsteld, bij het kammen van huidletsels, mogelijk vallen zelfs tumoren en plagen voortijdig op. Honden moeten zo weinig mogelijk worden gewassen, en zo ja, dan alleen met lauw, helder water en een milde, lipidevullende hondenshampoo. Het wordt aanbevolen om de oren van de hond te beschermen met watten.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter