Celiac Disease - Diagnose og Terapi

I betragtning af både klassiske og atypiske former anses det nu, at omkring 1 ud af 250 til 500 mennesker er følsomme for gluten. Af disse har kun omkring 10 til 20 procent symptomerne typiske for cøliaki.

Celiac sygdom er ofte observeret i:

  • Diabetes mellitus (type 1),
  • Laktoseintolerans,
  • osteoporose,
  • Sygdom i skjoldbruskkirtlen,
  • reumatoid arthritis og
  • i Downs syndrom.

Også første og anden grad slægtninge er mere berørt end den gennemsnitlige befolkning. Disse personer bør undersøges, især hvis et eller flere af de typiske tegn forekommer.

Cøliaki-patienter er mere tilbøjelige til at lide af type 1-diabetes. Begge sygdomme er forårsaget af defekter i immunsystemet. Formentlig fører en genetisk glutenhypersensitivitet til en kædereaktion, som et resultat af hvilke celler i immunsystemet overreager og angriber kroppens eget væv (autoimmun sygdom). Hvis visse celler i bugspytkirtlen ødelægges, udvikler en insulinmangel og dermed diabetes.

Hvordan foretages diagnosen?

Grundlaget for diagnosen ud over de kliniske symptomer på påvisning af specifikke antistoffer (mod transglutaminase, endomysium og gliadin) i blodet og undersøgelse af en vævsprøve af tyndslimhinden under mikroskopet.

Dagens standard endoskopisk tyndtarmbiopsi er sikker og tager ikke længere end 10 til 15 minutter. En kamerasonde trykkes ind i tyndtarmen via munden, spiserøret og maven, flere vævsprøver tages og undersøges derefter mikroskopisk.

Antistof testen kan ikke erstatte en tyndtarmbiopsi. Især hos børn er den pålidelige diagnose gennem biopsi vigtig, fordi de skal spise glutenfri liv med en positiv diagnose gennem deres liv. Hvis symptomerne forbedres under en glutenfri diæt, bekræfter dette diagnosen.

Næsten alle patienter viser typisk ændring på et bestemt gen; Men da en fjerdedel af de sunde har disse, er det ikke godt for diagnosen, men taler i mangel af coeliaki.

Hvad er terapi for cøliaki?

Den eneste behandling hidtil er den komplette, levetidskrænkelse af glutenholdige fødevarer. Først da kan den tyndtarmslemhinde genvinde og genvinde sin funktion. Men selv de mindste mængder glutenskader og klager forekommer igen.

I de fleste tilfælde, blot et par uger efter forandringen i kost, forbedres symptomerne og forsvinder derefter helt.

Kan cøliaki forebygges?

Det er endnu ikke klart, hvorfor cøliaki forekommer hos nogle mennesker, men det synes at være en genetisk disposition. Den eneste forebyggende foranstaltning, der for øjeblikket anbefales, er at undgå glutenholdige fødevarer hos spædbørn under 6 måneder.

Efter diagnosen af ​​cøliaki kan forebygges af en konsekvent diætfølger.

Del med venner

Forlad din kommentar