Kompulsioner har mange ansigter

Mange psykiske og fysiske sygdomme lider af lignende symptomer. Forskellige med den obsessive-kompulsive lidelse. Forskellene mellem de forskellige former for tvang kan være så stor, at de, der ramte sig selv, ikke tror på, at de faktisk lider under samme lidelse. Forbindelsen mellem dem er imidlertid, at de alle oplever ukontrollable tanker og impulser i en eller anden form. Antallet af symptomer varierer også fra person til person: Mens nogle lider af tvang, kæmper andre straks imod en hel række forskellige obsessive kompulsive lidelser. De mest almindelige former beskrives kort nedenfor, med de såkaldte rengørings- og vaskekompulsioner tegner sig for den største andel.

Rengøring og vaskning af tvang

De berørte føler panik angst eller afsky med snavs, bakterier, vira og kropsvæsker eller udskillelser. Det tilhørende ubehag fører til omfattende vaske- og rengøringsritualer. Her, hænderne, hele kroppen, lejligheden eller endda det snavset genstand i timer, der skal rengøres og desinficeres. Ritualernes forløb er præcist defineret. Hvis der er afbrydelser, skal den pågældende starte igen.

kontrol tvangshandlinger

Den næststørste gruppe af obsessive-kompulsive lidelser er de såkaldte kontrolbegrænsninger. I dette tilfælde frygter de berørte, at de vil forårsage en katastrofe ved uforsigtighed og forsømmelse. Af denne grund kontrolleres tekniske husholdningsapparater, døre og vinduer samt lige drevne ruter igen og igen. Men selv efter den gentagne checkup føler den obsessive-kompulsive patient ikke, at alt er i orden. Ofte spørger ofrene derefter familiemedlemmer eller naboer for at hjælpe dem med deres kontrol. På den måde kan de tage ansvaret og afslutte inspektionen hurtigere.

Gentag og tæl begrænsninger

De såkaldte gentagne begrænsninger bringer den berørte person til at gentage hverdagens handlinger - som f.eks. Børste tænder eller ryste strøelse - gentag altid et vist antal gange. Da han ikke overholdt sine regler, frygtede han, at der kunne ske noget dårligt for ham eller en person tæt på ham. Når tvunget til at tælle, føler den obsessive-tvangs patienten trang til at tælle visse ting, såsom bøger på hylden, fliser eller fliser igen og igen.

indsamling begrænsninger

Samling Forgers er bange for ved et uheld at smide noget af værdi eller betydning for dem. På den måde finder de det ekstremt svært at skelne mellem memorabilia og værdiløse affald, der er vigtige for ethvert menneske. Mange samler også kasserede genstande som gamle bildele eller brudte husholdningsapparater til at reparere dem "på et tidspunkt". I et øjeblik har medierne rapporteret mere og mere om de såkaldte Messies. De berørte personer er præget af det såkaldte "neglect syndrome". En stor del af dem lider også af crowding.

lovgivningsmæssige begrænsninger

De berørte personer har underkastet sig meget strenge kriterier og målestok. Derfor bruger de en betydelig mængde tid hver dag for at genoprette deres ordre omhyggeligt. F.eks. Placerer de altid maddåserne på en bestemt måde på hylden, eller de sørger for, at tøjet i skabet er lige oven på hinanden.

Kompulsiv langsomhed

Da tvangssituationer bruger meget tid, nedsætter enhver obsessiv-kompulsiv lidelse livet for de berørte. For en lille undergruppe er imidlertid langsomhed selve problemet. Du har brug for timer til dagligdags handlinger som at spise eller dressing. Når man for eksempel kæmper hår, skal hvert hår børstes individuelt. Hvis personen er forvirret, skal han starte om igen.

Obsessional tanker uden tvang

Intrusive tanker spiller en central rolle i de fleste obsessive-kompulsive lidelser. I en undergruppe af de berørte, består tvanget udelukkende af påtrængende tanker. Disse har for det meste aggressive ("jeg kunne slå min kone"), seksuelt ("Jeg kunne seksuelt misbruge nabo barnet" eller "Jeg er homoseksuel") eller religiøs ("Jeg kunne blasfemisk udtale mig selv under tjenesten"). Den største frygt for de berørte er, at deres tanker i sidste ende kan blive virkelighed. Faktisk er der indtil nu intet tilfælde blevet kendt, hvor en tvangslidende har forvandlet sine skræmmende obsessive tanker til virkelighed.

Del med venner

Forlad din kommentar