Celiac Disease (Sprue)

Køliaki, også kjent som sprue, er en form for glutenintoleranse. Tynntarmen består av tusenvis av folder og fremspring, såkalt villi, som igjen er fulle av millioner av små hår. Dette øker tarmens indre overflate med 300 ganger og området gjennom hvilket næringsstoffer utveksles til 100 til 200 kvadratmeter. En svært effektiv mekanisme som også er utsatt for sykdom. Selv om naturen klarer å bruke dette trikset for å gi et stort utvekslingsområde i et lite rom. Men omvendt krymper det også raskt når villi forandrer seg unormalt, noe som forårsaker problemer med fôring og utnyttelse. Det er akkurat det som skjer med cøliaki.

Hva er cøliaki og hvordan manifesterer den seg?

Køliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen. Det ser ut til at i feilaktige aminosyrer er det hos køliaki-pasienter innlemmet i kroppens eget protein, som brukes til å påvise fiender. Som et resultat er gluten, et klebende protein inneholdt i korn, bundet lenger til disse immuncellene og utløser en - faktisk unødvendig - fremmedlegemereaksjon.

Imidlertid angriper immuncellene ikke bare glutenet, men også skadet tarmslimhinnen: På grunn av intoleransen mot gluten krympes tynntarmsprutene. Fett, sukker, proteiner, vitaminer, mineraler og jevnt vann kan ikke lenger absorberes riktig inn i kroppen. Mangelen på disse stoffene igjen fører til en rekke symptomer og klager - ingen to tilfeller av sykdom er identiske.

Køliaki, sprue eller glutenintoleranse?

Det pleide å bli differensiert mellom cøliaki og sprue: når sykdommen oppstod i barndommen, ble det referert til som cøliaki, i voksen alder ble det referert til som (native) sprue. I dag er det bare køliaki fordi det er den samme sykdommen og ikke, som det skulle være, to forskjellige lidelser.

Også vanlig er betingelsene glutenintoleranse eller glutenintoleranse. Disse er mer av en generell betegnelse: i tillegg til cøliaki, kan en gluten følsomhet også betraktes med en glutenintoleranse. I tillegg til fordøyelsesbesvær, kan symptomer som er uvanlige ved kulsykdommer, som migrene, depresjon eller muskelsmerter, forekomme. Gluten følsomhet kan være plutselig og til og med midlertidig.

Klassisk form for cøliaki

Det klassiske symptomet er diaré: de ufordøpte fettene utskilles med avføringen, som derfor er voluminøs og stinkende. De berørte lider av flatulens, leanness og har en tendens til å stryke mangel og anemi (anemi). Det kan føre til muskelavfall, vannretensjon, økt hudpigmentering og håravfall. Også forskjellige tegn på vitamin- og kalsiummangel slik. B. koagulasjonsforstyrrelser og osteoporose forekommer. Etter en lang stund kan søvnløshet, tretthet eller depresjon også være symptomer.

Hos barn oppstår symptomer for første gang så snart Breikost er tilsatt kornprodukter - vanligvis fra seks måneder. Babyene har ingen appetitt, magesmerter, oppblåst mage og tømmer ofte store, dårlig luktende avføringskvoter. De vokser ikke lenger riktig og kan utvikle tegn på anemi og dehydrering. Typisk er en "Tabaksbeutelgesäß", som i baken, blir fettreserveren redusert, og et sultende, whiny ansiktsuttrykk som et tegn på irritabilitet til essensen av forandring. Ikke sjeldent, barnets utvikling stagnerer eller til og med rekyler.

Atypiske former for cøliaki

Dessverre har nesten halvparten av pasientene ikke gastrointestinale symptomer. I stedet kan tilstanden kun uttrykkes av ett eller flere av følgende symptomer:

  • Hudendringer (Dermatitt herpetiformis Duhring)
  • Jernmangel, kort statur
  • Gum krymping
  • leddsmerter
  • hepatitt
  • osteoporose
  • Depresjon, irritabilitet, tretthet
  • begrenset trening
  • hos kvinner for vanlig abort eller infertilitet

Disse atypiske hendelsene er vanskelige å oppdage, pasienter går ofte gjennom en årlig odyssey til cøliaki er diagnostisert.

Hva er gluten og hvilken effekt har den?

Gluten er et glutenprotein som består av proteiner prolamin og glutelin. Det har en sentral betydning for bakverk av mel og forekommer hovedsakelig i kornblanding hvete, spelt, rug, bygg og havre - og dermed i mange matvarer.

Glutenet inneholder gliadin, som kan forårsake en immunsystemreaksjon som produserer antistoffer. Disse er rettet mot tarmslimhinnen og fører - selv i de minste mengder - til betennelse og permanent skade. Villi flater ut, overflaten krymper, ikke nok fordøyelsesenzymer dannes. På grunn av disse prosessene snakker man også om en gluten-sensitiv enteropati (= intestinal sykdom).

Som et resultat kan ikke nok næringsstoffer absorberes av kroppen, det kommer til mangelsymptomer. Forlenget varighet av sykdommen kan føre til økt risiko for kreft (lymfom) på grunn av konstante betennelsesreaksjoner.

Del med venner

Legg igjen din kommentar