Tandimplantat - packa en ond i roten

Inga fler kronor, inga lösa proteser, tredje tänder lika starka som sina egna - utsikterna låter frestande. Men hur fungerar en sådan behandling? Kan någon få tandimplantat? Vilka risker finns och i allmänhet - hur dyra är implantat? Maria K. har ett problem: tandförfall har förstört hennes näst sista molar i nedre käften så mycket att en krona är ur frågan. Tandläkaren föreslår att man använder en bro. Men för detta måste de två friska grannarna tappas ner och kronas, för att de ska bilda bropelaren för den saknade tand. Alternativet: ett tandimplantat. Detta kan spara de friska tänderna, klyftan skulle vara stängd. Tandimplantat är artificiella tandrotsar som implanteras i käftbenet.

Titanrotsar bär proteserna

Dessa konstgjorda rötter gör varje DIY-entusiastens hjärtslag snabbare - de ser ut som skruvar, cylindrar eller dyvar. Implantaten är gjorda av titan, en särskilt väl tolererad, resistent metall som länge har använts i medicin för konstgjorda leder. Även i grekisk mytologi var en av Titans, den jätte Atlas, känd för sin styrka, trots allt hade han himlen på axlarna.

Och så bär titanimplantaten proteserna, mestadels kronor, men också broar, om mer än två saknade tänder bildar ett gap. Du kan till och med säkert förankra proteser. Därför är implantat så tätt eftersom de nästan växer ihop med käftbenet.

Implantat förhindrar benförlust

Bortsett från det faktum att dessa tredje tänder är helt fasta, finns det en ytterligare avgörande fördel för implantat: De förhindrar benatrofi (atrofi), eftersom ett ben som inte längre laddas bildas tillbaka. Så om en eller flera tänder saknas och till och med i dåligt passande proteser, är benen inte längre laddade, då är kinderna och läpparna inte längre stödda av matlagning och du ser nedsänkt. Slutligen lindar implantat de återstående tänderna, eftersom de kan, som de sitter fast, laddas som naturliga tänder.

Smärta och komplikationer

Efter att tandläkaren har exponerat käftbenet och fräsat ett hål införs implantatet. Bensubstansen växer och omsluter implantatet. Den här läkningstiden kan ta mellan sex veckor och nio månader, och i denna vanliga så kallade tvåfasiga metod för proteser, som är fästa vid implantatet, vanligtvis skruvas. Behandlingen i sig låter sämre än vad den egentligen är.

Fräsningen av hålet och implantatets införande görs på poliklinisk basis, en lokalbedövning är tillräcklig. I bifasisk metod sugs tandköttet över implantatet och skäras senare för att skapa en typ av stolpe som bildar tandköttet. I enfasmetoden görs allt detta i en enda operation. Patienten känner bara smärta i oralt slemhinna, men efter några dagar läker det sig snabbt. Komplikationer som stor blödning eller svullnad är sällsynta. Om tandköttet är välkyldt efter behandlingen, går svullnaden vanligtvis tillbaka mycket snabbt.

Det kan dock finnas bakteriella infektioner mellan implantatet och tandköttet. Därför är en särskilt noggrann munhygien mycket viktig. Detta gäller även om implantatet har läkt och protesen har placerats på. Dental plaque äventyrar de implanterade tänderna såväl som egna tänder. Ett halvårligt besök hos tandläkaren måste vara så. Om allt går bra, kommer ett sådant implantat att vara minst tio år eller längre.

Inga implantat i svåra sjukdomar

I princip kan varje patient få tandimplantat, det finns ingen åldersgräns. Enligt statistiken används cirka 450 000 implantat i Tyskland varje år. Erfarenheterna är nästan helt positiva. Implantat är mindre lämpliga för patienter med nedsatt immunförsvar, t.ex. vid kortisonbehandling, vid svår hjärtsjukdom, med avancerad osteoporos, ökad blödningstendens eller icke-läkemedelsinducerad diabetes. Du bör noggrant informera specialisten före en sådan tandbehandling.

I implantatets nedre käftning är det vanligtvis oproblematiskt, för det finns vanligen tillräckligt med tät benmassa för att stödja ett implantat. I överkäken är benet mindre tätt. Så det kan till och med vara nödvändigt att ta bort ben från underkäken eller bäckenområdet och ta den till önskad plats i käften.

Dela med vänner

Lämna din kommentar